Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Kaptatás az eltűnt lávabombák árnyékában

2012. április 13. - 10czi

Adná magát, hogy a Csóványos neve az egykor itt zuhogó lávabombák ragyogó csóvájából származik, de nem: a csóvány a csalán szó tájjellegű származéka, tehát a hegy nevének jelentése lelombozóan szürke hangzású: Csalános.

Ha az első magyarországi hegyi túránk 2009-ben a gyerekekkel a Prédikálószékre vezetett (a már korábban részletezett okokból), akkor a második út iránya már körülbelül abban a percben el is dőlt, amikor átnéztünk északi irányba a Duna-kanyar felett.

P4063680.JPG

Na de hova menjünk ebben a bazi nagy hegységben? - tettem fel a kérdést a két nagyobb fiúnak. A Duna-kanyar ívében punnyadó Szent Mihály-hegy a maga 460 méteres magasságával ajkbiggyesztést váltott ki belőlük, ezért a közepébe csaptam: legyen a célunk a Börzsöny csúcsa, a 938 méter magas Csóványos.

Ez a túra már komolyabb szervezést kívánt. Először is vettem a turistatérképet, nehogy megint úgy járjunk, mint a Visegrádi-hegységben

Az amatőr túrázó 5. törvénye: legyen mindig nálad térkép!


View Nagy Hideg-hegy, Csóványos, Magas Tax in a larger map

A térképen az látszott, hogy a csúcs minden lakott helytől elég messze van. Tehát vagy ott alszunk valahol a közelében, vagy benő a moha a gyerekekkel valahol az erdőben. A csúcstól nem messze, fenn az egyik szomszédos hegyen ott virított a Nagy Hideg-hegyi turistaház jele, ezért úgy döntöttem, hogy első nap felmegyünk oda, ott alszunk, majd a második nap csúcstámadás (ízlelgessük ezt a hegyes szakszót!), és aznap le is jövünk a kocsiig.

Április közepén indultunk, az idő tökéletes volt. A 2-es úton hajtottam Vácig, majd Verőce és Kismaros irányába, onnan pedig Szokolyán keresztül fel Királyrétig. (Rövid ideig kacérkodtam a Kismaros és Szokolya között járó kisvasúttal, de kiderült, hogy ritkán jár és irtó lassan töfög, ezért kimaradt.)

P4053660.JPG

Királyrétről még el lehetett volna menni 3,5 kilométernyit a Nagy Hideg-hegy irányába műúton, viszont akkor ott kellett volna hagyni éjszakára a kocsit az erdő közepi parkolóban mindenféle vaddisznók és egyéb dúvadak prédájaként. Inkább hallgattam a Trófeás vendéglő pincérére, és miután kiderült, hogy a turistaház vendégei ingyen beállhatnak a bekerített udvarukra, kihasználtam a lehetőséget.

A Királyrétről hosszú (3,5 km) műút visz a Cseresznyefa parkolóig, amit gondolom még akkor építettek, amikor úgy gondolták, hogy a túrázás tömegsport lesz Magyarországon. Onnan lehet nekiszaladni a hegynek. A műút mellett a bent az erdőben párhuzamosan haladó (kék + jelzésű) turistautat is lehet választani, először erre mentünk. 

Azóta kétszer voltam a Nagy Hideg-hegyen, másodszor a sallangmentes műúton talpaltunk végig gyorsan, harmadszor pedig idén, legkisebb fiamat és nagyanyját az unalmas tötyögéstől megkímélendő, a kocsival transzferben eldobtam az út végéig, visszahajtottam a vendéglőhöz, és egyedül gyorsan odakutyagoltam hozzájuk.

