Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

A 15 legszebb magyarországi kilátóhely

2015. december 29. - 10czi

Egy korábbi posztomban nagy elragadtatásomban Magyarország második legszebb kilátópontjának neveztem a zempléni Nagy-Péter-mennykő ormát, és a napokban az egyik kommentelő számon kérte rajtam, hogy akkor mi az első. Most, hogy nehogy úgy járjak, mint egykori kamionszerelő kollégám – akit azért nem vettek komolyan, mert mindig azt mondta magára, hogy övé Európa második legszebb férfi felsőteste –, inkább felállítok egy teljes szubjektív listát a hazai panorámákról. Amúgy is itt az év vége, az összegzések ideje.

irott3_1.jpg

A lista a teljesség igénye nélkül készült, mert bár sok helyen és sok csúcson jártam, messzire nem ismerem még Magyarország rejtett szépségeit. A sorrenden is lehet vitatkozni. Nálam elsősorban három olyan érték számít, amit nem szoktak klasszikus kilátópont-szépségelemző műhelyekben alapul venni: a kibukkanási élmény, a természet megragadó ereje, és a különleges természeti formák.

Az elsőt mindenki ismeri: a meglepetés mellbe vágó lökése, ahogy hirtelen feltárul a teljes kilátás, amikor felérünk a csúcsra, és kicsúszik a szánkból egy nem mindig idézhető felkiáltás. A második pont az elsőnek egy kiterjesztett dimenziója: amikor áll az ember az ormon és szemével csak szívja be a látványt, amíg teljesen el nem telik vele. A harmadikat nem kell magyarázni. A panorámapontok értékelése alá belinkelem még egy, az adott helyszínen készült korábbi posztomat, hátha valaki több információt szeretne a helyről. 

1. Prédikálószék (Videgrági-hegység, 639 méter)

p1223431.JPG

Amikor a túrázó a hosszú, de egyáltalán nem unalmas emelkedő végén kiér a Prédikálószékre, hirtelen elé tárul teljes egészében Magyarország legszebb természeti jelensége, a Duna-kanyar, háttérben a Börzsönnyel. Tökéletes plusz egy.

Kapcsolódó posztTévelygés a közönyös Bunkó és Nagytuskó előtt

2. Nagy-Péter-mennykő (Zemplén, 709 méter)

mennyko.JPG

Csak állsz a csúcsán földbe györkezett lábakkal, és nézed a lábad előtt hullámzó zöld hegyeket. Ekkora nagy civilizációmentes, természeti teret nem nagyon lehet belátni máshol Magyarországon. Tökéletes.

Kapcsolódó poszt: Magyarország 2. legszebb kilátópontja

3. Szépkilátó (Balatongyörök, Kápolna-domb, 140 méter)

szepki.jpg

A kilátó valójában egy lankás domboldal a Balaton észak-nyugati partszakaszán, néhány paddal. A víz közelsége teljesen más perspektívába helyezi a tavat, mint a többi kilátóban. Óriási tér, szelíd nyugodtság, komor tanúhegyek. Majdnem tökéletes (az országút közelsége miatt).

Kapcsolódó poszt: A hegy, ahonnan szebb a Balaton, mint az űrből

4. Tar-kő (Bükk, 949 méter)

pa214326.JPG

A Tar-kő csúcsa egy ronda bozótos. Amilyen elképedt csalódással vettem ezt tudomásul először, annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor 50 méterrel arrébb kiértünk a sziklafalra. "Ritkán érzek ilyet, a szélesen elterülő nagy tér láttán kicsit elakad a lélegzet, majd egy óriási levegőt véve szinte be szeretné szippantani az egész vidéket az ember." - írtam a Belső-Bükkre néző, mellbevágó panoráma láttán.

Kapcsolódó posztÉjszaka 1 barlangban 3 gyerekkel és 1 pelével

5. Sólyom-bérc (Zemplén, 564 méter)

regec.JPG

Ez a gyönyörű bérc a Belső-Zemplénre néz. A kilátást dél felé hullámzó gerinc zárja le, nyugaton a regéci vár romja feszít, alattunk a sziklafalon sziklamászóutak. Nem tudom, mi kell több.

