Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Gladiátorok útján az Ördögmalom-vízeséshez

2015. november 13. - 10czi

Megnyílt az eddig tiltott gyümölcsnek számító Spartacus-ösvény a Visegrádi-hegységben, végigcsörtettünk rajta. Valóban az egyik legkülönlegesebb hegyi utunk.

_mg_7793csik.jpg

Mikor szeptemberben megnyitották, tudtam, hogy hamarosan végigjárjuk a fiúkkal a nevezetes Spartacus-ösvényt a Visegrádi-hegységben. Az ösvény korábban is járható volt, de elsősorban vadászösvényként tartották nyilván, ahol turistáknak nem annyira ajánlott mászkálni. Néhány hete hétvégén eljött az idő. Egy rövidebb utat kerestem, mert tízéves Vili fiam (Hegyi Főnök) is velünk jött, és nem akartam nagyon lefárasztani, és ennek a Spartacus-ösvény pont megfelelt.

spartacus_osveny_terkep_2.jpg

Kicsit bizonytalan voltam ugyan az út hosszával kapcsolatban, mert több internetes forrás több hosszúságot is megadott, 7, 10, és 15 kilométerről is lehetett olvasni. Azon is sokat törtem a fejem, hogyan közelítsük meg az ösvényt, ami tulajdonképpen Pilisszentlászló és Visegrád között húzódik. A tömegközlekedési megoldásokat elvetettem, mert hosszadalmas és bonyolult lett volna Visegrádra kibuszozni, majd Pilisszentlászlóról Szentendrébe gurulni, onnan behévezni, majd még haza autózni. (Fordítva se jobb.) Ezért rájöttem, hogy az ösvényt oda-vissza kell megjárni, vagy Visegrádból, vagy Pilisszentlászlóról indulva. Mivel az utóbbi közelebb van, emellett döntöttem.

_mg_7754.JPG

Így tehát délelőtt 10-kor már a pilisszentléleki focipálya kátyús parkolójában álltunk a kocsival, és hamarosan neki is vágtunk az útnak a községből kivezető földúton. A zöld jelzésen fél óra alatt odaértünk az elágazáshoz, ahol tábla figyelmeztetett arra, hogy az ott kezdődő ösvény "nehéz szakaszokat tartalmaz, aminek leküzdése megfelelő felkészültséget, felszerelést és fizikai állapotot igényel".

20151018_110858.jpg

Végignéztem a fiúkon, és megvakartam a fejem. Miután megnyugtattak, hogy rendelkeznek a megfelelő paraméterekkel, nekivágtunk a deklaráltan veszélyes útnak. Tudni kell a Spartacus-ösvényről, hogy - legalábbis a most kijelölt, legszebb szakasza - Pilisszentlászló fölött két kilométerrel, a Bánya-hegy alatt ágazik ki a zöld jelzésű turistaútból. Innen körülbelül 5 kilométer hosszan kanyarog a hegyek között, amíg beér a Telgárthy-réthez az Apát-kúti-völgybe. Ha onnan az Apát-kúti patak vonalát követő a piros jelzésen jövünk vissza, akkor összesen egy 15 kilométeres úttal megjárjuk az ösvényt magában foglaló körutat. (A térképen látszik, hogy az eredeti Spartacus-ösvény hosszabb volt mindkét végén, de az új nyomvonal ezeket levágta.)

_mg_7761.JPG

Az rögtön látszott, hogy más a hangulata az ösvénynek, mint a szokvány turistautaknak. Szűken kanyargott a fejünk fölött összeboruló ágak alatt. Leó és Vili nyugodt tempóban sétálgatott, és halk, megfontolt diskurzusba merült, mint valami üzemlátogató küldöttség. A fülemet megütő kifejezésekből megállapítottam, hogy a fiúknál vége a Káoszhidra és Scorpicoro fémjelezte Heroes-korszaknak, most a tankok (World of Tanks) mennek. Mikor (az amúgy 10 éves) Vili azt kezdte fejtegetni, hogy a Tigris páncélzata és lőereje mennyiben volt másabb a T32-esnél, gyorsan előre siettem, ugyanis épp eleget töltöttem egy BMP-s harckocsizó században ahhoz, hogy kirázzon a hideg minden ilyen kifejezésre.

