Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Para és nagyvigyor a sikító lanovkán

2013. június 22. - 10czi

Úgy látszik, nem telik el év mostanában zipline nélkül: tavaly Szlovéniában próbáltunk ki egyet, most pedig Ausztriában, Schladming közelében sikeredett felpattanni rá a fiúkkal.

971214_454019661353213_1398773855_n.jpg

A Gröbming melletti Stoderzinken a Schladming-Dachstein sírégió egyik tagja, ahol gondoltak egyet, és idén májusra felépítették az Alpok legnagyobb drótkötélpálya-rendszerét. A pálya 1600 méterről indul. A kilövőállomáshoz busz visz fel, négy egymás mellett haladó dróton lehet lecsúszni. A dróthoz egy csiga csatlakozik, a csigára egy siklóernyős beülőt rögzítenek, abba kell bekötni magunkat.

Az első szakaszon 60 km/órára gyorsul fel a bátor zipline-ozó, a második már meredekebb: itt 115 km/óra a rekord. Nekünk a szembe szél miatt csak a 100 km/óra jött össze, de az sem volt kutya. Minden egyéb kiderül a videóból. Az eleje tényleg egy kicsit para, de aztán jön a nagy, széles vigyorgás.

A szlovéniai Bovec melletti zipline pálya egy kicsit természetközelibb. Ott egy teherkocsival visznek fel hasonló magasságba, és cikk-cakkban a völgy fölött lehet lecsúszni. Míg a gröbmingi pálya kb egy fél óra alatt letudható (felszállítással együtt), a boveci legalább egy órát igényel a négy szakasz és az átkötözések miatt. Itt a beülő sem olyan profi és a csiga ott sivít az ember fejétől 20 centire: innen jött a sikító lanovka elnevezés is.

Mindkét zipline nagy flash, de csak ezért kiutazni ilyen messzire kicsit erős. A gröbmingi pályát inkább télen ajánlanám, az ott síelőknek kiegészítésként. Aki nyáron megy, az talál a zipline mellett egy jó kalandparkot (ahol magyarok is dolgoznak, mint egy csomó helyen Ausztriában), de jókat lehet bringázni, túrázni, meg via ferrátázni is a környéken.

P8090032.JPG

A szlovéniai zipline inkább nyári buli. Bovec igazi outdoor paradicsom: itt folyik (mit folyik, zubog!) a türkizkék Soca (nekünk az Isonzó név ismerősebb), ahol a raftingtól kezdve a vadvízi kajakig és hydrospeedig lehet nyomatni. A környéken olyan vízesések vannak, amiben térdig-derékig gázolva, csúszva, ugrálva lehet végigcsobogni (ezt hívják kanyoningnak, a képen is ez van), hogy a via ferrátákról és a bringapályákról ne is beszéljek. (Természetesen Bovecben is számos magyar dolgozik, sőt a zipline-t is felesbe építették magyarok és szlovénok.)


Zipline-pályák nagyobb térképen való megjelenítése

Egyébként úgy látom, hogy talán Magyarországon is felfedezik, hogy érdemes ilyen komplex nyári outdoor központokat építeni. A héten néztük meg az első magyar via ferrata pályarendszert a Bakonyban, ahol nem állnak meg, és a tervek szerint egész fasza kis terepkerékpáros-mászó centrumot alakítanak ki turistáknak. De erről majd egy későbbi posztban.

Kommentelheted a posztot a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr305373732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snowflake_rider 2013.06.24. 15:28:27

Jól hangzanak a zipline-ok, viszont felcsigáztál: magyar via ferrata? Légyszi, légyszi mielőbb írjatok róla! :) Hol? Milyen? Nehézség? Beszállópont esetleg? I'm so excited! :)

10czi 2013.06.24. 20:24:53

@snowflake_rider: a cseszneki vár alatti szurdokban, egy c, egy c-d, és egy e-s opció. július közepén nyit, addig felteszek egy látványos videót. az első kettő szinte teljesen kész, kipróbáltuk, bejött :)

snowflake_rider 2013.06.25. 10:34:30

@10czi: hú, ezek jól hangzanak, köszi! :) nagyon várom a videót! legszívesebben vasárnap besurrannék kipróbálni... :)
olyan lesz, mint nyugatabbra (bárki használhatja), vagy fizetős - "kalandpark"?

pont ezt beszélgettük mostanában, hogy itthon is van egy rakás hely, ahol lehetne építeni.

10czi 2013.06.25. 17:18:20

@snowflake_rider: csak vezetésért vagy kölcsönfelszerelésért kell fizetni (így együtt 4-5 ezer Ft), szerkóval, vezető nélkül ingyenes, úgy tudom

kalapos gomba 2013.09.16. 08:18:20

Gröbming környékén milyen Via Ferrata terepet tudsz ajánlani?
Köszönöm.

10czi 2013.09.18. 11:22:21

@kalapos gomba: a környéken még nem ferrátáztam, de ez a választék:
www.bergsteigen.com/klettersteig#lat=47.47778306474&lng=13.92651352539&zoom=10&maptype=ts_terrain
ebből kiválaszthatod a megfelelő nehézségűt, minden adatot részletesen feltüntettek

kalapos gomba 2013.10.08. 08:26:17

Szuper volt az ötlet, a hétvégén megvolt a csúszás - és tényleg nagy élmény volt a repülés.
A sebesség kicsit alacsonyabb, a vártnál - 80 votl a maximum, pedig igyekeztünk összegombócozni magunkat. De nem baj, így hoszabb ideig tartott a repülés.
A becsatolásnál egy Magyarországáról éppen kiment földrajz biológia tanár csatolta fel a hevedert, aki a próbanapját töltötte szombaton... Szomorú, de remélem, bejön neki. Három gyerekkel ment ki szerencsét próbálni...
A Dachsteinen akartunk egy klettersteiget mászni, de ez most nem jött össze.
süti beállítások módosítása