Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Sztereó mennydörgés a Magas-Tátra Quasimodóján

2014. szeptember 10. - 10czi

Gatyáig áztunk a Krivánon, a hegység csapott vállú toronyőrén, és még szerencsénk volt.

10517932_10201410522423269_7386233652491050781_o.jpg

Ha a Magas-Tátrába megyünk nyáron, akkor jó előre érdemes szállást foglalni. Ennek jegyében két héttel indulás előtt elkezdtem keresni megfelelő helyet, a Kriván (2494 m) megmászását ugyanis kétnaposra terveztem. Nem volt egyszerű szállást találni, végül a Poprád és Ótátrafüred közötti Nová Lesnán (Alsőerdőfalván) sikerült. Ez egy olyan kisközség, ahol meglátták a lehetőséget a turistákban, és minden második ház kiadó.

A Marika panzió tulajdonosa viszont nem értett se magyarul, se angolul, ezért nem voltam teljesen biztos benne, hogy levelezésünk alapján tényleg fenntartanak-e egy helyet a házban. Ketten mentünk fiammal, Olivérrel, akivel már két éve tervezgetjük, hogy megmásszuk a Krivánt, de valahogy csak most jött össze. Kicsit tartottam is tőle, elvégre is 1350 méter szint felfele, ugyanannyi lefelé, az nem kevés.

krivmap.jpg

Kora délután futottunk be kocsival Nová Lesnára. Marika tényleg nem beszélt angolul vagy magyarul, viszont szlovák-német keveréknyelven egész jól megbeszéltünk mindent (én meg nem tudok szlovákul és németül). A szoba mindössze 9 euró volt fejenként, ami 20-25 eurós árakhoz képest nagyon korrekt, a reggeli pedig 4 euro/fő, ami szintén elég elfogadható ár. Olyan sok pénzem maradt, hogy el tudtunk menni vacsorázni Alsóerdőfalva egyetlen vendéglőjébe, a Kolibába, ahol 15 euróból bő vacsorát abszolváltunk.

A házban este találkoztunk két magyarral, akik előző nap a Lorenz-hágónál jártak. Elmesélték, hogy fent elkapta őket egy zápor, aminek következtében a lefele utat átszelő patakok bokáig érőből derékig gázolóssá dagadtak. Volt ahol át se tudtak menni, felhalmozódtak vagy 30-an, szlovákok, lengyelek, magyarok. Már-már helikopteres mentést akartak hívni, amikor néhányan összekapaszkodva nekiindultak az árnak. Végül csatárláncban, összefogódzkodva valamennyien átjutottak. A hegyekben amúgy sincs szlovák-magyar ellentét, de bajban végleg eltűnik a nemzetiség.

Uhh, nem jó ómen, gondoltam. Az időtől tartottam egy kicsit. Az yr.no tökéletes kétnapos szép idős ablakot mutatott egy héttel az út előtt, aztán ahogy közeledtünk az időben, úgy lett először felhős, aztán esős. A mászás reggelén is rápillantottam a meteora, déltől jelezte az esőt, 3 mm-est. Az nem sok, gondoltam, és nekivágtunk.

_MG_5262.JPG

Félórányi autózás után a Kriván alatti parkolónál (Byv. Vazecka ch. 1140 méter) hagytuk a kocsit, borsos 5 erós díj fejében.

A Tri studnicky legendája: régen egy helybeli erdész két lánya, Zuzka és Marienka vízért ment a közeli forráshoz, ahol egy sánta őzikét találtak. Megsajnálták és ápolni kezdték az állatot. Mostohaanyjuk az elmaradó lányok miatti türelmetlenségében és haragjában átkot mondott rájuk, ami azonnal beteljesedett. Az erdészlányok többet nem tértek haza, de az erdészlaknál egyszerre három forrás kezdett csörgedezni az elátkozottak könnyeiből.

Kilenckor indultunk el a kocsitól, innen negyedóra gyaloglásra volt maga a Tri studnicky a piros jelzésen, onnan pedig fel a zöldön. Egész lentről indultunk, így szépen végignézhettük, hogy változik emeletenként a hegy növényzete.