_mg_7766.JPG

Az ösvényen látszott, hogy gondos kezek simítgatták, egyengették, gyomlálgatták az átadás előtt. Talán egy kicsit túl tüchtigre is sikerült.

_mg_7782.JPG

Ezt az érzést erősítette az is, hogy az egyik könnyebb sziklakapaszkodónál lépcsőfokokat véstek a kőbe. Értem én, hogy eshet eső, lehet jég, de akkor tegyenek ki láncot, mint a szlovákok, vagy kapaszkodódrótot, mint az osztrákok. Nehogy legközelebb mozgólépcsőt vagy liftet építsenek be!

_mg_7783.JPG

A hegyoldalban kígyózó ösvényen haladva egyre jobban kitágult alattunk a völgy. Az egyik kanyart egy négy méteres sziklatorony vigyázta.

_mg_7784.JPG

Éreztem, hogy közeledünk valamihez, ami valami nagyon jó lesz.

_mg_7786.JPG

És akkor odaértünk ahhoz a részhez, amiért a Spartacus-ösvényt az ország egyik legszebb turistaútjának tartják. A szétnyíló völgy és azt azt szegélyező hegyek látványa annyira mellbevágó volt, hogy a fiúk is megálltak nézelődni. Ha jól sejtem, a távolban a Prédikálószék orma magasodik.

A kilátópont elhagyása után újból a hegyoldalba vájt, kanyargó ösvényen vezetett tovább az út. A Spartacus-ösvénynek ez a hegyvállon kígyózó nyomvonal adja a másik különlegességét. Valahogy sikerült anno úgy kialakítani (lehet, hogy az ösztönösen az energiagazdaságosságra törekvő állatok csapása nyomán), hogy alig van szintkülönbség benne, végig majdnem azonos magasságban kanyarog át a hegyek között.

_mg_7790.JPG

Persze Leó szerint az áthaladást meg lehetett volna egyszerűbben is oldani egy nyílegyenes, gyalogos-faviaduktokkal tarkított útvonal megépítésével. Persz ilyen erővel mágnesvasutat is végigvezethetnének az erdőn.

_mg_7799.JPG

Mire belemerültünk volna ennek megvitatásába, oda is értünk a Jenő-kunyhóhoz, ahol az aznapi fő szendvicsabrakolást terveztük.

_mg_7806.JPG

A 4-6 fő befogadóképességű gerendaépületet Horthy Miklós építtette. A kunyhó elnevezése valószínűleg Jenő nevű testvére emlékét őrzi. Az épület aránylag jó állapotú, kő alapon álló gerenda felépítményét cseréptető fedi. A házba be tudtunk menni, nincs lezárva. Bent cserépkályha és egy elég elhanyagolt ágy is van. Valahogy azonban nem nagy kedvem lenne itt tölteni egy éjszakát.

_mg_7813.JPG

A Spartacus-ösvény végén Leó is megkaphatta, amire vágyott: ha faviadukton nem is, de legalább egy kis husánghídon átgyalogolhattunk.

_mg_7871.JPG

Az egyre növekvő számú turista, az autók motorhangja jelezte, hogy megérkeztünk a végállomásra, a Telgárthy rét mellé, amit Telgárthy Jenő kerületvezető erdészről neveztek el. Ez a végpontja a Visegrádból érkező műútnak, nagy gépkocsiparkolóval, jelentős tömeggel.

_mg_7850.JPG

Nagy kedvem lett volna gyorsan ráfordulni a Pilisszentlászlóra visszavivő Apát-kúti-völgybe a piros jelzésen, de gondoltam megnézzük az érdekes nevű Ördögmalom-vízesést előtte. A vízesés körülbelül száz méterre van az ellenkező irányba, Visegrád felé.

_mg_7832.JPG

De megérte elsétálni. Ha nem is az a dübörgő Niagara, de egy elég szép kis zubogó alakult itt ki. Vili és Leó egymással versenyezve ugrálta át. Kissé túlzásnak érzem a vízesésnek a wikipédián 25 méterben megállapított magasságát, jó lesz az 2,5 méternek is, az sem meredeken zuhan. (Persze nem keverendő össze a biharfüredi (erdélyi) Ördögmalom-vízeséssel.)