Kapcsolódó poszt: Magyarország egyik legszebb kilátópontja

6. Hármashatár-hegy (Budai-hegység, 495 méter)

harmas.JPG

Tudom, van Budapesten a János-hegy, meg a Gellért-hegy, de szerintem a legszebb rálátást a városra a Hármashatár-hegy tetejéről nyeri az ember. A Duna enyhe S-kanyarban kígyózik alattad, Parlament, Vár, 5 híd, a csepeli szigetcsúcs, egyszóval minden látható, a legjobb szögből.

Kapcsolódó posztIrány az Ördögoltár, avagy Kéktúra percről percre

7. Kis-Milic (Zemplén, 880 méter)

_mg_8018.JPG

A Kis-Milicre idén építettek egy szép faszerkezetű kilátót. A legjobb helyre tették, belátható róla szinte a teljes Zemplén. A Nagy-Péter-mennykő tükörlátványa terül elénk, szlovákiai tájakkal turbózva. Alig akarsz lejönni róla.

Kapcsolódó poszt: még nincs, egy nagyon szép videó készült róla, amit januárban lehet majd megnézni.

8. Péter-hegyese kilátó (Mátra, Galyatető, 990 méter)

matra.JPG

A régi kilátót idén újították fel, meg is magasították, hogy a fakoronák felett kényelmesen el lehessen látni. Maga a kilátó is ritka jól néz ki, modern és tradicionális egyszerre, de beépítettek a tetejébe három bivakszobát, így fenn alhatsz Magyarország tetején. Tiszta időben ellátsz a Tátráig.

Kapcsolódó poszt: Betoncellában aludtunk a Mátra csúcsánBejgliégetés a Vércverés ormán

9. Bél-kő (Bükk, 815 méter)

belko.JPG

A Bél-kő véleményem szerint távolról nézve Magyarország leglátványosabb hegye a bányászat miatti barázdáival. A csúcsról azért érdekes a kilátás, mert a felhagyott külszíni fejtés egy holdbéli kőteknőt hagyott maga után. Nagyon bizarr látvány, esküvőt is tartottak már itt.

Kapcsolódó posztGigantikus holdbéli kőteknő a Bükk tetején

10. Írott-kő (Kőszegi-hegység, 882 méter)

irott2.jpg

Nagyon szeretem ezt a hegyet, a legkulturáltabb hegyvidékünk, valószínűleg az osztrák hatás miatt. A napórás kőkilátó a tetején meggyőző, a panoráma majdnem teljes körű. Tiszta időben beköszön a távolból a Schneeberg, és látni a Fertő-tó felszínének csillogását.

Kapcsolódó poszt: Hegy, ami németül nagyobbnak hangzik

11. Kis-Tubes (Mecsek, 577 méter)

mecsek.JPG

Bevallom, a Keleti-Mecseket a Zengővel jobban szeretem, mint a kiépített nyugati oldalt, de azt el kell ismernem, hogy Kis-Tubes tetejéről érdekesebb kilátás nyílik, mint a zengői geodéziai toronyból, és a kilátóterasz maga is hangulatosabb. Mamuszos kilátó, akár nagymama, nagypapa is feljöhet kocsival, és elcsoszoghat a csúcsig. Azért ennek majd csak évtizedek múlva tudok igazán örülni.

Kapcsolódó posztÖtcsillagos esőház a Zengőn

12. Vörös-kő (Visegrádi-hegység, 521 méter)

p3043552.JPG

Nagyot dob egy panorámán, ha valamilyen vízfelület is látszik rajta. A vöröskői emlékműre felmászva szinte az eléjétől a végéig látható a Szentendrei-sziget a Dunával, a partján levő kis falvakkal és a Naszállyal.

