Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Éjszaka az elhagyatott Kékesi vadászháznál

2017. április 13. 15:44 - 10czi

A Kéktúra emblematikus épületének számító ház már nem sokáig lesz zárva, idén felújítják.

Tavaszi nyitányként végiggyalogoltunk a Kéktúra 18. szakaszának felén, Becskétől Ősagárdig. A cserháti mélyén álló Kékesi vadászházat szemeltük ki esti szállásunknak, ami körülbelül a szakasz közepe táján található.

img_4363.JPG

Sajnos a vadászház régóta zárva áll, a mellette elhaladó kéktúrázók csak találgathatják, mit rejtenek az öreg falak. Nekünk se sikerült bejutni, viszont kaptunk egy jó hírt: a vadászházat még idén felújítják, és végre működő kulcsosház, turistaház lesz belőle. Aki tehát jövőre jár errefelé, valószínűleg már egy kényelmesebb szállást talál itt.

Tovább
Szólj hozzá!

Mutáns turistaház a Hármashatár-hegyen

2017. március 25. 14:17 - 10czi

Jó ötlet, jó kivitelezés, de bizonytalan koncepció: egy kulcsosház és egy apartmanszálló nem túl szerencsés hibridje épült fel Budapest felett.

img_4079.JPG

A tavaly júliusi átadó ünnepség óta már többször is ki akartam próbálni Budapest egyetlen turistaházát a Hármashatár-hegy tetején, de ősszel még zárva volt, szilveszterkor pedig nem jutottunk be az első tesztelők közé. Február végén végre akadt egy szabad hétköznap estém, amikor felmehettem a házba egy éjszakára.

Tovább
3 komment

Különleges kilátó a Mátrában, pikáns freskóval

2017. március 03. 13:31 - 10czi

Ingyenes, kályha, sőt, kényelmes ágy van benne, és fogózzon meg mindenki: nem közpénzből épült.

unnamed_1_1.jpg

Még nincs két éve, hogy felépült a Nyikom-hegyi Gortva-Jójárt kilátó a Mátrában. Az épület különlegessége, hogy kényelmesen meg lehet aludni benne akár télen is, ráadásul ezért egy fillért se kell fizetni. A kilátót Gortva Zsolt erdész-birtokos építette saját pénzéből a köznek, mint mondta azért, mert valami maradandót akart ajándékozni a feleségének.

Tovább
5 komment

Befagyott a Budapesthez legközelebbi vízesés

2017. január 13. 15:59 - 10czi

Eljegesedve sokkal látványosabb a vízesés Dömörkapunál. Nem sokat változott két 128 év alatt.

domor.jpg

A napokban Szentendrénél, a Lajos-forrás és a Dömörkapu felé túráztunk a fiúkkal. Mivel nemrég az internet bugyrában találtam egy szép 1889-es fotót a dömörkapui vízesésről (nem is akárki készítette: Dr. Téry Ödön), gondoltam, lefotózom én is, hogy néz ki 128 évvel később. Szerencsém volt, szépen le volt fagyva.

Tovább
7 komment

Ilyen volt a szilveszter a Hármashatár-hegyről

2017. január 06. 15:22 - 10czi

Szellemkilátóból, kristályosan tiszta levegőben bámulni az alulról megvilágított, durrogó szmogburkot: kihagyhatatlan.

jou01.jpg

2015 végén a zebegényi kilátóban koccintottunk a pezsgővel, idén a Hármashatár-hegyet szemeltük ki magunknak. A kilátóban süvített a szél, olyan mínusz 4-5 fok volt. Jól lehetett látni felülről a szmoghatárt, mert megvilágította a város fénye. Amikor a szememet becsuktam, egy ostromlott városban éreztem magam, a petárdák és rakéták ropogása folyamatos volt. Amikor kinyitottam, tucatnyi tűzijátékot láttam körben a városban.

Tovább
5 komment