_mg_7842.JPG

A vízeséstől visszafordulva Vilinek láthatóan lecsökkent az energiaszintje. A fiúk már évek óta rászoktak, hogy közöljék velem, hogy hány százalékon áll az energiaszint, láttam, hogy jó lesz elővenni a Myproteintől tesztelésre kapott Ener:gel energiazselét. Vilinek egészen ízlett a narancs ízű gél, Leó egy kissé fintorgott a halmazállapota miatt, de gyorsan betermelték. Mi ketten Olivérrel egy koffeint és taurint is tartalmazó Pulsebar-szeletet csokis-gyümölcsös toltunk be (a zselében nincsenek ilyen összetevők, azért adtam bátran a kisebbeknek.)

_mg_7852.JPG

A felhagyott bányaudvarhoz vezető Stefánia-híd után a turbóbomba bekapcsolt, Vili már nem húzatta magát, hanem ráállt egy jó közepes tempóra, Leó és Olivér pedig előre húzott.

_mg_7857.JPG

A Kaán Károly forrásnál feltöltöttük a kulacsainkat. A forrásnak híresen jó vize van, ezért a maradék vizünket is kiöntöttük, hogy helyet csináljunk neki. A túra után még napokig ezt a forrásvizet ittam otthon, tényleg nagyon finom volt.

_mg_7885.JPG

Azt gondoltam eredetileg, hogy az Apát-kúti-völgyben, majd az abból nyíló Szent László-völgyben különösebb vizuális inger nélkül csak simán visszabandukolunk, hogy zárjuk a kört, de nagyot tévedtem. A gyakorta szurdokszerűen összeszűkülő, vadromantikus hangulatú völgyek legalább annyira látványosak, mint maga a Spartacus-ösvény.

_mg_7869.JPG

A parkolóhoz közeledve egyre erősödő, borízű üvöltözésre lettünk figyelmesek. Meccset játszik a helyi csapat, vontam le a következtetést. Ha jól vettem ki, a helyiek győztek, de nem vagyok benne biztos. Mi is beültünk a pálya előtt parkoló kocsiba, és hazafelé vettük az irányt.

_mg_7871.JPG

Konklúzió: A mintegy 15 kilométeres utat nagyjából 5 óra alatt tettük meg kényelmesen, ebben több hosszabb pihenő is benne volt. Örülök, hogy nem egyirányú túrát szerveztem, mert mindenképpen nehézkes lett volna a visszajutás távolsági busszal. (A Volánbusz eddigi tapasztalataim szerint teljesen kiismerhetetlen.) Szóval, aki észak felől érkezik, annak a Telgárthy-rétnél, aki dél felől, annak a pilisszentlászlói pályánál kivitelezett parkolással egy körutat javaslok inkább, sokkal egyszerűbb szerintem. A Spartacus-ösvény nem cáfolt rá a hínevére, érdekes volt maga az út, és páratlan a kilátás. A táblát az elején a várható nehézségekről kissé túlzónak találom, de ha ez kellett a megnyitásához, hát legyen. Teljesen más hangulatú a visszafelé vezető völgymenet, de ahogy írtam, legalább annyira látványos.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalánis, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

mielőtt elindulunk a következő kéktúra szakaszunkra, még kiélesítettem a spartacus-ösvényes posztot, ave!

Szerző: Szépkilátás blog2015. november 13.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr848076152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gulyasmate 2015.11.13. 18:30:33

Jo cikk nagyon, kedvet kaptam hozza! :)
Egy apro helyesirasi hiba:
"A Spartacus-ösvény vége Leó is megkaphatta" ami gondolom "vegere" akart lenni.

