Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Kaptárba zárt panoráma

2016. október 14. - 10czi

A néhány éve felújított, méhsejtszerű balatonboglári gömböt az Atomium ihlette 1967-ben. Kilátómustra.

img_3081.JPG

Az elmúlt néhány évben szerencsére újra divat lett kilátót építeni, vagy felújítani. Mostanában ezért egyre többször találkozok új kilátóval a túrákon. Mivel a kilátó, mint olyan, tökéletesen a blog témavilágába vág, gondoltam összegyűjtöm őket. De ha már összegyűjtöm őket, akkor miért is ne értékelném ki alaposan? Ezennel elindítom a blogon kilátómustra rovatot, amiben összeszedem, és osztályozom a kilátók fontosabb tulajdonságait, és mesélek történetéről.

img_3086.JPG

Az egész egy kolléganőm sugallatára ugrott be, és teljesen véletlenül az első kilátó, ahol azóta jártam, a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó volt. Kezdésnek tökéletes, Magyarország egyik legikonikusabb kilátója, ráadásul néhány évi enyészet és lakat után 2012-ben felújították, tehát aránylag újnak számít.

img_3076.JPG

A kilátó a Várdombon áll. A 165 m magas domb, ami a fémszerkezetre erősített tábla szerint kb 1 millió éves, vulkanikus eredetű lekoptatott bazalttufa - régebbi nevén Kopaszdomb - valamikor a bronzkor után földvár volt, innen a neve. Kilátó az 1960-as években épült rá, egy egyszerűbb, faszerkezetű modell.

img_3080.JPG

Maga a Gömb nem kilátónak épült eredetileg. Az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették, a belföldi idegenforgalom pavilonja volt. Tervezőjét, Kádár Istvánt az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképe, az Atomium ihlette a Magyar Atomium megalkotására. A gömb 15 m átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotja. Geometriai érdekességnek számít, egyforma, szabályos háromszögekből formázódik gömbbé, méhsejtszerűen.

img_3083.JPG

A 67-es BNV után borítását lebontották, majd Szabó Kálmán tanácselnök segítségével Boglárra szállították, kilátónak. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték, sőt, panoráma presszóval, de hálistennek, ebből nem lett semmi. 2002-ben díszkivilágítást kapott, 2010 körül lepusztult, lezárták, 2012-ben egy helyi vállalkozó (legyen itt a neve, egye fene, megérdemli: Sziszi Vendéglátó Kft.) felújíttatta. Azóta újra nézelődhetünk rajta. Mi egy borongós októberi napot fogtunk ki, de a kilátó nagyszerűsége így is átjött.

img_3091.JPG

És akkor lássuk a jegyeket:

  1. A helyszín: a Balaton egyik legszebb pontja, jól látszanak a jellegzetes Tanúhegyek - 10 pont
  2. Szükségesség: a kilátó nélkül nem lehetne élvezni a panorámát - 10 pont
  3. Forma messziről, ikonikus jelleg: összetéveszthetetlen, szinte mindenki által ismert, jól látható - 10 pont
  4. Dizájn: eredeti, érdekes - 10
  5. Kilátás: majdnem körpanoráma, mert néhány helyen belógnak a fák, de azért van mit látni - 9 pont
  6. Magasság: 165 m + 8 m, de nagyjából elég is - 8 pont
  7. Ár: 250 Ft/fő, ami nem sok, meg kell a karbantartásra, de azért bosszantó, akárhogy is nézzük - 3 pont
  8. Kivilágítás: van, méghozzá elég jól megoldott - 10 pont
  9. Megközelítés: autóval is elérhető (nincs pont, mert van aki ezt szereti, van, aki pedig az ellenkezőjét)
  10. Anyaga: acél (nem pontozható tulajdonság)

Összérték: 8,75 pont

Képgaléria, az összes képpel:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2211803327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_gaabi_ 2016.10.15. 21:35:42

Köszönet, már gyerekkoromban is csodáltam a gömbkilátó szerkezetét. De meg kell jegyezzem, a 240 háromszög bizony nem szabályos! De még csak nem is egyformák (egybevágók). Bár _majdnem_ egyformák.
süti beállítások módosítása