_MG_5268.JPG

Kezdetben volt a dzsindzsa, aztán a lucfenyves. A viharoknak és a szúinváziónak köszönhetően néha elég apokaliptikus képet mutatott az erdő.

_MG_5271.JPG

Szerencsére a törpefenyvest nem fenyegette egyik vész sem. Kedvenc hegyi illatom, kellemesen simogató, hosszú tűlevelek: ez a Magas-Tátra legkomfortosabb emelete. Aztán kezdtek elkopni a törpefenyők is. Félúton felfelé megkajáltuk az otthonról hozott egynapos szendvicseinket, és kortyintottunk rá egyet. Másfél liter vizet vittünk fel fejenként. A különböző túraoldalak alapján, nagy ráhagyással úgy terveztem, hogy 4-5 óra alatt kényelmesen felérünk, 3-4 óra alatt pedig le. Úgy gondoltam, hogy a csúcs körül kapunk még egy gyenge esőt is, ami jó lesz majd frissítőnek.

_MG_5274.JPG

A Kis-Kriván alatti kőomladékos dolina elérésekor ültünk le enni másodszor. Azt hittem, hogy már dél van, de kiderült, hogy csak két órája jövünk. Olivér sokkal jobban bírta, mint vártam, mindig előrement, én meg öregesen baktattam mögötte. Innen tulajdonképpen már csak egy órányi út volt hátra, a Kriván gerincén felfelé.

_MG_5284.JPG

Felnéztem a csúcsra, látszott, hogy elég sokan vannak fent, de nem lepett meg. A Kriván a szlovákok szent hegye, a szlovák eurocent érmék hátoldalára is beszavazták.

De miért Kriván a Kriván?

Krivan.jpgA helyi monda szerint, az Úr a teremtés hetedik napján megpihent de közben elgondolkozott művén. Mivel úgy érezte, hiányzik még valami a világból, megbízta egyik angyalát, hogy szórjon még szét a földön néhány természeti szépséget. Az angyal teljesítette kérését és szépítgette a tájakat. Így jutott el a tátrai vidékhez. Miközben repkedett a csúcsok felett a szárnya véletlenül beleakadt az egyikbe, aminek következtében kiszakadt a zsákja. Így szóródtak ide a rétek, sűrű erdők, állatok, azaz annyi természeti szépség, amennyi kevés hegységnek van még a világon. Az a csúcs, amelyikkel az angyal összeütközött, kajla maradt, így a Kriván (magyarul ferde) nevet kapta. A csúcs meghódítása Czirbesz András nevéhez fűződik (1773-ban), de megfordult itt II. Frigyes Ágost szász király is 1840-ben, akinek tiszteletére emlékoszlopot állítottak a Krivánon.

Az utolsó szakaszon néha kellett használni a kezünket is, de nem volt olyan rész, ahol komolyabban meg kellett volna kapaszkodni, vagy jelentősebbet kellett volna mászni. Korábban olvastam láncos kitett részekről, hát ilyet nem láttam.

_MG_5287.JPG

Egy óra helyett háromnegyed óra alatt felértünk. A csúcson körülbelül 10-15-en lehettek, fotózkodtak, eszegettek. Elismerően néztem Olivérre, irtó jó időt jöttünk, úgy hogy még csak nem is siettünk.

10476546_10201408254166564_3913719088720200481_o (1).jpg

Az első fotó egy közös csúcsszelfi lett. Az arcunk magáért beszél, aki tud olvasni róla, megérti, hogy miért nagyon jó hegyet mászni.

_MG_5295.JPG

Egy negyedórát maradtunk a csúcson, élvezve a kilátást.

_MG_5292.JPG

Mondjuk meg is könnyebbültem, mert az esőt addig egész jól megúsztuk. A felhők ugyan láthatóan gyülekeztek, de biztos voltam benne, hogy fél órán belül nem lesz zuhé. Lefelé menet vastagodtak a távoli felhők, egyre kevesebben jöttek felfelé.

_MG_5302.JPG

Egy tátrai zerge egészen közel jött hozzánk. Izmait megfeszítve megállt egy pillanatra, hogy jól megnézzen minket, aztán kecses ruganyossággal tovaszökkent.