Kapcsolódó poszt: Frusztráció a Nagyszájú hegyen

13. Karancsi kilátó (Karancs, 724 méter)

karancs.JPG

Az a baj szegény Karanccsal, hogy nagyon eldugott helyen van. Még a válogatásból is majdnem kimaradt, de amikor véletlenül rátévedtem a korábbi posztomra, rájöttem, hogy rosszul tettem volna. A Palóc Olimposzról jól látszik a Mátra, valamint két szép várrom. a somoskői és a salgói, nem lehet kihagyni.

Kapcsolódó poszt: Miért Kárránts a Palóc Olimposz?

14. Világos-hegy, azaz a Kopasz (Mátra, 709 méter)

p3163604.JPG

Ezen a csúcson valaha egy nagy Árpád-kori vár állott, a maradvány kőhalomról viszont nagyon szép kilátás nyílik, főleg a Mátra belseje felé. Sokan nem ismerhetik, valószínűleg főleg gyöngyösiek másznak fel rá a közelsége miatt, pedig egyszer mindenkinek le kéne ülnie egy sziklájára, kiváló hangulatba hoz.

Kapcsolódó poszt: Vaddisznópara a mátrai éjszakában

15. Dobogókő (Visegrádi-hegység, 701 méter)

dobogo.JPG

És hogyne, bekerült a dobogókői Rezső kilátó is a TOP15-be, el ne vigyen el a népharag. Pedig nem nagyon szeretem ezt az autós turistáktól nyüzsgő helyet, elveszi az amúgy szép panoráma varázsát. Belépőkilátónak viszont jó: ha még nem feledkezett bele sose a tájba, kezdje itt, valószínűleg lesz majd folytatása egyszer kocsi nélkül is.

Kapcsolódó poszt: Kincskeresés a Pilisben

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr628200392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Margit Hegyi 2015.12.29. 11:45:56

Megvan a 2016-os terv, hova megyek a gyerekekkel. Köszönöm! :) :)

RongyB 2015.12.30. 11:17:20

Nagyon jó gyűjtemény! Egy tipp: Tepke - Cserhát! Lélegzetelállító! :)

kolbász józsi 2015.12.30. 13:31:40

Kis kiigazítás: János kilátónak a Nagy-tubesi kilátót hívják, a Kis-Tubesen lévőnek elvileg nincs külön neve. A Mecseken egyébként lenyűgözőbb panorámát nyújt a Zsongor kői kilátó, de ízlések és pofonok...

$raczger · http://php-script.hu 2015.12.30. 13:45:37

Három gyönyörű hely is szerepel a Visegrádi-hegységből, viszont a kedvenc helyem mégsem ezek között van.
Visegrád felett van a Borjúfő, ide érdemes ellátogatni, képekben:
indafoto.hu/raczger/image/16095213-1f96d988/264897
indafoto.hu/raczger/image/19877653-0e56dd25

Illetve nem sokkal felette van a Moli pihenő, nekem ez a két kedvenc helyem.
indafoto.hu/raczger/image/22193127-7957ae89/264897

GM7 2015.12.31. 08:25:43

Én a Bakony lábától költöztem Budapestre és sokat járok ki a Pilisbe bringával, a Prédikálószék tényleg lenyűgözött, nekem mégis ez a személyes kedvencem, nyilván mert hazai pálya: www.sports-tracker.com/workout/matykogame/5538dbe5e4b052ed15d6ddfd
A Bakonyban található Papod hegyen lévő kilátó, hihetetlen milyen kilátás nyílik róla. Látod Veszprémet és a környező falvakat, valamint a Balaton egy részét. Tiszta időben egészen a Somlóig el lehet látni, a másik irányban Székesfehérvárig, illetve még a Pannonhalmi Apátság is kivehető. Sajnos a képek nem adják vissza, mennyire szép a kilátás, úgyhogy ide el kell jönni megnézni!

