Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Lazult a karantén, hova menjek kirándulni?

2020. május 08. - 10czi

Ne legyen messze, ne legyen tömeg, érdekes és szép is legyen? Túraajánló hétvégére a lakásból kiszabaduló fővárosiaknak.

Javul a helyzet, lazulnak a járványügyi szabályok, valószínűleg tömegek mennek a hétvégén a zöldbe Budapesten. Ez a poszt azoknak szól, akik nem az újra megnyitott Margit-szigetre vagy Városligetbe akarnak menni sörözni, hanem egy kicsit komolyabb, de sokkal érdekesebb mozgásra szánnák el magukat.

img_2744_1.JPG

A budai hegyekbe négy nagy turista út kígyózik be: a Kéktúra, a Budai Zöld, a sárga és a piros. A legkisebb gyaloglással, de szinte ez egyik legszebb látvánnyal a Budai Zöld első szakasza bír a Gellért tér és a Vérmező között. A zöld turistajelzést úgy kanyarították, hogy nagyjából elkerülje a zsúfolt pontokat, fel se megy például a Citadellához. Ellenben végimegy a hegy Duna felőli sziklán, a város egyik legszebb, de nem túl ismert panorámaösvényét nyújtva - még télen is. A részletes leírás itt olvasható: Budapest legszebb túraútja az orrunk előtt van, mégse látjuk.

img_6576_1.JPG

A zöld következő szakaszát is nagyon szép helyeken vezetik, de egyes részeken, például a Szabadság-hegyen vagy a Normafán valószínűleg sokan lesznek, ezért most inkább nem ajánlanám. Viszont talán nem lesznek olyan sokan a zöld Hármashatár-hegyi részén, ahol nemrég egy látványos panorámaösvényt adtak át. Még korábban jártam be, éjszaka, és itt írtam róla: Csendben megszületett Budapest leghosszabb hegyi panorámaútja.

23692930_b1d6f1981aa61b1ed0ef16c6a3b42443_o.jpg

A budai Sárga túraút alapvetően Budaörsöt és Esztergomot köti össze. Hosszú fővárosi szakasza a Budai-hegység hátsó udvarában kanyarog, kevésbé ismert, de annál látványosabb helyeken. A Budaörstől a Szépjuhásznéig kígyózó szakasza kevésbé népszerű, de nagyszerű kilátóhelyekkel van tele, a Huszonnégyökrös-hegytől a Sorrentóig. A Hárs-hegy környéke, solymári Jegenye-völgy is szép, de ott sokkal több turistára lehet számítani. A sárgáról szóló poszt itt olvasható: Budai Sárga: a főváros alig ismert hátsó kertje.

img_7160_1.JPGA budaörsi Törökugrató

A budai Piros út is Budaörsről indul, elmegy északra egészen Dömösig, ahol megfordul és egészen Békásmegyerig ereszkedik. Itt is elsősorban a budaörsi részre érdemes fókuszálni az Odvas-heggyel, sőt esetleg egy Farkas-hegyi kitérővel a Kopárokra, a mindig teli János-hegy előtt pedig a jobban jár a túrázó, ha a Tündér-szikla irányába elkanyarodva lesétál Zugligetig, és ott fejezi be a túrát. A Piros útról ebben a korábbi posztban lehet részleteket olvasni: Fura, de Budapestnek van egy eldugott tengerszeme.

img_3129.JPGA Farkas-hegyi vitorlázórepülős emlékmű

A Zöldmáli Delta fantázianéven futó túra ki se megy a városból, de attól függetlenül sok érdekességet tartogat, kilátókat, sziklákat, barlangokat. Útvonala a II. kerületből, a Komjádi-uszoda szomszédságából indul, és Lipótmezőnél, az Apáthy-szikla után ér véget. Térkép, leírás, részletek ebben a bejegyzésben: Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

img_7056.JPGBalogh Ádám-szikla

Kevesen ismerik az általam csak Budai Sas-útnak elkeresztelt útvonalat is, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt bunker és labirintus is. A Széchenyi-hegyről induló, az Ördög-orom panorámagerincén és a Sas-hegy rezervátumán át a BAH-csomópontig tartó útvonal az egyik leglátványosabb fővárosi sétaút, ideális egy tavaszi vasárnapra. Részletekért olvasd el ezt a posztot: Budapest rejtett ösvényein: a Sas-út

img_2747_2.JPGSas-hegy, Beethoven-szikla

Aki egy kicsit, de nem sokkal távolabbra hajlandó elautózni, garantáltan még kevesebb emberrel fog találkozni a hegyekben. Zajnát-hegy, Nyakas-tető, Sukori-hegy, Salabasina, Kőpite, Lófingató-hegy: ezeket a túrákat már a kijárási korlátozás idején szedtem össze, a meghirdetett szabályokra tekintettel. Közös bennük, hogy egy órán belül elérhetőek autóval, nem túl ismertek, és mindegyikben van bővel érdekesség. Pontos leírásukat ebben a bejegyzésben lehet olvasni: Hol túrázzunk a kijárási korlátozás alatt?