_MG_5305.JPG

Félúton lefelé már bizonyossá vált, hogy az egész túrát nem ússzuk meg szárazon. A Krivántól dél-keletre és dél-nyugatra is nagy viharfelhők ontották a vizet magukból, tőlünk légvonalban 10-20 kilométerre. Mennydörgés hallatszott több oldalról is, villámok csapkodtak a távolban. Már nagyon kevesen mentek felfelé. Kábé félúton lehettünk, mikor elment mellettünk egy család egy 7-8 éves gyerekkel a csúcs irányába. Keményen szívatja az apja a srácot, ha így beleviszi a viharba, gondoltam magamban. Ez a fiú se lesz valami boldog fent, ha egyáltalán felérnek.

_MG_5304.JPG

Remélem semmi bajuk nem történt, mert körülbelül fél óra múlva felettünk is rázendített az ég. Villám, mennydörgés, bővízű zuhany, ahogy kell. Szerencsére volt útközben egy kis kunyhó, aminek a teteje alá behúzódtunk úgy huszadmagunkkal. Ha már így összejöttünk, elosztogattam egy tábla csokit. Amikor az eső halkult, gyorsan lesiettünk a parkolóig és bedobtuk magunkat a kocsiba. Esőkabát ide vagy oda, teljesen átáztam. Egészen hazáig egy szál vizes alsónadrágban vezettem. A jókedvünket azonban nem tudta elvenni még az a másfél órás dugó sem, amibe Ruzomberok előtt belefutottunk.

_MG_5264.JPG

Konklúzió:
A Kriván megmászása a hegyi túrázás haladó foka. Neki lehet menni egy nagy levegővel kezdőként is, de inkább csak akkor, ha van egy tapasztalt vezetőnk. Olivérrel a hazai hegyek, a Szlovák paradicsom, a Schneeberg, a Rax és az Alacsony-Tátra csúcsai után vágtam neki úgy, hogy előtte már meghódítottuk együtt a kisebb erőfeszítést követelő Nagyszalóki-csúcsot. Az 1350 méter szint felfelé és lefelé elég combos, három napig izomlázam volt utána. Céltúra, nem lehet befűzni több célpont közé, azaz felmegy ember és lejön. Fent nincs menedékház sem. Két héttel később barátnőmmel, Gabival túráztunk három napot a Tátra felsőbb régióiban, menedékházakban, az egy teljesen más tészta (hamarosan lesz belőle persze poszt is). A Krivánt meg lehet csinálni Magyarországról egy nap alatt is, de szerintem nem érdemes: a hajnali indulás, felszaladás, késő esti hazavezetés nagyon kényelmetlen és rohadtul fárasztó. Az összköltség: egy tank benzin + 50 euro két főre a szállás és a kaja. Érdemes a Tátra közelében megaludni valahol, és onnan támadni. Hogy megéri-e? Tekerj vissza a csúcsszelfinkhez, az arcunkról leolvasható!

Kommentelheted a posztot a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr76684143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2014.09.11. 12:11:48

Ilyen helyre átlagos álló képességgel fel lehet baktatni? Ha fel tudok tekerni dobogó köre akkor az menne? Persze csak lassan.

10czi 2014.09.11. 12:25:41

@alien: persze, átlagos állóképességgel fel lehet menni. kell hozzá egy jó adag elszánás is azért :)
vezető azonban mindenképpen kell, ha nincs magashegyi tapasztalatod. elég sok túraszervező visz oda utat. az ilyen utakon 20-30 ember között mindig van aki jobb és gyengébb kondival rendelkezik. az utóbbiak is feljutnak legtöbbször, igaz lehet, hogy lassabban.

vaki78 2014.09.11. 12:27:34

Szerintem fel lehet max lassabban....
Egy túrautas irodával voltam a Krivánon még 2009 nyarán, akkor nekünk 4:20 volt a felfelé út. Amúgy az erdészháznál levő útjelzőn 3:30 van kiírva :) Ja és lefelé mi is ronggyá áztunk....

sundokaan 2014.09.11. 12:56:07

Combok kellenek hozzá, vezető nem. Jól jelzett fel-lesétálós túra.

