Tudta, hogy a zsírmájat nem csak az alkohol okozhatja? A betegség kezdeti szakaszában emésztési problémák, puffadás és rossz közérzet jelentkezhetnek, a későbbiek során az émelygés és a hányinger mellett a máj megnagyobbodása a vezető tünet, súlyos állapotban pedig sárgaság és bőrbevérzések teszik egyértelművé a zsírmáj diagnózisát. Az érintetteknek érdemes mediterrán diétát követnie, amivel csökkenthetik az elhízás esélyét, és a májukon kívül a szívüknek is jót tehetnek.
A zsírmájbetegség (steatosis) igen gyakori, a modern civilizáció betegségeként tartják számon: a fejlett országokban a népesség harmadát, sőt a felét is elérheti az ebben szenvedők száma. Az USA-ban például a zsírmáj a leggyakoribb krónikus májbetegség, amely körülbelül 100 millió amerikait érint. Magyarországon az elhízottak és az alkoholbetegek nagy aránya miatt szintén több millióra becsülik a steatosisos betegek számát. A zsírmáj megnevezés arra utal, hogy ez a betegség a zsírsejtek, elsősorban a trigliceridek felszaporodásával jár együtt a májsejtekben. Súlyos következményei lehetnek: a zsírsejtek felhalmozódása gyulladást, a májsejtek pusztulását, a kötőszövet-felszaporodását illetve átépülését, hegesedését okozhatja a máj szövetében, és hosszabb távon májzsugorodáshoz, cirrózishoz és a máj rosszindulatú daganatos megbetegedéséhez is vezethet.
A betegség eleinte nem jár csak erre jellemző tünetekkel, az esetleges emésztési problémák, puffadás, rossz közérzet mellett többnyire csak a laboratóriumi vérvizsgálat egyes májenzim értékeinek (például a GGT, GPT, GOT) megemelkedése utal rá. Előrehaladottabb szakaszban émelygés, hányinger, puffadás, a máj megnagyobbodása, nyomásérzékenység, általános rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság fordul elő, súlyos állapotban sárgaság, ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem, bőrbevérzés is jelentkezhet.
Májbetegség esetén kiváltó okként legtöbben az alkoholizmusra gondolnak, pedig a zsírmájnak van nem alkoholos formája is, amely a kóros elhízás igen gyakori szövődménye, és a steatosis kapcsolódhat más alapbetegséghez, például az inzulinrezisztenciához és a diabéteszhez, sőt akár a bélflóra felborulásához is. Nem véletlenül lett hazánkban is a májzsír a leggyakoribb májbetegség, hiszen Magyarországon mindegyik felsorolt májkárosító tényező nagy arányban fordul elő. A népesség mintegy tizede alkoholbeteg és legalább a harmada elhízott, és egyre nő a 2-es típusú diabéteszben érintettek száma is. Jó tudni azt is, hogy a hosszabb távú szteroid- illetve hormonkezelés is hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához. A steatosis kezelése ezért a kiváltó ok megállapításával, az alapbetegség kezelésével kezdődik. A gyógyszeres májvédelem mellett különösen nagy jelentősége van a beteg életmódjának: a zsírmájbetegség megállításához a kiváltó tényezőkre figyelő egyéni diétára, alkoholmentes, májkímélő étrendre, a keringést serkentő rendszeres testmozgásra van szükség.
Zsírmáj esetén általában ajánlható a teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat és zsírszegény tejtermékeket, rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, hüvelyeseket, csonthéjas gyümölcsöket, egészséges növényi olajokat és telítetlen zsírokat tartalmazó étrend. Mivel a mediterrán étrend ezeknek a követelményeknek tökéletesen megfelel, és nemcsak a májnak, hanem a szívnek és keringésnek is jót tesz, az elhízás ellen is jó, ezért ennek követését ajánlják. Meglepő, de a Chicagói Orvostudományi Egyetem dietetikusa szerint egy-két, legfeljebb három csésze kávé is segítheti a májzsírok lebontását. A fenti ajánlás mellett mértékkel rendszeresen fogyasztható a baromfik zsírszegény részei, a tojás, a sovány sajtok, de a vörös húsok és az édességek inkább csak ünnepi alkalmakkor kerüljenek asztalra. Az alkoholos zsírmáj esetén alapvető fontosságú az alkohol kerülése, de a nem alkoholos steatosis esetén is szükség van a máj terhelésének csökkentésére.
A máj általános védelmében, más máj problémák elkerülése érdekében is ajánlatos betartani néhány általános étkezési tanácsot. Kerülendők a finomított szénhidrátok, a zsíros, magas só- és cukortartalmú ételek. Az erősen égett, pörkös sültekkel, füstölt termékekkel is jobb csínján bánni. Az esetleges fertőzés elkerülése érdekében itthon és nyaralás, utazás idején is oda kell figyelni a tiszta ivóvízre, a higiéniára, egyes nyers ételek, például kagyló, osztriga kerülésére. A megfelelő folyadékbevitel is segíti a máj működését.
A cikk a Budai Egészségközpont dietetikus szakembereinek közreműködésével készült.