Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Bolondok napján a Lófingató-hegyen

2014. március 31. - 10czi

Már régóta motoszkált bennem, hogy a Vértes aljában domborodó Lófingató-hegyet meg kellene mászni, de 305 méter magas kiemelkedés nem tűnt olyan komolynak, hogy külön túrát szervezzek rá. Aztán gyűltek a hülye nevű helyek, persze jó messze egymástól, így egyszer csak beugrott, hogy április elseje pont tökéletes arra, hogy ezeket sorra megmásszuk. (Na jó, most két nappal előtte volt, vasárnap.) Tehát innentől kezdve indul a bolondok napi túrasorozat. 

_MG_4806.JPG

A fiúk már a Lófingató névtől lázba jöttek, hát még attól, hogy két háborús bunker van a tetején, sőt, egy sziklatetős kilátó is. Mikor kiderült, hogy egy geoláda is el van rejtve a hegy szirtjén, már nem kellett sokat győzködni őket. A két kisebb fiú mellé most hat éves unokahúguk csatlakozott be, így összesen hatan indultunk egy kölcsön kisbusszal.

A bolondok napi hangulat már odafelé, a kisbuszban eluralkodott: Vili és Leó egymást gyűrte, műanyag pisztoly csattogott, folyamatosan kiabálnom kellett, hogy nyugodjanak már le. Aztán egy alma felszeletelésénél rajtam is kiütött a bolondkór: "Elértük Bicskét, adom a bicskát!" jelentettem ki fejüket fogó családtagjaimnak.

1693_vertes_zuppa_30k.jpg

Bicskétől már csak egy köpésre van Óbarok település, ami a Lófingató-hegy dél-keleti lábánál fekszik. Lehajtottunk az 1-es útról, és begurultunk a térképen jelzett bánya felé. A kisbuszt egy öblösebb földút-kereszteződésnél letettem, és elindult a csapat: a három gyerek, a nagyanyjuk, és barátnőm, Gabi.

_MG_4766.JPG

A Lófingató-hegyre ebből az irányból egy hosszú lankás földút visz fel, ami mély, nyíltszíni bányagödrök mellett halad el. A bányamedence érdekes, de a táj nem túl szép.

_MG_4768.JPG

Az egyik salakdomb mellett motokrosszosok gyakoroltak, irigykedve néztem őket. (Nemcsak túrázni, motorozni is nagyon szeretek.)

_MG_4769.JPG

Felmentünk a gyakorlódomb tetejére, onnan néztünk vissza Óbarok felé.

_MG_4771.JPG

Innentől még fél óra gyaloglás volt a hegy teteje, ahol egy adótorony állt. Viliék nem hagytak békén, hogy hol van a bunker, azonnal mutassam meg. Vili direkt ezért hozott egy műanyag pisztolyt is, nehogy gond legyen, ha megtámadnak minket.

_MG_4782.JPG

A bunker a toronytól nem messze, a bozótban bújik meg. Ahogy megtaláltuk, a bejáratnál mindenki elővette a legfélelmetesebb arcát. Leó érzeketlen legófejet vágott, Vili kalózosra húzta a fejlámpát, Kincső pedig az "Úristen, kik vesznek körül" arckifejezésével tüntetett.

_MG_4780.JPG

Bejártuk az egész bunkert, ami több folyosóból, és íves-bordás teremből állt. Valószínűleg egy légvédelmi bázis lehetett it régebben. Gondolom a parancsnoka nem dicsekedett azzal, hogy a Lófingató bázist vezeti. Lehet, hogy átkeresztelte NATO-fingató bázisnak.

_MG_4781.JPG

Az biztos egyébként, hogy vannak térképek, ahol eredeti nevén tüntetik fel a hegyek, de láttam már olyan térképet is, ahol szemérmesen Lóingató-hegyként jelölik. Ha-ha, ekkora baromságot!

A bunkertől visszafelé, az adótorony közelében áll egy geodéziai mérőtorony is. Messziről láttam, hogy sajnos nem lehet felmenni rá, mivel tele volt aggatva tányérantennával. Azt pedig védik, minimum egy lakattal.

