Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

A Tátrában van Európa legszebb panorámájú budija

2019. augusztus 16. - 10czi

A Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházának vécéje messze van az épülettől. Valahogy mégis oda kell vonzani az embereket, ezért felejthetetlen kilátást varázsoltak neki.

img_1871.JPG

A 2504 méter magas Rysy, magyar nevén a Tengerszem-csúcs a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsa. Két országból is támadják, mivel pont Szlovákia és Lengyelország határán csúcsosodik, sőt, ez utóbbi országnak a legmagasabb hegye.

Régóta terveztem a megmászását, aminek júliusban jött el az ideje. Nagyon ráérős menetet terveztem, mivel barátnőm és barátom mellett velünk jött legkisebb fiam, Vili, akit a hosszú, meredek kaptatók könnyen morcossá tesznek. Ezért három részre bontottam a kb 10 kilométer hosszú és 1157 méter szintemelkedést tartalmazó utat.

Első nap négy óra kocsikázás után a Csorba-tónál tettük le az autót, és felsétáltunk a Poprádi-tó mellé, a Podrádi-tavi erdei hotelbe, második nap innen fel a Rysy menedékházba, majd a csúcsmászást követően le a parkolóba és haza. Ez a beosztás ráadásul elég időjárásbiztosnak is tűnt, mivel a csúcsnak második nap délután és harmadik nap reggel nekivághattunk.

img_1799.JPG

A Csorba-tóra (Štrbské pleso, 1346 m) nem sok szót vesztegetek, rengeteg bódé, rengeteg (autós) turista, sísánc, ronda nagy szállodák - ezt a helyet már elrontotta a civilizáció. Innen öt kilométeres séta a Poprádi-tó, és a partján emelkedő erdei hotel.

Az égből foszlányokban csüngtek a felhődarabok, az eső hol szemerkélt, hol nem. Mégis megvolt a tátrai hangulat. Igaz, hogy ezt a részt elég sokan lesétálják a Csorba-tóhoz érkezők is, a kellemes budai kirándulásnak megfelelő 5 kilométeres, nem túl meredek (266 méteres emelkedéssel bíró) úton.

img_1812.JPG

Kicsit tartottam az erdei hoteltől a szocializmusból megmaradt üdülőépület-jellege miatt, de nagyon kellemeset csalódtam. A szoba meg a menza valóban a hetvenes-nyolcvanas éveket idézte, de a házat átlengi valami diákos-nyugatias szellem, a kaja jó, az árak nagyon barátiak, szóval kiindulópontnak tökéletes.

Egész este zuhogott, és a másnap reggel sem volt túl biztató. Még nedves időben indultunk el. Az önkéntes serpáknak kitett csomagok csillogtak a víztől, és bár szemeztem egy nagyobb zöldségcsomóval, a nedvesség miatt nem tettem a táskámba. (A fenti Rysy menedékházba (2250 méterre) hivatásos és önkéntes serpák cipelik fel az árut, meg a mindennapi élethez való dolgokat, az önkéntesek teát vagy rumos teát kapnak fent cserébe.)

img_1820.JPG

Ahogy haladtunk felfelé a Menguszfalvi-völgyben, kezdett felszakadozni a felhőzet, egyre többet láttunk a hegyekből. Vili egyik ámulatból a másikba esett és vadul fotózni kezdett a mobiljával. A Békás-pataknál kettéágazott az ösvény: balra a Nagy-Hincó-tó (1946 m) és a Kapor-csúcs (2363 m) felé vitt az út (ez egy majdani túrára maradt), jobbra pedig irány a Rysy a Békás-tavak mellett elkanyargó úton.