diszkriminans (törölt) 2014.09.11. 13:02:56

Mi tavaly nyáron voltunk 1 hetet a Tátrában az asszonnyal, pont Alsőerdőfalvában szálltunk meg. Terveztünk több csúcsot is, de aztán sok minden közbejött, pl. térdfájás is, azért 1 nap kivételével minden nap voltunk túrázni valahol, voltak gerincek, völgyek, meg Hernád áttörés is, végül utolsó teljes napon mindenképpen fel akartunk menni a 3 tervezett csúcs, a Ricy, a Nagyszalóki és a Kriván egyikére. A térkép alapján mi úgy ítéltük meg, hogy ezek közül a Kriván a legkönnyebb, úgyhogy ezt választottuk. Nekünk nagyon nagy mákunk volt az időjárással, a legszebb idő épp a Krivánon volt, meleg és napsütés, és összesen egy nap volt kisebb eső. Idén Júliai Alpokban nem volt ilyen szerencsénk az időjárással...

Magashegységi tapasztalatunk nem nagyon volt, én anno egyszer voltam a Schneebergen, egyszer meg egy szurdokban és egy 1700 méteres hegyen a Stájer Alpokban, viszont a hazai középhegységeket rendszeresen jártuk, meg rendszeresen tájfutottunk, ugyanakkor adott évben fizikailag teljesen a béka segge alatt voltunk, úgyhogy nem gondolom, hogy komolyabb felkészültség kellene ezekhez a hegyekhez. Nyilván aki életében nem túrázott, azoknak nem magashegységekben kell kezdenie (mikor a Schneebergen voltam, ott a csoportban volt pár ilyen, aki mégis, vártunk is rájuk sokat).

A fiadat irigylem, engem anno nem vittek ennyire jó helyekre, pedig mindig is szerettem a hegyeket. :-)

Alsőerdőfalván amúgy van egy pizzéria is azon az éttermen kívül, mi ott ettünk kétszer, máskor meg ahová leértünk.

diszkriminans (törölt) 2014.09.11. 13:09:16

Vezető szerintem sem kell, ezek jelzett turistaútvonalak, rendesen felfestve (nem mint egyes helyeken itthon...), ahol kell kitáblázva. Ráadásul nagyon sok a kiránduló mindenütt, pl. Téry háznál még nagyobb a forgalom, mint a Krivánnál, szvsz pont a túl nagy forgalom a legnagyobb hátulütője a Magas-Tátrának, mivel maga a hegység nagyon kis területű, viszont sokaknak vonzó célpont. Alpokban általában gyérebb a forgalom.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.09.11. 13:11:10

@alien: Ha feltekersz Dobogókőre, akkor tuti bírni fogod. Első tátrainak mégsem a Kriván a tuti. (Szerintem.) Az -ahogy Tenczi is írja- egy tipikus felmegyek-lejövök hegy. Én elsőre tuti valami hágót vállalnék be, az "izgi". Például egy olyan hétvége, hogy
Pénteken kiutazás Tátralomnicra, parkolás, majd fel a Zöld-tóhoz (alvás a menházban, Chata pri Zelenom plese, 1551 m). Az ősz miatti korai sötétedés és késői érkezés esetén ez akár sötétben is abszolválható, mert könnyű séta.
Másnap fel a Magistrálén (láncos út, egyirányú!) a Kőpataki-tóhoz, majd le a Tarpataki-völgybe és fel a Téry-házhoz. (alvás a házban, )
Vasárnap a láncos úton át a Kistarpataki-völgyből a Nagytarpataki-völgybe, egy sör, és knédli, esetleg gőzgombóc a Rabló-házban, majd le a völgybe, és haza.
A menházban alvás olyan élmény, amit nem nagyon lehet leírni. Főleg a Téry-ház, ami ugyan "csak" 2000 méteren van, de a környezet is, a ház is tipikusan magashegyi.
Szállást előre foglalni sosem árt, ki tudja, megvan-e még a régi, jó szokás, hogy a későn érkezők jutányos áron foglalhatják el a padokat, asztalokat, padlót, vagy kivágnak a csodába?
chataprizelenomplese.sk/
www.teryhochata.sk

zetb 2014.09.11. 13:19:46

Idén voltunk fenn a Krivánon mi is. Ahhoz hogy felmenjünk, valóban nem kell nagy tapasztalat, de a csúcsról lejövéskor óvatosnak kell lenni. A jég által lecsiszolt kövek nedvesség hatására -az van ott bőven- csúszósak és viszonylag kevés a kapaszkodó is. Fontos a jó lábbeli. Célszerű botot vinni. Az is a lejövetelkor hasznos.