P4063691.JPG

A túra igazán a Cseresznyefa parkolótól kezdődik. A 2009-es menetelés már elég régen volt, a 2010-es túl intim, ezért, ha nem haragszik meg senki, akkor áttérnék az idei ismertetésére, ami csak néhány nappal ezelőtt fejeződött be. A mostani túrán már minden nemzedék képviselte magát, legkisebb, hamarosan hét éves fiam, név szerint Hegyi Főnök vezette a csapatot (amíg gyorsan meg nem unta), a hátvéd pedig anyám volt, aki a nevezetes Kecske-hegyi tévelygés után rákapott vörös fejjel kaptatás örömeire. A törzscsapatot a már rutinos börzsönyösök adták, középső fiam és jómagam.

Még egy kilométert sem haladtunk felfelé, mikor Hegyi Főnök hátrafordult, és megkérdezte, hogy a laptopot elhoztam-e. Arra gondoltam, hogy ha elhoztam volna, akkor most azzal csapnám kupán, de rájöttem, hogy inkább tenni kell valamit, mert elfogyott figyelem. Ha pedig egy gyereknél elfogy a figyelem, akkor jön az unalom, meg a nyavalygás, piszkálódás, kéz-lábtörés, ezért gyorsan lépni kellett. Hegyi Főnök a képen Ülő Bikát alakítja.

P4063687.JPG

A térképről tudtam, hogy a Nagy-Vasfazék völgyben haladunk felfele, ezért megpróbáltuk közösen kitalálni, honnan jöhetett az elnevezés. Az első tipp az volt, hogy esetleg egy ókori vasfazekat találtak itt a régészek, aztán jött az, hogy a völgy maga lenne egy nagy vasfazék, mert itt ércet bányászhattak. Végül egyikben sem nyert igazán, annyi viszont biztos hogy a völgy egyik emelkedőjét hívják Nagy Vasfazéknak, innen jöhetett a patak és a völgy neve. 

Bányászni meg egyébként követ bányásztak benne, sőt olyan nagyüzemi fakitermelés volt, hogy a felduzzasztott patakban tutajozták le egykoron a Dunáig a szálfákat. Gondolom ennek köszönhető, hogy a most Királyrétig járó kisvasút megépült anno, ami egyébként 1969-ig még a Cseresznyefa parkolóig kitöfögött. 

P4160082.JPG

Mindenesetre az unalmat sikerült elűzni, és már fenn is voltunk a turistaháznál. Hegyi Főnök bátyja, Büdös Mokaszin a képen a széllel dacol a Nagy Hideg-hegy csúcsán.

P4053662.JPG

A vacsora után felmentünk a Nagy Hideg-hegy csúcsára, és fejlámpával behatoltunk az erdőbe. Elég gyorsan vissza kellett fordulnunk, mert megérkezett a vihar.

P4053673.JPG

Visszafelé a hegycsúcsról körbetekintve azt láttuk, hogy percenként villámlik észak, kelet és nyugat irányban, ám délen békés, derült idő uralkodott. A viharfelhő széle épp a fejünk felett volt, és úgy átvonult felettünk a zivatar, hogy egy csepp esőt sem kaptunk, így egy kisebb éjszakai tábortüzet is tudtunk rakni a ház mellett. A fenti képen Szokolya és Verőce fényei versenyeznek a Holddal.

vulkan.jpg

Már régóta fájt a fogam egy takaros ködpaplan lefotózására a hegy tetejéről, ezt másnap reggel - legalábbis részben - sikerült is abszolválni (legfelső kép). A tervünk az volt, hogy átmegyünk a Csóványosra, visszajövünk a házba, majd szépen lesétálunk, ahol jöttünk. Örök hálám a Duna-Ipoly Nemzeti Park embereinek, akik egy táblát helyeztek ki a turistaház mellé, amin azt olvashattam, hogy a Börzsöny 15 millió évvel ezelőtt egy óriás ősvulkán volt, ami több hatalmas kitörés után, vulkáni bombákat és lávacafatokat okádva beomlott, az így keletkezett gigantikus kráter széleiből, kalderájából a mai hegység. (Ahogy ez a baloldali képen látszik.)

