Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Hol túrázzunk a kijárási korlátozás alatt?

2020. április 16. - 10czi

A március 27-én bevezetett kijárási korlátozás alatt ismertem meg a Budai-hegység egyik legszebb, egyben egyik legeldugottabb részét. A szabályokat messzemenőkig betartva háromszor is jártunk ott az elmúlt hétvégéken. Ebben a posztban olyan túrákat ajánlok, amik legálisan, és ami fontosabb, biztonságosan bejárhatók.

_mg_8497.JPG

Kezdjük azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a túrázásra a kijárási korlátozás alatt. A vonatkozó kormányrendelet szerint

egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.

Ebből a következő szabályok vezethetők le:
Egyedül vagy egy háztartásban élő partnerrel-gyerekkel lehet túrázni, de nem csapatosan, azaz max 2-4 fős (családi) csoportban. Azt is csak ott, ahol a legalább másfél méter távolságot lehet tartani egymástól, és véleményem szerint 3, de inkább 10 méter távolságot az esetleg szembejövő többi túrázótól. Mivel a távolságtartást nem sikerült elérni sok olyan helyen, ahová ömlöttek az elmúlt hétvégéken a turisták, ezért Húsvét idejére a kormány felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben korlátozzanak. A legtöbb turistaparadicsom település keményen élt az eszközzel, lezárta a határait, ezért Húsvétkor nem sok hely maradt kirándulni. Lehet, hogy a lezárásokat több helyen meg is tartják, legalábbis megkapták rá a felhatalmazást az önkormányzatok.

Na de akkor hol és hogy túrázzunk szabályosan? A válasz: a kevésbé ismert túrahelyeken. Ott, ahol nem kell számolni tömeggel, ott, ahol nem a település közepén van a kiindulási pont (gépkocsiparkoló), hanem kintebb. Emellett jó, ha a startpontot egy órán belül el tudjuk érjni kocsival, és végül hasznos, ha van nálunk egy kézfertőtlenítő szpré is. Ezek után nézzük a túrákat.

Zajnát-tető, Meszes-hegy

Szóval az első helyszín, mostmár írjuk le, a Zajnát-tető, és ikertestvére, a Meszes-hegy, először egy február végi zsámbéki teljesítménytúrán tűnt a szemembe. Aránylag távolról, a perbáli kanyarból láttuk a vonzóan meredek, fehér sziklafalakkal kiemelkedő hegyeket Gabival, és egyből meg is jegyeztük, hogy oda el kell mennünk hamarosan. Március elején tettünk egy kurtára sikeredett kört Patagóniában, majd a két hetes önkéntes karantén után első utunk a Zajnát-tetőre vezetett.

_mg_8521.JPG

Tudtuk, hogy a hegyet valószínűleg kevesen látogatják, és ez akkor a járvány miatt fontos volt. Két hét karantén (nem volt szerencsére semmi komolyabb bajunk) egy 30 négyzetméteres lakásban eléggé megsorvasztja az izmokat, ezért az első útra csak simán egy Perbál - Zajnát-tető túrát terveztünk, és jobb is, hogy nem többet.

A túra Perbál határánál, a 102-es út leágazásánál kezdődik, ahol bőven van hely letenni a kocsit (de van parkolóhely a műúton beljebb is). A sárga jelzésen haladva 500 méter séta jön a műúton, majd földút következik 2,5 kilométer hosszan a földeken, dűlőúton. Ezen a három kilométeren rá lehet hangolódni a vidék hullámhosszára, közben két falétrás átkelőt, és egy mini patakhidat is keresztezni kell.

A hegylábi erdőbe beérve a Fehér útnak nevezett erdei úton kezdődik meg a nem túl vészes, 130 méternyi szintet tartalmazó felfelé kaptatás. Ahhoz, hogy a Zajnát-tető három kopasz kilátópontját elérjük, le kell térni a sárga jelzésről - hogy hol, az nagyjából látható, hiszen elég jól látjuk magát a hegytetőt is. Egy utolsó rövid meredek, és már fent is voltunk a Budai-hegység kiflijének észak-nyugati csücskét jelentő, 341 méteres kopár magaslaton.

img_3577_1.JPG

A 341 méteres Zajnát-tető annak köszönheti szép panorámáját, hogy a Budai-hegység vonulatának utolsó tagja. Innentől nyugatra a Zsámbéki-medence földjei terülnek el, akadálytalan a kilátás a Gerecsétől a Nagy-Getéig húzódó szép skyline-ra. Ilyen hegységszéli helyeken szoktak várakat építeni a középkorban, és nem csoda, hogy a Zajnát-tetőn is vár állt régen - innen is a neve.