sundokaan 2014.09.11. 14:00:37

a gránit még nedvesen is nagyon jól tapad, kivéve ha zúzmós :)

Dr_utcai_arcos 2014.09.11. 14:12:37

Igen, csatlakozom én is, eltévedni lehetetlen, nyugodtan lehet menni. Mi is csodálkoztunk az itiner által javasolt 3.30-on, sok száz (ezer) túrakilométerrel a lábunkban, max 2 órát adtunk neki. Hát kicsit több lett :). Mármint a 3.30-nál :DD. És ti még ne szóljatok semmit, úgy 3/4-nél kapott el minket a vihar, de úgy voltunk, innen már nem megyünk vissza, nos, volt olyan hogy a villám kb 300 méterre csapott le mellettünk. Az annyira nem volt vidám...Fent szerencsére már nem esett, viszont olyan köd volt, hogy amikor 5-10 mp-re a szél szétfújta, az emberek egymást letaposva rohantak fotót készíteni.Hatalmas élmény, a lefelé jövetel a patakmederben nem volt jó ötlet.Mindenképpen vissza akarok menni még egyszer (akár többször), gyönyörű! És hátha már látnánk is valamit a csúcsról/ból. (És persze a csúcson két idióta ember volt aki nekiállt pólót cserélni, két lüke magyar :), hát, talán még rólunk izé...róluk is készült fotó :D).

clemens 2014.09.11. 15:15:29

Nem kellene túlozni, a Krivánra, és bármelyik másik Tátra csúcsra, ahova jelzett út visz, egy egy átlagos erőnlétű ember - ilyen-olyan sebességgel - simán felmegy.
A kísérő abszurdum, sokkal inkább a korai indulásra (nem 9-kor!)kell felhívni a figyelmet, hogy délben már lefelé jöjjön az ember, és a délutáni zivatarok idején biztonságos helyen legyen.

diszkriminans (törölt) 2014.09.11. 15:42:39

@clemens:
Nem egy átlagos erőnlétű ember, hanem olyan ember, amilyennek az átlagos erőnlétű embereknek kellene lennie. A többség ha 5 km-t kell gyalogolnia, vagy 100 m-t felfelé, már meghal. Viszont aki már felteszi a kérdést, hogy vajon bírná-e, az biztosan bírni is fogja.

kérődzőgiliszta 2014.09.11. 15:47:06

A Dobogókő Dömösről a Rámon keresztül alig 600 m! A Kriván több mint kétszer ennyi! Tehát edzésnek két kör Dömös és Dobogókő között!
A Krivánon 3* voltam, du. 3 után mindig esett, egyszer nagyon! Akkor a Csorba-tó fele mentünk, és a vályús utakon térdig ért a víz. Villám is volt.
Kis kitartással nem gond. Bot előnyös. Rendes esőköpeny nem árt. (A pelerin vagy a köpeny jobb, mint a dzseki.) Korán kell indulni, mert bármi lehet (hó, vihar) és jobb ha van időtartalék, és nem kell rohanni! Váltás cucc, fejlámpa, hővédő fólia, feltöltött telefon aksi+pót aksi nem árt. A net tele hasznos tátrai információkkal, fotókkal, tessék előtte alaposan tájékozódni!

10czi 2014.09.11. 15:50:31

@clemens: nem nagyon akartam én vitatkozni ezen a vezető kérdésen, de abszurdumnak nevezni kicsit erős. nyilván neki lehet vágni 0 túratapasztalattal a tátra 2500-as csúcsának egyedül is, és jó időben nem is lesz baj valószínűleg. a vezető olyan mint a biztosítás, akkor jó, ha baj van: köd, eső, szélvihar, sötét, kicsúszás, baleset, stb. gyorsan és hatékonyan tud menteni, jól ismeri az utat. akárhogy is, kezdőknek mindenképpen ajánlom, mert könnyű a hegyen bajba kerülni

