Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Börzsöny, ahogy még nem láttad

2016. szeptember 28. 17:24 - 10czi

A hétvégén bejártuk a Nógrád-Nagymaros Kéktúra szakaszt, ami tulajdonképpen a börzsönyi részt jelenti. Szerencsésen kaptam el a fényeket a Csóványoshoz közel, meg aztán lejjebb a Remete-barlangnál is.

img_2962.JPG

Nagyon szeretem a Börzsönyt, többször írtam már ezekről az utakról, itt például, meg itt is, ezért nem szaporítanám a szót, nézegessétek inkább a képeket:

Tovább
2 komment

Izland legszebb túrája: a Laugavegur

2016. szeptember 16. 19:17 - 10czi

Mordor, írták rá ismeretlen kezek az izlandi Laugavegur túraútvonal egyik, hegyekbe mutató táblájára, és nem véletlenül. Gőzölgő szurdokok, hobbit völgyek, sivatag és vulkánhágó: 80 kilométer fantasy élőben.

img_1976.JPG

A National Geographic egyik cikkében olvastam a világ TOP10 legszebb túrája között az izlandi Laugavegurról tavaly valamikor. A képek alapján annyira megtetszett, hogy Gabival elhatároztuk, hogy ez lesz az idei nagy túránk.

Tovább
7 komment

Bor, mámor, Csobánsz

2016. szeptember 09. 17:11 - 10czi

A filmbéli amerikai angol bankár kétszer is meggondolta volna, hogy Provance-t válassza, ha ide veti először a sorsa.

Tavaly októberben írtam egy posztot egy Szent György-hegyi minitúráról, ami elég elragadtatottra sikeredett. A blogot olvasva talált rám Ádám Gábor, aki a Balaton-felvidéki Sabar-hegy dűlőin borászkodik, és meghívott egy borivós-túrázós-sátorozós hétvégére a pincészete mellé, 35-öd magammal.

img_1066.JPG

Három dolgom volt: mesélgetni korábbi túrákról, bejárni a tanúhegyek halmait, valamint borozgatni. Az első és harmadik nekem könnyen megy, a középsőt már rég terveztem, úgyhogy nem sokat gondolkoztam.

Tovább
11 komment

Viszontagságaim a világ legmagasabb vulkánján

2016. augusztus 26. 22:11 - 10czi

Most már tudom, hogy a madárcsicsergés és a rádiósistergés hangja közelgő villámcsapást jelez a hegyi hóviharban. Túra az Andokban, 2. rész.

Az előző részben leírtam, hogy milyen volt az előakklimatizáció a világ legmagasabb vulkánjára, a chilei Ojos del Saladóra (6893 m) menet, most nézzük magát a csúcsra törést.

img_0516.JPG

Tehát vizuális élményekkel tele visszatértünk a két Atacama-fennsíki sóstóról Copiapóba, a bányászvárosba. Ezúttal alaposabban vásároltam be az előttünk álló négy napra. Zöldség semmi (úgyis elfagy az első éjszaka), viszont számos halkonzerv (könnyen emészthető, ami nagy magasságban fontos), leves- és főzelékpor, és rengeteg mag, valamint aszalt gyümölcs a hegymenetekre.

Tovább
5 komment

Földi űrutazás a Száraz-Andok kietlen tájain

2016. augusztus 19. 21:33 - 10czi

200 kilométerre minden lakott területtől, a Föld legszárazabb vidékének közepén, egy türkizkék sóstó partján áll a világ legszebb panorámájú... budija.

img_0406.JPG

Az Andokban magasodó Ojos del Salado az amerikai kontinens második legmagasabb hegye, 6893 méterével mindössze 70 méterrel marad le a legmagasabb csúcstól, a 6962 méter magas Aconcaguától. Az ezüstérem mellé arany is társul, hiszen az Ojos a legmagasabb aktív földi vulkán is. Idén februárban lehetőségem volt eljutni oda, amit persze örömmel kihasználtam.

Tovább
11 komment