Burgermeister 2016.01.01. 09:21:58

Bükkben a Kövesdi kilátó. Simán befér a 15-be.
30-án voltunk a Prédikálószéknél, remek idő volt, szép kilátás, a Duna mesébe illően kék volt.

brummada 2016.01.01. 22:51:19

Nagyban függ az évszaktól, napszaktól, fényviszonyoktól és egyéb hangulatbefolyásoló tényezőktől, hogy mikor mi a legszebb.
Van ahol nem is annyira a kilátás nyűgöz le, hanem inkább, ahogyan feljutunk a kilátópontra, vagyis a kilátópont környezete. Ilyen a Gerecse- térképen található Kőszikla csúcs, Epöl falutól keletre. Nincs jelzett út. Alulról olyan, mint egy mini magashegység sziklacsúcsa. Tiszta időben április végén sárga repceföldek között nagyon különleges a hely.
Aztán Dömössel szemben a Szent- Mihály- hegyi barlangok sziklapárkánya- alattunk a Duna, stb.

10czi 2016.01.02. 18:21:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A Börzsönyt nagyon szeretem, szinte minden pontján megfordultam, de kilátás szempontjából szerintem nem olyan erős mint a felsoroltak.

10czi 2016.01.02. 18:22:39

@RongyB: Egyszer elindultunk a Tepkére a fiúkkal, sajnos letévedtem az útról, mint már sokszor. De idén egész biztos, hogy felmegyünk rá.

10czi 2016.01.02. 18:26:09

@$raczger: hú, ezek tényleg nagyon szép pontok, nem ismertem őket. ha arra járunk, nem hagyjuk ki!

10czi 2016.01.02. 18:34:31

@Gsprmtys: sajnos fölötte megyünk el majd a kéktúrán, de ha lesz idő, leugrunk

10czi 2016.01.02. 18:37:52

@Burgermeister: jártam arra, de várkútnál balra fordultam, a nagy-egedi kilátó felé, pedig, ha tudom befért volna még a kövesdi is :(

10czi 2016.01.02. 18:41:22

@brummada: igazad van, ezért hangsúlyoztam ki, hogy szubjektív :)
a szent-mihály hegyi ormokon sokat gondolkoztam, nagyon szeretek arra járkálni, ha lett volna 16. az lett volna. a kőszikla csúcsot még nem ismertem.

dr. pretender 2016.01.02. 22:37:30

A Csóványos nekem is nagyon hiányzik, kilátás szempontjából a Börzsöny épp hogy az egyik legjobb példa (lenne) az érintetlen belső részek miatt. A Csóványostól nem messze különleges kilátás van a Hangyás-bércről is. (A Facebookon olvastam egy kommentet, miszerint a Nagy-Hideg-hegyről nincs kilátás, hát erre nem is tudok mit mondani :DD)
A Tepke és a Moli-pihenő is tényleg király, ezeket a kéktúra is érinti.

komolytalan samu 2016.03.11. 19:27:39

Hopp, télen lemaradtam a blogról. Ha már kilátás, tavaly egy helyi érdekű haverral felugrottunk a Naszályra, és nagyon kellemes meglepetés. Kosdról a gerincút látványos (hasonlít a vadálló kövek gerincéhez, csak sziklák nélkül), a kilátóról pedig egészen meghökkentő volt a panoráma. Északon kirajzolódott a Magas Tátra gerince, keleten a Mátra (de talán a Bükk is), délen Budapest kristálytisztán, még az Erzsébet híd is felismerhető volt. Nyugat felé a pilisi és a visegrádi hegységen túl a Vértes biztosan, de talán még a Bakony is felvillant. A Látó hegyre legyalogolva pedig a Prédikálószék után a második legszebb dunai panorámát dobja a hegy.

Mondjuk piszok mázlink volt az idővel, ellentétben veled.