A Menguszfalvi-Békás-tavak elnevezés elég furcsán hat egy 1921 méter magas tónál, békát valószínűleg nem is láttak soha. A magas-tatra.info szerint a tavak valószínűleg a nagyobbik tóban található hatalmas szikláról kapták érdekes nevüket, amelynek legfelső köve keletről nézve guggoló békához hasonlít. Nem összetévesztendő a kicsit lejjebb található Poduplaszki-Békás-tavakkal, amik az aranyásó regék szerint bizonyos tátrai tavakban élő, aranyat lenyelő békákról kapták nevüket.

img_1840_1.JPG

A mélyebb völgyhasadékokban itt már több centis hóréteg gyűlt össze, a nyári gyors hózáporok maradéka. Egy létrákkal, láncokkal túlbiztosított meredély után már majdnem a háznál voltunk, de a nyakunkba zúduló hideg havas esőt nem úsztuk meg az utolsó pár száz méteren.

img_1842.JPG

A Rysy menedékházba beesve kiteregettük vizes cuccainkat, és amíg megszáradtak, megettünk egy tál forró káposztalevest. Ekkor tudtam meg, hogy a házban nincs vécé, ha dolgunk akadt, el kellett gyalogolni a sziklákon egy kb 80-100 méterre levő oromra, ahol a budi állt. Ködben, elsőre nem is volt olyan egyszerű megtalálni.

Mivel a budi megközelítés roppant kényelmetlen, a menedékházat működtető csapat újítást eszközölt: a budi egyik fala (ülve a pont szembe levő) üvegszerűen átlátható műanyagból készült, így még az is unatkozásmentes nézelődéssel töltheti az időt benne, akinek elhúzódó szorulása van.

img_1886.JPG

A panorámavécézés a lustábbakat is arra ösztönzi, hogy ne álljanak meg az odafelé vezető út elején-felén, hanem menjenek végig. Igaz, a reggeli csúcsban a sorban állás nem mindig kellemes, pláne a metszően süvöltő hideg szélben, de hát semmi sem tökéletes.

A menedékház máshogy nagyon jó, mint a lenti erdei hotel. A komfort itt úri huncutság. A mosdó (kézmosó) kint van a budi mögött, áram nincs, a térerő és wifi szitokszónak számít. Este petróleumlámpákat tesznek az asztalokra és félhomályban megy a kártyázás-társasjáték. Szobatársainkról, egy német családról hamar kiderült, hogy zenei talentumok, kislányuk Chopint zongorázott a menedékház pianínóján (mert az viszont van), apja pedig dzsesszt, főleg ragtime-ot. Közülünk Balázs válaszolt gitárral, klasszik rockszámokat pengetve.

img_1869.JPG

A muri előtt azonban még megmásztuk a csúcsot. Elállt ugyanis az eső, stabil száraz idő ígérkezett pár órára, ami reggelre egyáltalán nem volt biztos. Egy szűk óra alatt fel is másztunk, sajnos a felhők miatt semmi kilátásunk sem volt.

img_1860.JPG

Másnap reggel derült ki, hogy jó döntés volt, délelőtt 10-ig esett az eső, csepergésben indultunk el lefelé. Ahogy azonban elhagytuk a csúcsrégiót, felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap.

img_1891.JPG

Mire leértünk a Poprádi-tóhoz már szinte semmi felhő nem volt az égen. Kicsit vidámabb volt így a tó és a ház hangulata. A jó idő megnyitotta a turistazsilipet is, dőltek a túrázók, hatos-nyolcas csoportokban haladva a csúcs felé. Becslésem szerint elhaladt mellettünk vagy 300 ember, valószínűleg nem sokuknak adatott meg, az ami nekünk, hogy magunkban legyünk a csúcson. Igaz, ők legalább láttak valamit.

img_1897.JPG

Összegzés: Sokan takarékossági okokból egy nap alatt másszák meg a Rysyt, rohanás fel, rohanás le, aztán haza. Én jobban szeretem a kényelmes menetet, jobban át tudom élni a természetet, megismerni embereket, fent aludni a magasban, ráadásul fiamban is egy szép, kényelmes túra emléke maradt meg, nem úgy, mint a Nagyszalóki-csúcs megmászása után. A két érintett turistaház más-más okokból, de nagyon jó döntésnek bizonyult, és nem is volt drága: a lenti házban 20 euro a szállás fejenként, fent 24, a félpanzió lent 15 euró, fent pedig 13 euró, azaz fejenként összesen 72 euró két napra, és már csak a sörre kell költeni. A Csorba-tónál a parkolás napi 5 euró. Ami fontos: hétvégén, tuti jó időben tömegekkel kell számolni, ezért nem is bánom annyira, hogy esett kicsit az eső.