A feltételezések szerint 1200 körül épülhetett ezen a hegyen a fa-föld szerkezetű sáncvár, amit Miklós fia Aynárd épített. Az Aynard család a XII. században került Dél-Franciaországból Magyarországra, és III. Bélától kapták meg egyebek között Tinnyét és környékét. Aynard vára a nép nyelvén némi átalakulás után lett Zajnát vára, majd Zajnát-tető a vár helye. Az erődítményt valószínűleg 1400 körül rombolhatták le környékbeli uraságok belharcában. Aynard nevét őrzi északabbra a Piliscsaba melletti Zajnát-hegyek is, aminek földrajzilag semmi köze a Zajnát-tetőhöz, lévén a Pilis hegységhez tartozik.

A Zajnát-tetőről délre hívogatóan emelkedett a Meszes-hegy szintén kopár, sziklagyepes kilátópontja. A 354 méteres magaslaton egy nagy fakereszt is jelezte a különleges helyet, de aznapra már eleget mentünk, ezért későbbre hagytuk a hegy megmászását. Ami egy hét múlva el is következett.

_mg_8517.JPG

Ugyanúgy Perbál széléről indultunk, de az erdőbe beérve a Fehér útnál jobbra kanyarodtunk, és egy meredek kaptatón lihegtünk fel a kereszthez. A kilátás a kiugróbb plató miatt még szebb volt, mint a Zajnát-kobakról. Befelé illatos, virágos gyepesek terültek el, rajtuk elheverve miénk volt a szélesen elterülő panoráma. A legkényelmesebbnek az aránylag szélmentes, de napsütötte déli kopár részt találtuk, amiről érdekes sziklalakzatok között lehetett letekinteni a lenti Hosszú-völgyben kanyargó erdészeti földútra. Itt jutott eszembe először, hogy elhozhattuk volna a túrafüggőagyunkat is, hogy kimaxoljuk az érzést.

img_3654.JPG

A tetőről beereszkedtünk a Hosszú-völgybe, ami két érdekességet tartogatott számunkra: a völgyben befelé párszáz méterre az Éles-kő magas sziklatornyát, és a völgyet szegélyező hegy gerincén hasonló távolságra álló Ilona-lak erdei házikót. Ebben a sorrendben neki is láttunk megnézni őket, bár az Ilona-laknál már szükségem volt minden meggyőző erőmre, hogy Gabit rávegyem az emelkedő megmászására. Végül ő is elismerte, hogy érdemes volt felmenni: a hangulatos házikó előtt látványos, természetes kilátóterasz húzódik rönkasztalokkal. Ideális pihenőhely, bár arra nem sikerült rájönnöm, hogy a házat hogy lehetne éjszakára kivenni. Második utunknak ez volt a végpontja, innen visszasétáltunk az út szélén hagyott kocsinkhoz.

img_3687.JPG

Harmadik utunkat a húsvéti hosszú hétvégén ejtettük meg. Ismét Perbál felé támadtunk, a sárga jelzésű túraúton. Ezúttal továbbmentünk a sárgán a Zajnát-hegyek alatt a hegység belseje felé a Szerdahelyi-vágás irányába. Az úton rájöttem, hogy a Meszes-hegy és a Zajnát-tető kúpjai csak a kezdetet jelentik. Ahogy haladtunk egyre feljebb és egyre beljebb Gabival a hegyekbe, sorra következtek az illatos-virágos sziklagyepes kúpok, lenyűgöző kilátásokkal. Főleg Nagykovácsi irányából érkező terepbringásokkal találkoztunk. A Szerdahelyi-vágáshoz közel egy nagyszerű fekvésű tisztásra találtunk, két alkalmas fával, ahol kifeszítettük kétszemélyes függőágyunkat.

img_3748.JPG

Egy bő órát ejtőztünk itt, teljesen magunkba szívva azt, amit a szabad természet adhat egy szűk budapesti utca ötödik emeletén lakó városinak. Innen később még továbbsétáltunk a sárgán befelé, egészen a Kutya-hegyre vezető kék kereszt túraút becsatlakozásáig, további kilátópontokat felfedezve. Ott már ideje volt visszafordulni Perbál felé.

