Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Izland legszebb túrája: folytatás a vulkánhágón

2016. november 11. 13:56 - 10czi

Irány a zöld szakadékok között az Istenek földjére, át az Eyjafjallajökull hóval borított friss láváján a vízesések paradicsomába.

img_2060.JPG

A túra első részéről szóló beszámoló azzal fejeződött be, hogy egy nagy szerencsével abszolvált, megáradt gleccserpatak és porzó sivatagi vándorlás után megérkeztünk az ermstruri táborba. A 4-6 napos túra első felét másfél nap alatt megcsináltuk, és joggal reménykedtünk benne, hogy a folytatás is ilyen nagyszerűen alakul majd.

Tovább
5 komment

Gigantikus faszószék a Duna-kanyar fölött

2016. október 26. 21:37 - 10czi

Jó masszív, van benne anyag! - ez volt az első, kicsit ironikus mondat, amit a Prédikálószéken hétvégén átadott kilátón hallottam. Az új, 12 méter magas kilátó fura, fordított, háromszög-rácsozatú, félkúp formájú szerkezetének tervezési koncepcióját nem ismerem, de valószínűsítem, hogy Koller József építész a csúcs nevéből kiindulva egy templomi szószékre utalhatott vele. (Sejtésemet erősíti, hogy egy nagy fakeresztet is állítottak elé.)

img_3153.JPG

Koller Józsefnek nem ez az első fura formájú kilátója, az elmúlt években a Hármashatár-hegyre, a Pilis-tetőre, és Piliscsaba fölé is álmodott különleges alakú fakilátókat. Ezek közül úgy érzem, a Prédikálószékre épített sikerült a legkevésbé.

Tovább
14 komment

Kaptárba zárt panoráma

2016. október 14. 17:20 - 10czi

A néhány éve felújított, méhsejtszerű balatonboglári gömböt az Atomium ihlette 1967-ben. Kilátómustra.

img_3081.JPG

Az elmúlt néhány évben szerencsére újra divat lett kilátót építeni, vagy felújítani. Mostanában ezért egyre többször találkozok új kilátóval a túrákon. Mivel a kilátó, mint olyan, tökéletesen a blog témavilágába vág, gondoltam összegyűjtöm őket. De ha már összegyűjtöm őket, akkor miért is ne értékelném ki alaposan? Ezennel elindítom a blogon kilátómustra rovatot, amiben összeszedem, és osztályozom a kilátók fontosabb tulajdonságait, és mesélek történetéről.

Tovább
1 komment

Börzsöny, ahogy még nem láttad

2016. szeptember 28. 17:24 - 10czi

A hétvégén bejártuk a Nógrád-Nagymaros Kéktúra szakaszt, ami tulajdonképpen a börzsönyi részt jelenti. Szerencsésen kaptam el a fényeket a Csóványoshoz közel, meg aztán lejjebb a Remete-barlangnál is.

img_2962.JPG

Nagyon szeretem a Börzsönyt, többször írtam már ezekről az utakról, itt például, meg itt is, ezért nem szaporítanám a szót, nézegessétek inkább a képeket:

Tovább
3 komment

Izland legszebb túrája: a Laugavegur

2016. szeptember 16. 19:17 - 10czi

Mordor, írták rá ismeretlen kezek az izlandi Laugavegur túraútvonal egyik, hegyekbe mutató táblájára, és nem véletlenül. Gőzölgő szurdokok, hobbit völgyek, sivatag és vulkánhágó: 80 kilométer fantasy élőben.

img_1976.JPG

A National Geographic egyik cikkében olvastam a világ TOP10 legszebb túrája között az izlandi Laugavegurról tavaly valamikor. A képek alapján annyira megtetszett, hogy Gabival elhatároztuk, hogy ez lesz az idei nagy túránk.

Tovább
7 komment