Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Különleges kilátó a Mátrában, pikáns freskóval

2017. március 03. - 10czi

Ingyenes, kályha, sőt, kényelmes ágy van benne, és fogózzon meg mindenki: nem közpénzből épült.

unnamed_1_1.jpg

Még nincs két éve, hogy felépült a Nyikom-hegyi Gortva-Jójárt kilátó a Mátrában. Az épület különlegessége, hogy kényelmesen meg lehet aludni benne akár télen is, ráadásul ezért egy fillért se kell fizetni. A kilátót Gortva Zsolt erdész-birtokos építette saját pénzéből a köznek, mint mondta azért, mert valami maradandót akart ajándékozni a feleségének.

A kilátóról Nomád túratárs testvérblogján olvastam először, rögtön el is határoztam, amint lesz egy szabad hétvégénk, felmegyünk egy éjszakára. Egy február eleji szombat este Pásztóról indultunk neki a 6,5 kilométeres túrának, a zöld kereszt jelzésen, negyedmagammal.

terkep_2.jpg© OpenStreetMap közreműködői, CC BY-SA

Az út elején sár, aztán jég nehezítette bandukolásunkat. Szerencsére a telihold végig világított, így be se kellett kapcsolnom a fejlámpámat. Körülbelül két óra alatt tettük meg a 600 méteres emelkedőt, ami a legvégén vált kissé meredekké. (Az út kétharmadánál van egy csapda: kiágazik egy ösvény zöld háromszög jelzéssel, senki ne induljon el arra, nem a Nyikomra visz!)

A 764 méter magason álló kilátóhoz nem visz ugyan jelzés, de a Nyikom-nyeregnél jól látható, nagy tábla jelzi, merre kell menni, el se lehet téveszteni az utat. Pár perc séta után meg is érkeztünk az építményhez. A földszinti ablakban fény jelezte, hogy nem leszünk egyedül: valaki már becuccolt.

unnamed_7.jpg

Kicsit vakartam a fejem, attól tartva, hogy nem férünk el, de pont erre az esetre cipeltük fel az aláfekvőket és a hálózsákot, legfeljebb a földön alszunk. A házban (nyugodtan nevezhetjük így) ketten voltak. Hamar kiderült, hogy csak egyikük marad éjszakára, és ő a kályha melletti padot választotta nyoszolyául.

unnamed_5_1.jpg

Ez azért volt jó hír nekünk, mert az első emeleten egy kihúzható ágyon ketten elfértünk a feláramló melegben, de még a második emeleti, kissé rozzantabb kanapén is elfért valaki. Ott azért már elég hideg volt, Tamásnak elkélt a meleg hálózsák. Amerika kolléga a kályhacső mellé vackolta be magát egy széles padra, egész kényelmesen elfértünk. Egy kis éjszakai körbenézés, fotózás után hamar le is dőltünk.

img_4026.JPG

Reggel az éles napfényben újra körbejártuk a kilátót. Ekkor derült ki számomra, hogy (hál'istennek) nem nagykockakőből építették. A kockakövekből szeletelt kőlemezek csak bevonat a vasbeton szerkezeten. Az épület egyszerű, a belső terek puritánok, de mindennek megvan a helye, minden jól működik. Először meglepő, hogy az ablakokon nincs kilincs, ezt később a tulaj magyarázta el, miért. (Mert nyitva szokták felejteni, és nagy szélben zeng a kilátó az ablakcsapkodástól.)

img_4043.JPG

Az egyetlen díszítés a legfelső, negyedik szinten található, és mondjuk ki, kicsit, hmmm..., meghökkentő. A plafont egy freskó borítja, de nem klasszikus, hanem inkább mitikus képregénystílusban, szépen kidolgozott izomzatú, szenvedő női aktokkal. A centrumban álló Szent Borbála alak az első fogódzó, majd a wikipédián lenyomozott Szent Borbála-legenda alapján összeáll az ábrázolt cselekménysor is. A kép akkor kerekedik ki igazán, amikor egy külső táblán olvassuk a tulajdonos nevét: Dr. Jójárt Borbála Gyöngyike (az építtető felesége).

img_4032.JPG

Gortva Zsolt ugyanis amikor később felhívom, elmagyarázza szerényen, hogy a kilátót azért építette 40 millió forintból, és nyitotta meg teljesen a köz számára, mert valami maradandót akart adni feleségének, akivel 36 éve együtt vannak. Ezzel a háttérrel már megnemesedik a gesztus, és a freskót sem találom annyira szokatlanul furának.

unnamed_6_1.jpg

Az önzetlenség története itt nem fejeződik be. A neten találtam rá a Nyikom-hegyi kilátó testvérkilátójára, ami szintén 2015-ben épült a Cserhátban. Az építtető egy cikkben elmesélte, hogy a terveket Gortva Zsolttól kapta, az alapján építette ő is egy kilátót a Magyarnándorhoz közeli Körtvélyes magaslaton.

A Körtvélyesen ugyan nem voltam, de a Nyikom-hegyen nagyon elfér ez a menedékház-kilátó. És még sok helyen elférne Magyarországon ilyen. A házban található vendégkönyvet eddig hatezren írták alá.

A fotókat a szerző és Martiskó "Amerika" Gábor készítette. További képek a galériában:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2012300961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgpx 2017.03.05. 23:41:51

Mikor mi errefelé jártunk, sajnos a nyitott kilátótér hiánya és a zárt ablakok némi csalódást okoztak. Ahogy a fotókon is látszik, az ablakok nem túl nagyok, kihajolni nem lehet. így az épület sarkai környékén elég nagy beláthatatlan holtterek vannak. Számos neves mátrai csúcs pont ezekbe a holtterekbe esik. Sokat javítana az élményen, ha erre sikerülne valamit kitalálni.

PS. Örülünk, hogy Openstreetmap térképrészletet használsz, és kérlek ne felejtkezz el az OSM licenszfeltételeinek megfelelően az adatok forrásának feltüntetéséről sem: "© OpenStreetMap közreműködői, CC BY-SA"

Sz. Zsolt 2017.03.06. 10:15:39

Ha már mi is meg lettünk említve /köszi!/ a blogban, kommenteljünk.... Ha van rá mód, akkor mindenképpen érdemes ezt a túrát azzal színesíteni, hogy vagy felfelé, vagy majd lefelé útba ejtjük Mátrakeresztes felett az Alsó és a Felső-vízeséseket. Valamint esetleg a Vidróczki-barlangot is, bár az inkább csak egy kőfülke. Mindenesetre a Mátrakeresztes - Nyikom turistaút sokkal szebb erdőrészeket és látnivalókat kínál, mint a Pásztó felőli útvonal, amennyiben lehetőségünk van a bejárására.

10czi 2017.03.06. 10:43:27

@Nomád a hegyek vándora: Igaz, mi is arra jöttünk le, csak valahogy elfelejtettem beleírni.

10czi 2017.03.06. 10:49:59

@mgpx: az már a korábbi posztoknál is felmerült, hogy a mostani új kilátók többségéről valahogy hiányzik a nyitott tetőtér, ami teljes körpanorámát adni. Itt nem tartom annyira gáznak, mert az egésznek van egy zárt toronyház- vagy bástyaszerű koncepciója a belső szállással, fűtéssel együtt. A liszenszet póroltam, kösz, hogy szóltál.
süti beállítások módosítása