Vorbis 2015.11.14. 15:16:22

A sziklába vájt lépcsők tavaly készültek (nem tudom akkor is tervben volt-e már hogy ez jelzett lesz), korábban az a rész nagyon nehezen volt járható, miután leomlott ott az ösvény egy része. Amíg nem volt jelzett, általában ősszel rakták rendbe ezeket az ösvényeket. Tényleg nem csak ez, a most jelzett szakaszok vannak, van kettő is, ami kb a Jenő kunyhótól az Apátkúti völgy felé visz. Az egyik a Kaán forráshoz -- ezt a Jenő kunyhó felől nagyon nehéz megtalálni. A másik kb a völgyben vezető út feléhez -- ez idén nyáron nagyon rossz állapotban volt; talán ezt is helyrehozták ősszel. Ez utóbbi ösvény is gyönyörű egyébként.
Jenő kunyhóhoz pár percre van egy gyönyörű kilátással rendelkező hely: nagyjából nyugat felé kell menni a kunyhótól, végig a domb gerincén haladó nem túlzóttan kijárt úton, aztán ahol az elkanyarodik jobbra, tovább egyenesen pár métert a fák között. Egy erdésznek a kopjafája is áll ott.

xxyati 2015.11.14. 20:26:11

Klassz poszt. Kedvet kaptam. Elmegyek! Köszi!

10czi 2015.11.16. 09:12:02

@gulyasmate: de, elírtam, javítottam,kösz

10czi 2015.11.16. 09:14:04

@Vorbis: ha legközelebb arra járunk, megnézzük azt a helyet is, kösz

Borembukk 2015.11.30. 10:31:50

Jó kis poszt, épp szombaton sikerült bevenni az ösvényt Visegrád felől. Ahol a srácokkal megálltatok a kilátást pásztázni, ott mi is körül néztünk, szerintem ott a távolban már a Börzsöny, a Szent Mihály hegy magasodik, de simán lehet, hogy tévedek. Még annyi, hogy a kocsival gondolom Pilisszentlászlón parkoltatok le, és nem Piliscsabán.:) Apropó Piliscsaba: a nyáron átadott Jenga kilátó a Nagy-Kopaszon is megér egy túrát pro futuro ;)

10czi 2015.11.30. 10:41:49

@Borembukk: a piliscsabát javítottam, kösz, a jenga kilátót pedig már tervbe vettük :)

Corvus72 2015.12.21. 02:49:40

Bakancsbaugrasztó leírás :) Gyönyörű útvonal akár a megjelölttel ellentétes (Pilisszentlászló -> Apát-kúti-völgy -> Spartacus ösvény Pilisszentlászló) irányban is. Elnézést kérek, de én is helyesbíteném a cikket, nehogy valaki térképet nem vizsgálva eltájolja magát "délelőtt 10-kor már a pilisszentléleki focipálya kátyús parkolójában", azt hiszem itt is Pilisszentlászlóról volt szó.
Akinek tetszett a Spartacus ösvény, annak ajánlom a völgy másik oldalán a hegyoldalban (a Muflon kunyhótól a Somos-bérc és az Apát-kúti-bérc alatt), a térképen sűrű szaggatott, kanyargó vonallal jelölt, de színnel jelöletlen utat is. Rövidebb ugyan, de az is szép. Téli időszakban pedig lombhiány miatt talán a panoráma is megragadja a turistát.

brummada 2016.01.02. 22:40:56

1996- ban megjelent egy, Bp.- környéki bringatúrákat ismertető könyvecske, ebben volt MTB- val végigjárható túraként ajánlva a Spartacus- ösvény. Régebben kétszer végig „robogtam” rajta- tényleg izgalmas volt. Akkoriban jelzés nélkül a Jenő kunyhó után az eltévedés garantált volt. Második alkalommal így kerültem ki a Visegrád feletti elhagyott bánya pereméhez. A kilátás eszméletlen, de a lejutás reménytelen... Bringát tolva, emelve, bukdácsoltam árkon, bokron, patakon, dzsungelen, amíg lejutottam Visegrádra.
Ezen a túrán kaptam kedvet a Lepence- völgy túloldalán látható vadgesztenyefás rét felkereséséhez. Hunyadi- kaszáló a neve és jól látszik a Spartacusról. Titkos tipp, ez a Dunakanyar legszebb rétje(kilátással) és tényleg csak azoknak, akik nem hagynak maguk után semmilyen nyomot, mert különben megeszi őket a rétet őrző medvecsorda és farkas falka!

gepesztechnikus 2016.12.14. 21:16:28

Most voltam a Jenő-kunyhónál.Szép az út,,valóban meglepően rendben van tartva ill.kialakitva.
Ki tudja,hogy a kisszobában .középen letakart betonüreg mi célt szolgálhatott?
papi45@gmail.com vagyok,szevasztok.