További képek a galériában:

Az út az outdooractive.com térképén:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1415011192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pienaar 2019.08.16. 22:50:58

Én első nekifutásra a lengyel oldalról másztam meg a Rysy-t, de magahegyi tapasztalat nélkül az északi oldalt NEM ajánlom senkinek.
A fenti bejegyzésben nagyon tetszik hogy a szálláshelyek és a menedékház ilyen részletesen körül van írva, hiánypótló! (Az átlátszó ajtós budiban ücsörgés feelingjét egyszer majd ki kell próbálnom, mert ez régebben nem volt, nagy ötlet! :-)
Amúgy a Tátrában a legjobb szeptemberben túrázni, csak már jobban oda kell figyelni hogy ne sötétedjen rá az emberre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.17. 01:03:58

Haha, jó kis poszt.A kaptatóktól én nagyon morcos szoktam lenni, jobban is szeretek kabinkával, lanovkával (ééééérted, Szlovákia...) hegyet mászni.
:D
Az ablakos klozet nagyon sárkány dolog, meg még a festése is klassz.
Csak egy kérdésem van, a víz honnan lesz a hátuljában?Patak van elterelve, vagy felhúzták a szolgáltatók a Csorga-tótól* a vizet eternit csőben?
(*Gyerekkoromban mindig így mondtam, az tűnt értelmesnek... :D)

Első mohikán 2019.08.17. 04:26:01

A Tengerszem csúcs tudtommal 2499 méter magas, nem 2504.
Mikor mi ott jártunk, még földszintes és faépítésű volt a Rysy-menedékház. Pár éve leégett úgy hallottam, az újjáépítés óta néz ki így. A lánccal biztosított szakasz is másmilyen volt, nem volt létra sem fémpalló, csak a csupasz szikla, illetve pár lépéssel beljebb a falon a lánc.
A menedékház feletti szakaszon egy kis platón rengeteg kőmanót láttunk, kísértetiesek voltak, ahogy sorakoztak a ködben.
Nekem harmadjára sikerült tiszta időt kifognom a csúcson, tényleg a legszebb panorámájú csúcs a Tátrában, kár, hogy Ti felhőben mentetek.
Ahogy fentebb írták, a Tátrába szeptemberben érdemes menni túrázni, kiszámíthatóbb az időjárás, gyönyörű az őszi erdő és az árak is az utószezonhoz igazítottak.
Érdemes a menedékházakban kis jelvényeket vásárolni, melyek az adott épületet ábrázolják és összegyűjtögetni őket, ahogy pipáljátok ki a túraútvonalakon útbaeső menedékeket.
Ahoj!

10czi 2019.08.17. 10:08:06

igen, a magasságra az lehet a megfejtés, hogy a turistaúton a határnál 2499 m, de van egy közeli magaslat, ami 2504 m, legalábbis a térkép szerint.
szeptember kitűnő időszak, csak sajnos iskolaidőszak, és nem segíti elő a tanulást :)
@geegee: szerintem valami tartályból vagy ciszternából megy oda a víz, de nem tudom pontosan

Bspeder 2019.10.29. 09:16:25

Mi a hétvégén behúztuk a Kapor-csúcsot, gyönyörű időben, nagy mászással. Mivel a Poprádi-tónál nem volt már szállás, így Csorbán aludtunk, reggel 8-kor a TEZ megálló melletti parkolóból indultunk neki, ami azért masszív 9 kilométerrel hosszabb utat eredményezett, így bár még ősszel is bőven teljesíthető volt világosban az út (8 óra alatt), azért kényelmesnek egyáltalán nem mondanám. Azt hittem, ez az egyik legkönnyebb csúcs, de ilyen 22 kilométeres távval inkább az egyik legnehezebb lett :)

out.ac/eaysp

10czi 2019.10.29. 09:27:32

@Bspeder: Gratula! A Kapor-csúcs még rám is vár :)
süti beállítások módosítása