A három túra összevonva, egy térképen itt elérhető

 

A Budai-hegység nyugati csücske az első pillantástól kezdve nem okozott csalódást. A közeli Nagy-Szénáshoz hasonlóan erdei ligetek és kopár, kiváló panorámájú sziklagyepes tisztások váltják egymást. Nem véletlen a gyakori Szénás elnevezés (a közelben van még egy Széna-hegy is), a korábbi ősfás erdőket ugyanis az elmúlt évszázadokban szépen letermelték innen, hogy legyen legelő, széna a jószágnak, fa pedig a kályhába. A megkopaszodott hegyek egy része akkor nyerte el a Szénás- előnevet, valamint a dolomitkőzetig erodálódott talaj miatt a Meszes-, sőt a zsírrögökre emlékeztető formák miatt a Zsíros- nevet, és ekkor kaphatta nevét a Budai-hegység közeli legmagasabb pontja, a Nagy-Kopasz is. Szerencsére az 1900-as években az erdészek észbe kaptak, és ahol lehetett, visszaerdősítették a hegyoldalakat. Ezért ma már újra fák rejtik a hegytetők jelentős részét, de a megmaradt kopár részek megmutatják, milyen volt a hegység régen.

További túralehetőségek, kevésbé látogatott helyeken


Zsámbéki-hegy, Nyakas-tető, Töki-tető

Februárban, patagóniai bemelegítésként voltunk ezen a kellemes, 26 km-es teljesítménytúrán, ami Zsámbékból indul, elhalad Tök mellett, és Perbálnál visszafordulva újra Zsámbékon köt ki. Az útvonalon több szép kilátópont van, néptelen szántóföldek, hangulatos mezők mellett lehet túrázni. Kiindulópontnak a Patkó csárda környékét javaslom Tök határában, járványidőszakban valószínűleg keveseket zavarunk ott, és ki lehet kerülni az útvonal Perbálra, illetve Zsámbékra bevivő szakaszát is. Ezen a túrán láttuk meg a távolban a Zajnát-tető és a Meszes-hegy látványos hegyoldalát. Térkép az útvonalról ide kattintva.

img_3369.JPG

Sukori-hegy, Péti-hegy, Doktor-szikla

Február elején, szintén egy teljesítménytúrán ismertük meg ezt a két érdekes hegyet összekötő útvonalat, ami szintén ideális, amíg tart a járványidőszak. A Várpalota melletti pétfürdői temetőtől indulva nem sok emberbe ütközünk. Érdemes a Doktor-sziklánál kezdeni, ahonnan a szájhagyomány szerint egy fiatal orvos vetette le magát – hogy a szerelmével, vagy a kutyájával, abban még nem sikerült helytörténeti kutatásoknak dűlőre jutni. A Péti-hegy tetején álló egykori geodéziai mérőtoronyból szép a kilátás a környék kopáran hullámzó hegyeire, sőt az ösküi kerektemplom gombakalapja is jól látszik. A Vilonya fölötti Sukori-hegynél megfordulva egész napos, kellemes túrát tehetünk. Térkép az útvonalról itt.

img_3320.JPG

Lófingató-hegy, Nagyegyházi-sziklák

A Bicske melletti Óbarok külső, elhagyott részétől indulva először felhagyott bauxitbányák mellett halad el az út, aztán sorra jönnek az érdekességek: két háborús bunker, sziklatetős kilátó, geoláda. Hat éve voltunk ott egy csapat gyerekkel, nagyon élvezték - az akkor készült poszt ide kattintva olvasható. A hegy kissé bonyolultabban Nagyegyháza felől is megközelíthető.

_mg_4797.jpeg

Salabasina, a Rém-szakadék

Pomáztól Pilisszentkereszt felé egy kecskefarm parkolójából indulva lehet bemászni a Salabasina-árok kidőlt fákkal, bokrokkal súlyosbított szurdokszerű természetes akadálypályájára. A kaland gyerekekkel kevésbé ajánlott. Az árok a mesék gonosz, sötét erdőjére emlékeztet, ahol az ágak keresztbefonódnak és a ruhába kapaszkodva visszahúzzák a vándort, írtam róla öt éve, amikor utoljára ott jártam.

_mg_6238.jpeg

A Kőpite

A Tata melletti Szomódról indul a túra a furcsa nevű Kőpite-hegyre, ahová a véletlen sodort el két éve, de nagyon nem bántuk meg. Látványos panoráma a tetőn, római időkből maradt bánya és kőhordó út, kilátótorony - van minden, ami egy jó hétvégi túrához kell. A részleteket ide kattintva lehet megismerni.

img_7315.jpeg

Biztos sokan reflexből nekem esnek majd a poszt miatt, mondva, hogy kimozdulásra biztat. Alapvetően bízom az emberekben, hogy tudják, nem lerohanni kell a természetet, hanem a lehetőségeket kihasználva és a határokat betartva élvezni azt. Népegészségügyi alapvetés, hogy a szabadban, napfényen túrázás nemcsak javítja az általános fizikai állapotot és erősíti az immunrendszert, de a több napos bezártság után mentálisan is komoly fellendülést hozhat. Nem véletlenül emelik ki a szabadidős célú gyaloglás lehetőségét a kományhatározatban. Két dologra azonban fokozottan vigyázni kell: tartsuk be a biztonságos (8-10 méteres) távolságot, és minél kevésbé zavarjuk a helyieket, épp elég bajuk van most nélkülünk is. Ha szemlátomást sokan vannak a helyszínen, inkább forduljunk vissza. Érdemes nem lerohanni a még nyitott helyeket, mert aztán lezárják a lehetőségeket mindenhol.

