Szép kilátás!

Hegycsúcsközvetítő Kaptatási Iroda - Egy amatőr túrázó töketlenkedései

Budapest legszebb túraútja az orrunk előtt van, mégse látjuk

2018. február 15. 16:26 - 10czi

Városban túraútvonal? Bizony, méghozzá majdnem végig zöldben, hihetetlen kilátásokkal!

Sokan nagyon egyszerűen kirándulnak Budapesten. Felmennek a Normafára, kisétálnak a Hűvösvölgybe, felkaptatnak a Gellért-hegyre vagy a János-hegyi kilátóhoz. Egy cél, némi büfé, aztán irány vissza a város. Ez sem rossz mód, de van ennél sokkal izgalmasabb felállás is, erre mostanában jöttem rá.

img_6587.JPG

A fővárosba (Budára) négy nagy, hosszú túraút jön be. Ezek a túrautak túlnyomórészt felfűzik mindazt a látnivalót, amit a Budai-hegyek mutatni tudnak. Ha ezeket, vagy ezek szakaszait végigjárja valaki, sokkal koncentráltabban kapja meg a természet nagy durranásait, sőt az utak így mindig tartogatnak meglepetéseket is. A tervem az, hogy egy sorozatban bemutassam a Országos Kéktúra, a pilisi Piros, a pilisi Sárga, valamint a budai Zöld útvonal fővárost és környékét átszelő részeit. A budai Zölddel kezdem, mert a napokban két szakaszát is bejártam, és az élmény még friss.

Tovább
6 komment

Találkozás a Berni-Alpok leghíresebb hegyével

2018. február 08. 10:06 - 10czi

Ne indítsd el ezt a videót, ha szédülős vagy:

Nemrég Svájcban jártunk, Grindelwaldban. A városka a Svájci-Alpok három legemblematikusabb hegyének (Eiger, Jungfrau, Mönch) lába előtt fekszik. A völgy túloldalán felvonó visz fel a 2000 méter magas, First nevű hegyre, ahol a Skywalk kilátóról eszméletlen kilátás nyílik az Eigerre és a völgyre. (Már ha épp nincs nagy köd.)

Az Eiger 1800 méteres északi falát sokan próbálták már megmászni, de csak 1938-ban sikerült meghódítani. A heroikus mászásokról több film készült. Az elmúlt nyolcvan évben több mint 64 hegymászó halt meg ezen a falon, ezért ezt az oldalt halálfalnak is hívják.

A legutóbbi rekordot Ueli Steck állította fel az Eiger északi fal Heckmair-útján, 2015-ben. A Mászógépnek is nevezett svájci 2 óra 22 perc 50 másodperc alatt ért fel a csúcsra.

1 komment
Címkék: svájc eiger alpok

Kedélyes sárdagasztás a Szekszárdi-dombságban

2018. január 24. 14:48 - 10czi

Napfény, sár, dimbes-dombos jókedv - ilyen volt az idei Bartina Maraton Szekszárd mellett.

img_6537.JPG

Jó pár éve már, hogy nagyon divatba jöttek a teljesítménytúrák. Ha végignézem a TTT naptárát, januárban is rögtön találok minden hétvégére legalább hatot-nyolcat belőlük. Évek óta szeretnék elindulni ezek közül a leghíresebben, a Téli Mátrán, de valahogy mindig közbejött valami. Idén is terveztem, de sajnos pont belelógott egy szlovákiai utam.

Tovább
2 komment

Hótalpas expedíció a Rax-fennsíkon

2018. január 09. 20:11 - 10czi

A csúcs felé eltűntek a fenyőfák, aztán a hó alá bújt törpefenyők is. A szél egyre jobban üvöltött. Havat vágott az arcunkba. A ködfelhő is sűrűsödött. Arra gondoltam, milyen lenne a napos tengerparton feküdni.

Ha kevés idő van a poszt végigolvasására, a túrát tökéletesen összefoglalja ez a 2 és fél perces videó, amit a helyszínen készítettem:

 

Ha mégis van idő, akkor vágjunk bele! Tavaly december végén már nem is számítottam rá, de egy találkozásnak köszönhetően mégis elkavarodtunk két nagyobb fiammal a Raxra hótalpazni. Hótalpazni sokféleképpen lehet, vezetett csoportban vagy magányosan ide-oda csalinkázva, de a legjobb, amikor egy hosszabb, expedíció jellegű útvonalat járunk be a járatlan, ropogós havon. Ez utóbbi a kedvencem. (Az Alacsony-Tátra gerincén megtett ilyen jellegű, igen viharosra sikeredett hótalpas túránkról egy korábbi posztban beszámoltam.)

Tovább
Szólj hozzá!

Első hó a Kis-Fátra legszebb csúcsán

2017. december 09. 16:35 - 10czi

A Raxra készülődtünk egy jó lazítós, őszbúcsúztató hegyi hétvégére a Bakancs Pista facebookos túracsoporttal, de a Karl Ludwig Haus, ahol aludtunk volna, a rossz időre tekintettel bemondta az unalmast. Azaz bezárt. Ezért új helyet kellett keresnünk november közepén, olyat, ami nincs lezárva, de mégis valamennyire hozza a magashegyi érzést.

img_6226.JPG

Így került képbe a Kis-Fátra és látványos és izgalmas csúcsa, az 1609 méter magas Veľký Rozsutec, azaz Nagy-Rozsutec. Azért jutott eszembe, mert jártam már itt a két kisebb fiammal, és akkor megálltunk a Diery-szurdokok után a hegycsúcs előtti nyeregben.

Tovább
3 komment