img_3654.JPGMeszes-hegy

  1. A szabályok szerint budapestieknek, Pest megyeieknek ezen a hétvégén is egyedül, vagy legfeljebb egy háztartásban élővel, családtaggal lehet (max ketten-hárman) túrázni. A csoportban is meg kell tartani végig a 1,5-2 méteres biztonsági távolságot.
  2. A járvány végéig mindenkinek abból kell kiindulni, hogy ő is lehet potenciális vírusterjesztő, akár tünetmentesen is - ezért szembejövő túrázóktól ajánlott a minél nagyobb, lehetőleg 8-10 méter biztonsági távolság.
  3. És az örök szabály: a túrázó nem szórja szét a szemetét a szabadban, hanem hazaviszi, és kidobja a kukába. Óvd a természetet, maradjon a gyerekeidnek is belőle!

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4315672132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2020.05.09. 10:59:11

Sehova. A lehet nem azt jelenti, hogy kötelező .

totii 2020.05.09. 13:13:27

@CCnick: A nem kötelező meg nem azt jelenti, hogy tilos.

CCnick 2020.05.09. 14:07:36

@totii: Szerencsére nem is mondta senki, hogy tilos.

Aureliano Buendía 2020.05.09. 20:19:53

@CCnick: mint ahogy túrablogon kommentelni sem kötelező, ha ennyire maradjotthonmániás vagy. Egy túrablogon arról kommentelni, hogy ne túrázz, több, mint korlátoltság.

@10czi: Látó-hegy

korxi 2020.05.10. 11:50:47

@CCnick: ja aha, semmitmondásban jó vagy:)

CCnick 2020.05.10. 12:02:38

@Aureliano Buendía: egészítsd ki a dolgot azzal, hogy épp egy világjárvány közepén történik mindez a kijárási korlttozás pillanatnyi lazításakor.

Aureliano Buendía 2020.05.10. 13:23:11

@CCnick: azért a világjárvány milyenségéről lehetne vitatkozni, pro és kontra, ugyanakkor javasolnán nagybecsű figyelmedbe az 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendeleten belül az 5 §-t.

Boltba amúgy már 2 hónapja nem voltál, ugye?

Sir Gombóc 2020.05.10. 13:33:44

@Aureliano Buendía: a 169/2020 a 71/2020 sz. rendeletben foglaltak érvényét hosszabbítja meg Budapestre és Pest megyére. Annak szövege szerint a szabadidős célú gyalogos közlekedés megengedett. Ebbe a definícióba hogyan fér bele, ha pl. autóba ülsz és úgy közelíted meg a kirándulóhelyet? Az már nem gyalogos közlekedés! Mert a szövegben ennek megengedett voltára még csak utalás sincs!
Tény, hogy sikerült ezeket a rendeleteket nem kellő körültekintéssel megalkotni.

Aureliano Buendía 2020.05.10. 14:37:05

@Sir Gombóc: jogos, 71-->169
De amúgy rosszul értelmezed a szöveget (szerintem). Az az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés ebben az esetben pl. két dolog, hisz lehet kerékpározni is sporttevékenység címszóval
Ugyanakkor sehol nem írja azt, hogy nem közelítheted meg autóval azt a helyet, ahol sporttevékenységet kívánsz végezni. Én legalábbis nem látom, hogy tiltaná akár az autós, akár a tömegközlekedéssel való megközelítést. Te látsz ilyet?

„5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken”

Namármost. Aki nem olyan szerencsés, hogy a háza (A pont) közvetlenül az erdő szélén legyen, ahol a turistaút indul (B pont), az szerinted mit csinájon, hogy A-ból B-be érjen? Teleportáljon?

Az a gyalogos közlekedés, amire te gondolsz, maga a szabadidős cékú tevékenység (és akkor az egyéb eszközökkel való sportolásról szó sem volt;))

Amúgy pont az autóval van a legkevesebb baj, ott csak a saját családoddal vagy kapcsolatban. Mi így járunk el a gyerekekkel kirándulni (minden hétvégén kb;)) Szerencsére az erdő nagy, a turistaút sok, és vannak akár Bp. közelében is olyan helyek, ahol alig találkozunk másokkal.

