Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Hótalpas expedíció a Rax-fennsíkon

2018. január 09. 20:11 - 10czi

A csúcs felé eltűntek a fenyőfák, aztán a hó alá bújt törpefenyők is. A szél egyre jobban üvöltött. Havat vágott az arcunkba. A ködfelhő is sűrűsödött. Arra gondoltam, milyen lenne a napos tengerparton feküdni.

Ha kevés idő van a poszt végigolvasására, a túrát tökéletesen összefoglalja ez a 2 és fél perces videó, amit a helyszínen készítettem:

 

Ha mégis van idő, akkor vágjunk bele! Tavaly december végén már nem is számítottam rá, de egy találkozásnak köszönhetően mégis elkavarodtunk két nagyobb fiammal a Raxra hótalpazni. Hótalpazni sokféleképpen lehet, vezetett csoportban vagy magányosan ide-oda csalinkázva, de a legjobb, amikor egy hosszabb, expedíció jellegű útvonalat járunk be a járatlan, ropogós havon. Ez utóbbi a kedvencem. (Az Alacsony-Tátra gerincén megtett ilyen jellegű, igen viharosra sikeredett hótalpas túránkról egy korábbi posztban beszámoltam.)

Tovább
Szólj hozzá!

Első hó a Kis-Fátra legszebb csúcsán

2017. december 09. 16:35 - 10czi

A Raxra készülődtünk egy jó lazítós, őszbúcsúztató hegyi hétvégére a Bakancs Pista facebookos túracsoporttal, de a Karl Ludwig Haus, ahol aludtunk volna, a rossz időre tekintettel bemondta az unalmast. Azaz bezárt. Ezért új helyet kellett keresnünk november közepén, olyat, ami nincs lezárva, de mégis valamennyire hozza a magashegyi érzést.

img_6226.JPG

Így került képbe a Kis-Fátra és látványos és izgalmas csúcsa, az 1609 méter magas Veľký Rozsutec, azaz Nagy-Rozsutec. Azért jutott eszembe, mert jártam már itt a két kisebb fiammal, és akkor megálltunk a Diery-szurdokok után a hegycsúcs előtti nyeregben.

Tovább
3 komment

Őszi túra a két legszebb ausztriai szurdokban

2017. november 17. 18:16 - 10czi

Doronglétrák, doronghidak, mély zúgók és magas vízesések: ez a két legszebb osztrák szurdok, a Bärenschützklamm és az Ötschergraben.

img_6085.JPG

Október végén mit csináljon az ember, a Tátra lezárva, az Alpok nagy része már nem járható. Ilyenkor jön el a szurdoktúrák ideje. Korábbi szurdokválogatásom kommentjeiben nagyon sokan ajánlották a number one-t, az ausztria Medveölő-szurdokot, és társát az osztrák Grand Canyonnnak titulált Ötschergrabent. Eljött az idő megnézni őket.

Tovább
Szólj hozzá!

Medvegulyás az Isztria csúcsánál

2017. október 13. 21:15 - 10czi

1400 méter magasból, a Vojak-toronyból nyílik Horvátország egyik legszebb körpanorámája.

img_5916_1.JPG

Könnyed, pihenős, őszi hosszú hétvégének indult Isztrián Gabival és anyámmal, aztán csak kerekedett belőle egy túra is.

Évekkel ezelőtt voltam búvárkodni az isztriai Sveta Marina búvárkempingjében. Odafelé autóztunk át a tengerparti Lovran városkán, aminek egyik monarchia kori üdülőjén, a Villa Belvederén már akkor megakadt a szemem. De úgy voltam vele, mint a gyerek József Attila a kuglerrel meg a cukorkával: legfeljebb álmodozhatok róla.

Tovább
Szólj hozzá!

Bizony, néha 3000 m magasban is sorba kell állni

2017. szeptember 01. 17:01 - 10czi

A Triglav csúcsán a jó idő miatt óriási csúcsforgalom alakult ki, a tömeg elől ki kellett ülnöm a szakadék szélére.

img_5547.JPG

A Triglav volt a Rax és a Grossglockner után a harmadik komolyabb hegy, amire felmásztam. És az első kvázi kudarc is. A 2008-as Glockner-mászás után néhány hónappal, 2009 januárban, mínusz húszban, hóban vágtunk neki, a csúcsára végül nem értünk fel. A Kis-Triglavnál (2725 m) ugyanis időhiány miatt vissza kellett fordulnunk. Azóta tervezem, hogy megmászom, de meg akartam várni, hogy legnagyobb fiam is felnőjön a feladathoz.

Tovább
5 komment