Dr_utcai_arcos 2014.09.11. 18:09:23

@kérődzőgiliszta: "Váltás cucc, fejlámpa, hővédő fólia, feltöltött telefon aksi+pót aksi nem árt." Először azt hittem komolyan írtad :D!

kérődzőgiliszta 2014.09.12. 07:53:34

@Dr_utcai_arcos: Na egyszer kapjon el valami rendesebb vihar, és sötétedjen be, fagyjon le a szikla, majd rájössz az értelmére! Túravezetőként ezek a legelemibb felszerelések! És akkor nem beszéltem még az életmentő gyógyszerekről, és elsősegély csomagról! Ezeket nem azért visszük, mert szükség van rá, de az ördög sohasem alszik! Ha valaki megsérül a csapatból, mozgásképtelen lesz (ficam, rándulás, törés) és menteni kell, akkor pont ezekre van szükség!

kérődzőgiliszta 2014.09.12. 08:02:29

Javaslom mindenkinek, hogy a Magas-Tátrával való ismerkedést kezdje a Csorba-tó-Poprádi-tó-Osztreva-nyereg és vissza a Szimbolikus temető túrával. Továbbá olvassa el az éves baleseti statisztikákat! Valóban egy Kriván túra nem igényel vezetőt a jelzettség, a sok túrázó, valamint a fellelhető rengeteg információ miatt. Viszont elengedhetetlen az alapos önismeret, a hasonló szituációkban szerzett rutin és döntési készség. Minden túra egymás után megtett lépésekből áll. Mindig csak egyet kell előre lépni, de nem mindegy merre és hogyan!

diszkriminans (törölt) 2014.09.12. 10:24:21

@kérődzőgiliszta:
Mondjuk én itthon sem megyek el fejlámpa nélkül túrázni, pótaksi mondjuk ahhoz meg a telefonhoz sem kell, mert nyilván kicsi ledes lámpát viszek, ami 30-40 órát is kibír, meg "butatelefont" teljesen feltöltve.

kérődzőgiliszta 2014.09.12. 11:12:19

@diszkriminans: Próbáltam általánosságban fogalmazni. A "túl"méretezettségből kevesebb gond származik, mint a hiányból. Sokan kimennek 2-3 napra a Tátrába, és nem visznek telefon töltőt. Véletlenül ottmarad valahol éjszakára, ne adj isten, mentésre várva sérülten, hidegben és csak telefonon lehet vele kommunikálni, megtalálni, segítséget nyújtani, és lemerül....
Nekem - persze - mindegy! De ha valaki társaságot vezet, vagy családot cipel, akkor jó lenne ezeket megfogadni! Ebből baj nem lehet!

Szamiz67 2014.09.12. 12:04:42

@kérődzőgiliszta: Egyetértek, mi a Sziléziai házból terveztünk pár éve, ősszel egy nagy kört, de Zbojnicka chata után combig érő hóval találkoztunk, így letettünk a Prielom megmászásáról, a Lengyel hágó felőli leereszkedésről, visszafordultunk, este tízkor értünk a Szilézai házba. Az eltévedés nem fenyegetett, de a lámpák, fejlámpák, elemek, esőkabátok, csokiszeletek, tartalék víz, egy kis lélekmelegítő szilvapálinka laposüvegben :) életmentőnek bizonyultak. Szerencsénk volt amúgy, mert az egyik lánynak kifordult a lába 1 kilométerrel a ház előtt, nem lett nagy baj, de ugyanez valahol fenn 2000 felett kemény lett volna.

Dr_utcai_arcos 2014.09.13. 18:12:25

@kérődzőgiliszta: Ha majd a Himalájába megyek, ott biztos tuti lesznek nálam hasonló cuccok ;). De a Krivánra? Ahol egy nap 4-5 ezer ember megfordul? A menázsi állt 2 szendvicsből, 2 csokiból meg másfél liter vízből.

dezso 2014.09.29. 16:01:22

@Dr_utcai_arcos: A Tatra hires a szeszelyes idojarasrol. Sikerult ott mar megfagynia turistanak nyaron is, akit egy rovidgatyaban, faradtan kapott el a zimanko, beult egy ko ala, es nem allt fol tobbet. Szoval lehet ugy is, de sokkal jobb, ha van az embernek tartaleka.
süti beállítások módosítása