Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Bizony, néha 3000 m magasban is sorba kell állni

2017. szeptember 01. 17:01 - 10czi

A Triglav csúcsán a jó idő miatt óriási csúcsforgalom alakult ki, a tömeg elől ki kellett ülnöm a szakadék szélére.

img_5547.JPG

A Triglav volt a Rax és a Grossglockner után a harmadik komolyabb hegy, amire felmásztam. És az első kvázi kudarc is. A 2008-as Glockner-mászás után néhány hónappal, 2009 januárban, mínusz húszban, hóban vágtunk neki, a csúcsára végül nem értünk fel. A Kis-Triglavnál (2725 m) ugyanis időhiány miatt vissza kellett fordulnunk. Azóta tervezem, hogy megmászom, de meg akartam várni, hogy legnagyobb fiam is felnőjön a feladathoz.

Tovább
5 komment

Földalatti vonatozás a cseppkövek birodalmában

2017. augusztus 18. 18:24 - 10czi

Az Olasz-Alpokból hazafelé vetődtünk el júliusban a postojnai cseppkőbarlangba. Eredetileg nem terveztük be, de mivel a postojnai kempingben szálltunk meg, nem lehetett kihagyni. Kicsit tartottam a barlangtól, mert bár hallottam, milyen szép, tudtam, hogy rengeteg a turista is. Ehhez képest szabályosan lehidaltam attól, amit ott láttam.

img_5191.JPG

Kisvasúton lehet megközelíteni a cseppköveket, de hogy már maga a kisvasút is hatalmas, cseppkövekkel teli alagutakon és termeken megy át. Képzelje el valaki a 4-es metró hatalmas állomásait rogyásig szebbnél-szebb cseppkövekkel, ahogy végigrobog rajtuk a metró!

Tovább
Szólj hozzá!

Ismét mászható a leghosszabb magyar via ferrata út

2017. augusztus 04. 18:54 - 10czi

A madarak befejezték a költést, mi meg a fiúkkal rögtön röpültünk ferrátázni a Cuha-szurdokba.

img_5239.JPG

Már nyár eleje óta tervezgettem, hogy két nagyobb fiammal megmásszuk a két éve átadott Bucsek Henrik útvonalat a Cuha-szurdokban, amire úgy emlékeztem, mint a legélvezetesebb magyarországi klettersteigre. (Hogy mi az a klettersteig, meg via ferrata, itt elolvasható.) Sajnos az út február 15-től július 15-ig minden évben le van zárva a madarak költési időszaka miatt. Ezért várnunk kellett a múlt hét végéig.

Tovább
1 komment

Dachstein: szikrázó Nirvána a felhők felett

2017. június 23. 17:47 - 10czi

Gleccsertúra, klettersteig, jégbe fagyott csúcskereszt, mindez két napba sűrítve.

Mivel Gabival magasabb hegyek felé tekintgetünk, kapóra jött, amikor a Bakancs Pista önszerveződő túracsoport meghirdette útját a Hoher Dachsteinre. Ausztriának azt a vidékét nagyon bírom, többször is jártam ott, de a Dachstein kimaradt.

img_4902.JPG

A hegycsúcs 2995 méter magasságával, az alatta fekvő gleccsermezővel és a csúcskereszthez vezető könnyű, de látványos klettersteig-gel (via ferratával) látványos és középnehéz túrát ígért, ami tökéletes bemelegítés egy nagyobb hegyhez.

Tovább
3 komment