10czi 2016.03.21. 10:23:36

@komolytalan samu: ezért fogok még egyszer valamikor felmenni oda tiszta időben

komolytalan samu 2016.03.22. 12:22:15

@10czi: Hétvégén érdemes elmenni a bányáig is (akkor nem robbantanak), a katlan brutálisan látványos. Sajnos hivatalosan akkor is tilos. :(

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2016.03.27. 20:58:21

Ma voltam a Só-hegyen Nagyirtás felett. Az is gyönyörű. Sajna az idő ma nem volt kegyes, és csak Vácig illetve Esztergomig lehetett ellátni, de felismerhető volt a Pilis tető, és a Gerecse TV torony is például.

allesmogelijk 2016.06.08. 23:39:51

@10czi: De bizony erős! Nem a Csóványosról talán, hanem a 'katlan' akár déli, akár észak-nyugati, Perőcsény felől megközelíthető peremeiről. De szinte csak a fanatikusok ismerik. Szerencsére.

mogyorofej 2016.12.30. 08:26:17

Nálam a Ranolder-kereszt illetve a felújított Kisfaludy kilátó van az élen a Badacsony tetején. A szigligeti várból szintén hasonlóan gyönyörű a látvány. A Prédikálószéken új kilátót adtak át idén ősszel, érdemes újból felkeresni. :)

kisvagány 2017.04.02. 17:11:30

Adnék egy tippet az érdeklődőknek. Nekem ez a kedvencem: Bükk>Bálvány-hegy( 956m )> Petőfi kilátó
greenfo.hu/hirek/2016/05/29/megujult-magyarorszag-legmagasabb-kilatoja

arturdent 2017.04.02. 19:57:00

Nálam, a Csobánci vár, az egyik kedvenc valalmint szépidőben a Kab hegyi kilátó is megér egy misét.

kacagány 2017.04.02. 20:10:16

A Hegyestetőn lévő Julianus barát-kilátót én biztosan bevettem volna a 15-ös listára :)

Krutzifix 2017.04.02. 21:21:29

Szuper helyek ezek is, ha javasolhatok még egyet, akkor a Nagy Gallát javasolnám. Csodás az Út Ipolydamásdról fel, csodás a hegy maga, bár kissé kalandos a megközelítés a megtévesztő jelzések miatt, de megéri a kalandot!

brummada 2017.11.04. 03:04:57

Fanatikus kilátóhely vadászoknak ajánlom a Zemplénben, Lászlótanyától keletre magasodó országhatáron elhelyezkedő kilátópontot a Nyerges- hegy gerincén.
indafoto.hu/search/list?search=simple&textsearch=fulltext&photo=&textuser=&textmap=&sphinx=1&text=ol%C3%A1h-r%C3%A9t
Lászlótanya után a kéken (É.K.- felé), kb 1km után a nagy kanyarból balra egy kis völgyszerű vájatban kell tovább menni egy rétre. Innen élesen balra fel a Nyerges- hegyre. Fent elérjük a határköveket és az Északi Zöld túrát. Innen északi irányba kb 1 km- közben is lesz már kilátás, de a vége a legszebb az Oláh rét feletti pont, a távolban Kassa és a Felvidék látszik, nyugati irányban Lászlótanya. Érdemes kora tavasszal menni. Még egy érdekesség, a határkőtől délre van Szlovákia és északra Magyarország- ez azért ritka. Fene a határrajzolgató ízlésükbe, jól felszabdalták a vidéket.

2018.04.03. 14:05:01

@10czi:
Hát nem tudom, szerintem a Börzsöny épp hogy erős panorámaban, lásd természetes kilátópontok, Kopasz-hegy, Sós-hegy, Nagy-Galla, Nagy-Koppány, Nagy-Mána, Holló-kő, de jó a kilátás Drégely várából is, valamint a kilátókból is (Csóványos, Julianus barát).

Nekem abszolút top1 az országban a Tar-kő, és nyomában ott van szorosan a többi kő a Bükk-fennsík déli peremén. A Hármashatár-hegy viszont nincs nálam a topban, mert a nagyított képen ugyan jól mutat Budapest belseje felé a kilátás, a valóságban ez a látvány nem vesz körbe, mint sok más kilátó pontnál, mert messze van tőle. Gellért hegy és Farkas-hegy is jobb kilátást mutat.

Amik még jók, bár természetes kilátás nem akad, a Soproni-hegység egyes kilatói, van ahonnan egyik irányban a Schneeberg, a Rozália hegység Fraknó várával, a másik irányban a Fertő-tó.
süti beállítások módosítása