CCnick 2020.05.10. 15:13:20

@Aureliano Buendía: Ja, hogy egy szolid járványtagadóhóz van szerencsénk.

Egyébként továbbra se azt mondom, hogy tilos, hanem azt, hogy egy járvány közepén attól még, hogy szabad valamit csinálni, nem feltétlenül kell azt csinálni.

A boltba járást a kirándulással megpróbálni párhuzamba állítani még demagógiának is gyenge.

Sir Gombóc 2020.05.10. 15:57:52

@Aureliano Buendía: ezért mondom azt, hogy nem körültekintő a rendelet megfogalmazása.
A szabadidős célú gyalogos közlekedés körébe valójában csak a séta illik bele véleményem szerint, ennek hossza nincs szabályozva. Tehát mehetsz, de csak gyalog, kirándulni. Ha autóval mész, az már nem gyalogos közlekedés továbbra sem és a rendeletben nem látom, hogy megengedné a szabadidős célú használatát a közlekedési eszközöknek, így az autónak sem. Valójában semmilyen módon nem szabályozza ezt a kérdést, ezért van az, hogy összevissza nyilatkoznak erről a kormány részéről is. Vérmenyem szerint a helyes értelmezés Szentkirályi Alexandráé, az áll legközelebb az írott szöveghez. Amit a kerékpározásról írsz, az rendben van, az valóban a sporttevékenységnek tekinthető és valóban elkülönítendő a gyalogos közlekedéstől (a túrázás szvsz akár be lehet sorolni a sporttevékenységek közé is, pl. egy teljesítménytúra sem sétálgatásról szól) A sporttevékenységeknél is van egy nem szabályozott terület a helyszín megközelítésének módjára. Pl. nálunk a polgármester ennek helyét a lakóhelyed 1500 méteres körzetében határozta meg, mikor erre volt jogosultsága.
(Következetlenségeket keresve érdemes tanulmányozni a 168/2020 rendeletet is, ami Budapestre és Pest megyére nem hatályos, de ebben szabályozzák a kötelező maszkviselést is.. )

Aureliano Buendía 2020.05.10. 16:42:28

@CCnick: elég figyelmetlenül olvasol, nem a járvány tényét tagadom, hanem a milyenségét nézem kicsit kritikusabban, mint azok, akik a maradjotthon mantrázása közben otthon rettegnek, és mindenkit potenciális gyilkosnak tekintenek, aki kimegy az utcára, ne adj Isten, kirándulni.
Miért lenne demagógia? Sima, mezei összehasonlítás, hogy hol van több esélyed megfertőződni.

Aureliano Buendía 2020.05.10. 16:48:55

@Sir Gombóc: én inkább azt gondolom, hogy engedékeny a rendelet, lényegesen megengedőbb, mint tőlünk nyugatabbra, vagy épp keleti barátunknál. Azt gondolom, a jogalkotónak nem egy olasz típusú karantén létrehozása volt a célja. Az, hogy mennyire eredményes, nem ennek a blognak a témája szerintem.

„Valójában semmilyen módon nem szabályozza ezt a kérdést”
Azt gondolom, ha szabályozni akarná, megtette volna. Nem állt le a tömegközlekedés, nem zárták le az utakat, azt gondolom, hogy aki ezt nem lépte meg, az nálunk jobban tisztában van a vírus terjedésével, a társadalom átfertőzüttségével.

Na, de szerintem ennyi elég is az OFF-ból, ha jól emlékszem, a blogtulajdonos a kirándulóhelyekről értekezik, és nem a vírusról, aminek megvannak a tematikus blogjai.

@CCnick: neked is ajánlom, hogy keress koronavírusos blogokat, ahol pont a kirándulás lenne az OFF ;)

Szabványok 2020.05.10. 17:51:15

Tényleg nagyon nehéz kibírni négy fal között. Az én tanacsaim:
* Vegyétek fel a maszkot, sapkát, kesztyűt az előszobában.
* Kertben, garázsban, ház előtt üljetek be az autóba.
* Menjetek el olyan helyre, ahol már nincs gyalog, lehetőleg autó sem.
* Álljatok meg a többi autótól a lehető legtávolabb.
* Útközben tartsatok távolságot az idegenektől.
* Maszkot, kesztyűt, sapkát ott vegyétek le, ahol annyira mint más, hogy akár pisilhetnétek is.
* Ha hazaértek, az előszobában vegyetek le minden külső ruhát, sapkát, kesztyűt, maszkot, dzsekit és tekintsétek fertözöttnek. Kézmosás, arcmosás után mehettek a szobába.
süti beállítások módosítása