Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Mivel etettek 34 éve a turistaházak, és mivel ma?

2018. június 13. - 10czi

Mákos metélt versus Parajos-juhtúrós-tejszínes-tagliatelle kecskesajttal megbolondítva.

img_3999.JPG

Egy régi képet sodort elém az élet az azóta sajnos megszűnt Retro gastro blogról: a Lajosforrás turistaház étlapja van rajta. Pont ma kerek 34 éves ez a menüsor, amit átfutva elcsodálkozhatunk, milyen egyszerű volt az éhes emberek étele régen, "A krumplileves legyen krumplileves" időszakában. Bezzeg ma! Nemrég jártam a felújított Hármashatár-hegyi turistaházban, ahol a szomszédos Hangár bisztrót ajánlják a kopogó szemű turistának, ha meleg ennivalóra vágyik. A két menüt most iderakom egymás alá, hogy lássuk a különbségeket:

lajos_forras.JPG

nevtelen.jpg

Kíváncsi lennék, ha ön enni akarna egy túra után a hegy tetején, melyiket választaná:

  • Húsleves húsgombóccal vagy Mentás zöldborsó krémleves bazsalikomos olajjal?
  • Rántott csirke hasábburgonyával vagy Karamellizált datolya-szilvával töltött csirkemell rántva, szeklicés édesburgonyával, tökmagolajjal?
  • Mákos metélt vagy Parajos-juhtúrós-tejszínes-tagliatelle kecskesajttal megbolondítva?
  • Sertéspörkölt galuskával vagy Konfitált tarja fűszeres steak burgonyával, fokhagymás-chilis pecsenyelével megbolondítva?
  • Házi csalamádé vagy Kevert saláta mézes-mustáros vinegrettel?

Amúgy hasonló a helyzet a frissen felújított turistaházak másik zászlóshajójával, ahol kínálnak meleg ételt: Galyacentrum Bisztro

A patinás turistaházakat, mint a Kő-hegyi, az Ágasvári vagy a Fehérkőlápai, nem sorolom ide, mert ők képviselik a folytonosságot a régi menedékházak és a maiak között.

*A nyitóképet az Osztrák-Alpokban lőttem, egy gasthofban, ahol a magyar szakács rántott véres hurkát ajánlott vacsorára.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3714045624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuszujka 2018.06.14. 12:53:10

Onnantól kezdve hogy az ember egy túrán nem a saját szendvicsét eszi, szerintem tök mindegy. :D

Borzasztó Károly 2018.06.14. 13:18:12

Miután mindenki megzabálja a fasírtos szendvicset már a vonaton, így már nem kívánja annyira a kedves kiránduló a rántott csirkét annyira. Ezért csak és kizárólag a cizellált menü jöhet szóba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 13:49:55

Ki akarna bármivel megbolondított ételt enni? Mármint a diliházat leszámítva.

Csecse Becse 2018.06.14. 14:14:46

A következő meg az lesz, hogy dress code, mert nehogymá' bakancsban vagy elázva ülj be egy turistaházi bisztróba kecskesajtos tagliatellét csipegetni :-P

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.14. 15:03:37

A nagy jólétben alig emlékszünk rá, hogy mennyire igénytelen xarokat voltak képesek az átkosban elénk tenni. Alig volt olyan, hogy ne fogadtuk volna meg hogy oda soha többé.

Mondjuk a mákos metélt az utolsó étel amit bárhol ennék mozgás előtt, bár lehet hogy az a vendégház a fociválogatottra gyúrt :)

De ami a felsorolást illeti, szinte az öszes baloldalon felsorolt régi étellel úgy vagyok hogy kiránduláshoz egyik sem kellene, mert arra a saját szenyó a legjobb. De ha már beülök és neki látok akkor inkább a jobboldalon felsorolt mai ételek, azokban legalább van némi érdekesség...

Nem hiszem hogy bárki szívesen evett menzánk kívül olyan izélevest amiben "hús"gombóc volt...

Alick 2018.06.14. 19:11:36

@Csecse Becse: Mi anno a Vadaspart Étterembe és a Náncsi nénibe ültünk be bakancsosan egy-egy téli kirándulás végén.
:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.06.14. 20:19:56

Túra közben szendvics. Meleg kaja túra után. De akkor meg már mindegy.....

Weißkopf 2018.06.14. 20:46:12

A Hangár bisztró étlapján a sült csirkéhez coleslaw is dukál, miközben a másik oldalon ugyanez magyarul szerepel: káposztasaláta. Hooray!

Csecse Becse 2018.06.14. 22:29:41

@Alick: Mi Tatán egy vértesi túra után a Gottwaldba, bakancsosan, kicsit sárosan, és meg is ázva. Egyébként előtte rá is kérdeztem telóban, h. ugye nem gáz, ha túra után megyünk, nem éppen elegánsan az - amúgy nem túl fényűző, de azért elég igényes és kulturált - helyre. Egy szavuk nem volt, szokásosan kellemes volt mind a hami, mind a kiszolgálás. :)

Alick 2018.06.14. 23:37:48

@Csecse Becse: Van, ahol tudják, hogy a vendég kiszolgálása az alap. Azért a Vadasparkban húzták a szájukat, amikor (télen) forralt bort kértünk.

brummada 2018.08.25. 13:41:36

Az tisztán látszik, hogy a modernebb étlap az már határozottan innovatívabb.
Gyerekkoromban 70 / 80- as évek fordulóján kialakítottam egy vega irányvonalat és mindig gombafejeket rántva ettem (rizzsel- tartárral). Persze azért ritkábban mentünk étterembe. Igazából utáltam a mócsingos pörköltett, vagy a rágós rántott szeletett. Vagy bármilyen csontos húsfélét. A legdurvább a menza volt, ahol néha olyan cupákot dobtak a tányéromra, hogy szabályos sokkot kaptam tőle. Ott is inkább csak a levest ettem meg és ha volt mákostészta.
A szüleim szerint a 60- as években még volt egy színvonal a vendéglátó helyeken, a következő évtizedekben ez sokat romlott. Azért most többnyire csak jobb a helyzet.

namaste2 2018.09.16. 13:53:47

Lehet, hogy én vagyok fordítva bekötve (?), de az előző hozzászólások után már érdekel, hogy egy kimerítő -netán'tán teljesítmény- túra után, miért inkább a házias ízekre vágyom és nem a gastronomai kékharisnyás költeményekre. Lehet, hogy csak biztosra akarok menni? Nem akarok elrontani egy sikeres túrát egy ismeretlen csak 3 sorban elférő puccosnak hangzó sznob ételkölteménnyel?
Amelyek elfogyasztása után sokszor hiányérzetem támad?

Azoknak is meg van a helyük az életben, de mondjuk Dobogókőn eszembe nem jutna a puccos belvárosi menüsor…

Azért ne mondja már senki, hogy a túra 2/3-nál kiéhezve nem az jár az eszébe, hogy de meg enne most egy borjó pörköltet vagy egy gulyást (de legalább valamilyen egyszerűbb megszokott étel jut eszébe, mint mentsvár a biztos haláltól).
Kérdés 1 : A menüsor összeállítója túrázott valaha?
Kérdés 2 : Ez a mindent túllicitálni akaró jelenség miért csak itthon létezik?
süti beállítások módosítása