Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Viszontagságaim a világ legmagasabb vulkánján

2016. augusztus 26. 22:11 - 10czi

Most már tudom, hogy a madárcsicsergés és a rádiósistergés hangja közelgő villámcsapást jelez a hegyi hóviharban. Túra az Andokban, 2. rész.

Az előző részben leírtam, hogy milyen volt az előakklimatizáció a világ legmagasabb vulkánjára, a chilei Ojos del Saladóra (6893 m) menet, most nézzük magát a csúcsra törést.

img_0516.JPG

Tehát vizuális élményekkel tele visszatértünk a két Atacama-fennsíki sóstóról Copiapóba, a bányászvárosba. Ezúttal alaposabban vásároltam be az előttünk álló négy napra. Zöldség semmi (úgyis elfagy az első éjszaka), viszont számos halkonzerv (könnyen emészthető, ami nagy magasságban fontos), leves- és főzelékpor, és rengeteg mag, valamint aszalt gyümölcs a hegymenetekre.

Tovább
4 komment

Földi űrutazás a Száraz-Andok kietlen tájain

2016. augusztus 19. 21:33 - 10czi

200 kilométerre minden lakott területtől, a Föld legszárazabb vidékének közepén, egy türkizkék sóstó partján áll a világ legszebb panorámájú... budija.

img_0406.JPG

Az Andokban magasodó Ojos del Salado az amerikai kontinens második legmagasabb hegye, 6893 méterével mindössze 70 méterrel marad le a legmagasabb csúcstól, a 6962 méter magas Aconcaguától. Az ezüstérem mellé arany is társul, hiszen az Ojos a legmagasabb aktív földi vulkán is. Idén februárban lehetőségem volt eljutni oda, amit persze örömmel kihasználtam.

Tovább
11 komment

Ahol 10 perc a különbség nyár és tél között

2016. július 02. 00:05 - 10czi

Kánikulában indultunk, amiből viharos havas eső lett, a csúcson aztán megint hét ágra sütött a nap. This is Tatraaa!

img_1648.JPG

Olivér után középső fiam is csúcsot döntött a hétvégén: a Nagyszalóki csúcs (2452 m) után a jóval combosabb, meredekebb, és a csúcsán mászósabb Kriván (2494 m) állt előtte.

Tovább
8 komment

Mászott már az Ördög fürdőszobájának falán?

2016. június 25. 00:39 - 10czi

Nem kell messze menni érte. Eb-meccs nézés a menedékházban, riadt sünszemekkel kapaszkodás a sziklafalon.

Hova érdemes menni, amikor a gyerekek már annyira felnőnek, hogy komolyabb helyekre (hegyekre) mennének túrázni? Gyakran kapom ezt a kérdést. Ha Magyarország közvetlen környezetét nézzük, három hegy jöhet szóba második lépcsőként:

  1. az Alacsony-Tátra (Szlovákia)
  2. a Schneeberg (Ausztria)
  3. vagy a Rax (Ausztria)

img_1572.JPG

Az elsőt nagyon szeretem, több alkalommal jártunk már ott, a második egy látványos szurdokvölgyön is megközelíthető, de legnagyobb kedvencem talán a harmadik. Itt kezdtem én is az ismerkedést a hegyekkel, hangulatos alpesi fennsíkján több nagyszerű menedékház is van, itt az egyik legalapabb középhaladó via ferrata, és több útvonal vezet fel, ami 11 évtől felfelé már vállalható.

Mivel Vili betöltötte már a 11 évet, és már nyaggatott, hogy a Kis-Fátrában felállított magassági rekordját meg akarja dönteni, úgy határoztam, hogy irány a Rax 1783 méter magas csúcsa, a Jakobskogel. Azért a Jakobskogel, mert viaferrata-mentes ösvény vezet fel, kb 1000 méteres szintemelkedéssel, és nem messze tőle található egy nagyon jó menedékház, az Ottohaus. Mindenképpen fent akartam aludni, egy éjszaka egy alpesi hüttében felejthetetlen élmény egy gyereknek.

Tovább
2 komment

Száz méterrel Magyarország teteje fölött

2016. május 23. 15:48 - 10czi

A hétvégén ismét kéktúráztunk. Szarvaskőről indultunk és Sirokon keresztül felküzdöttük magunkat a Mátra tetejére. Biztos, hogy ez a rész benne van a TOP5 legszebb szakaszban. Galéria a képre kattintva:

Szarvaskőben csipkebogyó-pálinkával indítottuk az utat, Sirokon a vár alatt Erzsi néni sütte friss macokot nekünk, a Kékesen pedig felmásztunk a TV-torony 18. emeletére, és csak azért nem tovább, mert megsültünk volna a sugárzástól, mint egy mikróban. 1124 méter magasról szép igazán a Mátra!

Leírnám hosszabban is, de videó készül belőle, ezért csak a képeket teszem fel. Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

2 komment