Figyelem:

A poszt csak kijárási korlátozásra érvényes, egy esetleges későbbi kijárási tilalomra nem.

A járvány végéig mindenkinek abból kell kiindulni, hogy ő is lehet potenciális vírusterjesztő, akár tünetmentesen is - ezért kell a 8-10 méter biztonsági távolság.

A túrázó nem szórja szét a szemetét a szabadban, hanem hazaviszi, és kidobja a kukába. Óvd a természetet, maradjon a gyerekeidnek is belőle!

További látványos fotók a Képgalériában:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7115612678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2020.04.16. 19:04:11

"Hol túrázzunk a kijárási korlátozás alatt?"

Első körben ajánlanám a temetőt ahová majd a nagyszüleidet temetitek mert a hozzád hasonló ostobák képtelenek az egybites agyukkal felfogni egy járvány jelentőségét.

Sólyom Tomi 2020.04.16. 20:19:54

@lenörd hofstadter: Így-így, ha friss levegőt szívsz ott, ahol senki sincs, miattad halnak meg a tőled x km-re levő nagyszüleid, akiket az egybites agyaddal messzire kerülsz úgy is, hogy nem tudsz hol megfertőződni!

Zalai Béla 2020.04.16. 20:26:15

@lenörd hofstadter: Mondjuk ilyenkor külön kapóra jön, hogy az összes nagyszülőm már rég a temetőben ússza meg épp a koronavírust.

kzolika 2020.04.16. 20:29:57

Börzsöny. Annak is a központi része. Nagy-Mána, Pogányvár. Annyira messze van minden lakott helytől és annyira kemény hely, hogy tényleg csak a legelvetemültebbek mennek.

Burgermeister 2020.04.16. 20:32:38

@lenörd hofstadter: barhova lehet menni, lenyeg h ne legyunk csoportosulva

lenörd hofstadter 2020.04.17. 06:30:51

Túlbonyolítjátok. Ne gondolkodjatok ennyit, nem ez a dolgotok. A ti dolgotok az, hogy az ostoba viselkedéseteknek hála hosszú időn keresztül fent lehessen tartani a kijárási korlátozást, hosszú időn keresztül lehessen egyszemélyes kormányzó és az ország megmentője patkányviktor főtitkár elvtársatok.
Megfeleltek a követelménynek, ha a saját nagyi messze van, no problem, dögöljön meg másé, a vírus terjesztése a fontos.

hoborg 2020.04.17. 12:09:51

@kzolika: úgy van! Mondjuk én aránylag közel lakom, mondhatni kéznél van (meg amúgyis No.1 szerelmem) de valóban, ha nem a frekventált Nagy-hideg hegy - Csóványos környékére mész, hanem azoktól keletebbre-északabbra-nyugatabbra, órákon át teremtett lélekkel sem találkozol. Nekem legalábbis se a Kámoron, se a Magyar-hegyen, se máshol nem sikerült belefutni senkibe. :)

Viktor Kozák 2020.04.17. 21:22:11

A Spartacus-ösvény is elég kihalt szokott lenni.

MolnárSzabolcsErdély · www.terjhazavandor.ro 2020.04.18. 09:15:57

Én inkább azt javaslom mindenkinek, hogy a lakás körül túrázzunk. :) :) :)

2020.04.19. 14:32:19

Az a baj, onnantól kezdve, hogy egy népszerű blog vagy magazin cikket ír egy kevésbé ismert helyről, máris ellepik a tömegek. Én azt javaslom, mindenki random keressen egy útvonalat, de ne hirdesse, így lesz egyenletes az eloszlás.

Tegnap baromi szép helyet sikerült találnunk, és csak távolról láttunk egy-két embert. Nem írom le hol.

bárahogy! 2020.04.27. 09:09:56

Kipróbáltuk, jó volt, köszi! A parkolás eggyel beljebb is lehetséges, mi a földút elejéig gurultunk. A Meszes-hegyre a direkt mászás a kopasz gerincen eléggé gurulós-köves, nehezen járható, visszafelé érdemes inkább a hegytetőn továbbmenni és az enyhén lejtő erdei úton a hegyet hátrafelé (észak) megkerülni. Szombaton nem volt tömeg, de azért néptelen sem volt, sokan olvassák a blogot!
süti beállítások módosítása