Ez egy olyan szellemi muníció volt, ami a fiaim képzeletét a Csóványosig fogva tartotta, útközben csak úgy röpködtek a fejünk felett a képzeletbeli lávabombák csóvái. A Csóványosra vezető gerinc egy részén ki is állhatunk a kaldera szélére, nem kellett nagy képzelet ahhoz, hogy lássuk fortyogni a lávát a völgyben. Kontrasztnak pedig ott volt az ember méretű, függőleges Haramia-lyuk, aminek az alján még hó fehérlett. A lenti, régebbi képen egy bokor van benne, a fiúk a kalderán állnak, a torony a távolban áll.

P4170095.JPG

A Csóványos tetején meredezik a vasbeton geodéziai torony, aminek a belsejében felmászva kijutottunk a Börzsöny tetejére. Óriási szerencsénk volt, a hegycsúccsal egy magasságban érkező felhő még nem burkolt be minket, gyorsan lőhettem pár fotót. A torony tetején levő tócsában kikeltek valamilyen rovarlárvák, a fotón látható szárnyas lények azok ők.

P4063695.JPG

A lefeleút a gyereklábnak nem út, gyorsan letrappoltunk a Csóványos és a Nagy Hideg-hegy közti völgybe, ahol viszont várt rám a Hangyásbérc, ahová a fákra kiírt Kilátás! feliratok vezettek, 5 percnyire a turistaútról. Sajnos a felhő annyira ráült a Börzsönyre, hogy a Hangyásbérc csak egy nagy folyós fehérséget tudott elémtárni, így ennek a Kilátás!-nak a megszemlélése máskorra csúszott.

A turistaházba visszaérve egy jó sztrapacskáva béleltem ki a gyomromat, majd eldöntöttük, hogy lefelé tartjuk magunkat az eredeti útvonalhoz, amin feljöttünk. Négy évvel ezelőtt az úgynevezett grófi utat választottuk, ami megkerüli a Magas Taxot, és a felfelé úttól egy kilométerrel keletre, a Tax gerincén ér le a Királyrétre. 

Akkor találkoztunk egy gyönyörű citromsárga-fekete szalamandrával, akit az eső csalt elő. (Azóta sem láttam csak narancs-fekete szalamandrát.) Mivel azonban megint az autóstranszfer megoldást akartam előadni, ragaszkodtam a rövidebb úthoz.

P4170122.JPG

Két éve szintén a Magas Tax felé mentünk haza, akkor október elején még nyitva volt a Magas-Taxi turistaház melletti kalandpark, amit nyilván ki kellett próbálnunk.

A közepes méretű mászópálya nemrég lett kiépítve, egyes ingóbingó részei alaposan próbára tettek minket, ahogyan az a fenti videóból is látszik.

Összefoglaló: az út Királyrétről (300 m) a Nagy Hideg-hegyre (864 m) 7 km hosszú, tovább a Csóványosig (938 m) még 3 km, azaz összesen 10 km. Kényelmesen 3+2 óra menetidő, az összes szintkülönbség 630 m.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr234410945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kérődzőgiliszta 2013.05.30. 20:49:01

:-)
Mit mondjak kb. 65-70 csóványosi túrával a hátam mögött?
Ha valami jobbat szeretnél, akkor próbáld legközelebb Diósjenő felől fel és Királyrétre le. Utána Nógrád felől. Mindkét irányból nagyságrendekkel szebb az út. Lefele Királyrétre is több alternatíva van. Majd belejössz! Azért egy ilyen túrának bele kell férnie egy napba! A kocsit felejtsd otthon! A vonat és a busz sokkal jobb!
Azért a legjobb Nagybörzsönyből indulva egy átmenő túra.

10czi 2013.05.31. 20:32:42

hát, a 65-70-et valószínűleg sosem fogom elérni, de még sokszor visszamegyek a Börzsönybe, mert nagy kedvencem, és sor kerülhet bármelyik javasolt túrádra.
süti beállítások módosítása