_MG_4791.JPG

Ezért a három rosszaság a bejáratnál vette fel újra a bolondpózt. Leó ugyan megpróbálta a vasajtó kis ablakán benyúlva a zárat kitapogatni, de ezt gyorsan megakadályoztam egy, a toronyban elengedett vérsünökről szóló mesével.

Tovább indultunk a kincsesláda felé. A hegy képe megváltozott. Eltűnt a beton, eltűnt a bánya, végre normális erdőben sétáltunk.

_MG_4795.JPG

A gyerekek hirtelen megláttak egy sokat sejtető tisztást és elkezdtek rohanni felé.

_MG_4797.JPG

Ez volt a kilátópont, ami az előzményeket tekintve sokkal többet nyújtott annál, amit vártam.

_MG_4805.JPG

Kicsit le is pihentünk. A Nagyegyházi-sziklákról már többször hallottam, hogy érdemes elmenni megnézni őket, hát most pont a tetején üldögéltünk.

A rövid napozás után tovább indultunk a kincsesláda felé, amit a hegy legészakibb végében, a sziklák felett rejtettek el. Leónak átadtam a telefonomat, hogy érezzen rá ő is a GPS-es kincskeresés ízére.

_MG_4807.JPG

Nem kellett neki sok idő, hogy megtalálja a geoládát. Itt éppen a szerzeményét mutatja, amiért cserébe egy műanyag versenyautót tett be a dobozba.

_MG_4810.JPG

Legjobb lett volna valahogy lemenni Nagyegyházára, de a kisbusz teljesen a másik irányban volt. Ezért sarkon fordultunk, és elsétáltunk odáig.

Konklúzió:
A Lófingató-hegy több izgalmat kínál, mint amit egy Bicske melletti kis hegytől várna az ember. Budapesthez nagyon közel van, 30-40 kilométerre az 1-es úton. Van itt minden, ami egy kisebb-közepesebb gyerek fantáziáját megmozgatja, de észak felé haladva a felnőttek is elcsodálkozhatnak a kilátáson. A turistaút nem visz fel a hegyre, itt-ott magántulajdon vagy bányaterület táblákat kell kerülgetni, de ennek ellenére elég sok gyalogos, biciklis turista mászkált rajta. Néha fel-feltűnnek motokrosszosok is. Hangjuk messzire megelőzi őket, ezért bőven van idő félrehúzódni előlük.

Kommentelheted a posztot a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr665888158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golyós 2014.04.01. 13:07:44

"vérsünökről szóló mesével" Ez jó volt! :D

Levente B. · combatant.blog.hu 2014.04.01. 14:26:21

Üdvözletem!

Fent a Szovjet Légierőnek egy híradó és vezetési pontja volt, sajnos kevés információ létezik róla, de a 80-as években még dolgoztak a helyen. Középen az üres beton placcon egy nagy rádió-adóvevő volt, kommunikációra szolgált. A Piliscsabai alakulat járt fel sokszor, de más híradó alakulatok is. Annyit még kiderítettem, hogy a II. vh. idején a Németek is használták a domb azon részét.

Sass Bálint 2016.03.15. 13:20:33

Tegnap megjártuk a túrát. Nagyon nagy köszönet ezért a posztért, szuper nap volt. Kis helyen élmények tömkelege. :)

Annyit tettük hozzá, hogy a GCNESZ geoládától kicsit észak felé térve toronyirányt (meredek) lementünk a pirosra (a fenti térképen kb. az "y"-nál értük el), utána végig visszafelé séta a piroson Óbarokra, a Váli víz mellett. A jelzés a Barki sziklák aljába visz (hollófészek!). A sziklák jobb oldalán felmásztunk a tetejére, ahol a szuper kilátás mellett egy másik geoládát (GCOBRK) is megtaláltunk.

Ezt a blogot nézni fogom, meg is van a következő tervem: a magyar gejzírvölgy. :)

10czi 2016.03.21. 10:22:22

@Sass Bálint: Örülök, hogy tetszett, a gejzírvölgy is be fog jönni! :)
süti beállítások módosítása