Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Barlangok, odúk, mohos szarkofágkő: túra a Kevélyek misztikus oldalán

2022. június 10. - 10czi

A főváros északnyugati része felett terpeszkedő Nagy-Kevélyt sokan ismerik. Sok kiránduló keresi fel sziklás, szép panorámájú gerincét, a napos, déli oldalán található egri vár díszletromját, az érdekes formájú Teve-sziklát. Annál kevesebben tudják, mi van az árnyékosabb, északi oldalán a hegynek. Most megnézzük a Kevélyek misztikusabb felét, de figyelem! Sokszor jelzetlen erdei utakon fogunk túrázni, legendák és homályos történetek nyomában, rejtélyes odúk, kövek és barlangok mentén.

1645789090-temp-ojomjl_cover_2x.jpg

Mivel a címben említett barlangok, odúk és fura kövek elég nagy sűrűségben helyezkednek el a hegy oldalában, a zömüket feltáró túra ugyan ide-oda kanyarog, de hossza nem több 11,5 kilométernél, azaz 3-4 óra alatt megjárható.

Folytatás erre >>

Az egyik legjobb Dunára néző panorámapont Magyarországon: a Naszály

Kevés olyan kilátóhely van a fővároson kívül eső részeken, ahonnan a Duna kígyózó szalagja hosszan és jól látható. Az egyik ilyen a Naszály. A 652 méter magas hegytömb magában emelkedik ki a váci part fölött, innen a különlegessége: a tetejéről jól láthatóak minden irányban a nagyobb hegységek, a Mátra, a Börzsöny vagy a Visegrádi-hegység csúcsai is. Télen, hóban még egyedibb, sikerült így elcsípni.

1644603552-temp-hcajnm_cover_1x.jpg

Az M2-esen autózva Budapestről észak felé már messziről feltűnik egy szép nagy szál hegy, aminek az oldalában sárgásfehéren virít egy működő kőbánya tájsebe: ez a Naszály. Nem véletlenül írom a nagy szál jelzős szerkezetet, a hegy neve ugyanis régen Nagyszál volt, ebből alakult ki a mostani elnevezés. Méghozzá állítólag azért, mert a Duna mellett az Alföld felől érkező, sík horizonthoz szokott kereskedők ezzel a nagy kőszállal találkoztak először, és mindig elcsodálkoztak: De szép nagy szál hegy!

A nagy hegy mérete az idők során csökkent ugyan a belsejét kitermelő sejcei mészkőbánya miatt, de a csúcsához, a festői Kopasz-tetői gerinc és a Látó-hegy kiugró sziklaorrához szerencsére nem lehet hozzányúlni. Ezeket helyeket fogjuk végiglátogatni, egy barlanggal megspékelve.

Folytatás erre >>

Leteszteltük Budapest legújabb túraútvonalát a Tündér-hegyi kőfejtőnél

Hosszabb idő után új túraút született Budapesten: a friss, piros háromszöggel jelölt útvonal nem túl hosszú, viszont elég meredek, hiszen a Tündér-hegyi kőfejtő pereme mentén visz fel a János-hegyre. Természetesen leteszteltük, de ahhoz, hogy kiadjon egy jó délutáni túrát, megfejeltük pár, a János-hegyi kilátóhoz közel eső, de nem túl ismert látványossággal: a Koponyatörő-sziklával, az Átjáró-barlanggal és a Béka-tóval.

1642783014-temp-pahjfc_cover_2x.jpg

Új turistaút születéséről adott hírt a napokban a Magyar Természetjáró Szövetség. Budapest területén már nem túl gyakran festenek fel új túrautat, mert a Budai-hegységet elég sűrű és jól kiépített hálózat szövi be. A piros háromszög (P▲) nyomvonalát a XII. kerületi önkormányzathoz tartozó Normafa Park kezdeményezte, és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség festette fel. Az új túraútvonal szép területen halad át, sportos rövidítési lehetőséget kínál a hegytető megközelítésére, és útközben a kőfejtő pereméről látványos panoráma nyílik – mutatott rá lapunknak a túraút indokoltságára Klenczner István, az egyik felfestő.

Folytatás erre >>

Alpesi hangulat a Pilisben: a Labirintus-túrakör

A főváros környéki hegyek legtöbb kirándulóhelyét már sokan ismerik, most egy kevésbé ismert helyszínre, a Piliscsaba és Pilisvörösvár közötti Zajnát-hegyek felfedezésére indulunk. A terület érdekességeit megpróbáltam egy körútba sűríteni, amit végül az elején található titokzatos erdei kőspirálról Labirintus-körnek neveztem el.

1640272322-temp-jhbhpc_cover_2x.jpg

Mit fogunk látni:

  • az erdei labirintust,
  • több sziklakilátópontot,
  • az impozáns Vércse-sziklát (Sas-sziklát),
  • hangulatos fenyveseket,
  • a Klotild-barlangot, amibe mélyen be lehet mászni.

Folytatás erre >>

Rakétaemberként húztunk át az arab sivatag felett

 Az Egyesült Arab Emírségek negyedik legnagyobb városa, Rász el-Haima mellett, a Hadzsar-hegység majdnem kétezer méter magas csúcsánál, a Jebel Jaisnál építették ki a világ leghosszabb zipline-vonalát. A 2,8 km hosszú, erős lejtésű drótkötélpályán két görgő csigára akasztva száguldanak le az emberek, mi 163 km/órás sebességet értünk el a GPS szerint. A helyszínre novemberben jutottunk el, amikor a Highlander nemzetközi túraszövetség és Rász el-Haima meghívott minket az ország első hosszútávú, hegyi-sivatagi túraútvonalának bejárására. A túráról egyébként itt lehet bővebben olvasni.

Két nap szenvedés tűzforró sivatagban és pokoli sziklákon

Két nap, 30 km, 630 méter felfelé, 2210 lefelé. Tűző nap, súlyos hátizsák – amiben csak a víz súlya 4-5 kiló –, sátorozás a hegyen, látványos panoráma, meredek, köves hegyi ösvények, majd odalent a forró sivatag. Címszavakban így lehet összefoglalni az Arab Emírségek legújabb és egyben legelső túraútvonalát, aminek százötvenen vágtunk neki november végén.

Új kilátópont a Bölcső-hegyen: kis torony nagy körpanorámával

A Bölcső-hegyi kilátót múlt héten adták át, de a folyamatos rossz idő miatt még eddig valószínűleg nem sokan próbálták ki. A napokban elmentünk és megnéztük, érdemes-e felmászni a hegyre a Visegrádi-hegység legújabb kilátótornyához.

1638521787-temp-bobcbg_cikktorzs_4x.jpg

A kilátó a Lajos-forrás parkolójától közelíthető meg a legkönnyebben, de így a túraút annyira rövidke, hogy nem is érdemes kimozdulni érte a meleg lakásból. Ezért inkább három különböző hosszúságú, modulárisan bővíthető túrát szerkesztettünk hozzá, amikből természetesen a leghosszabbat jártuk be.

Folytatás erre >>

Sólyomfészek Európa legnagyobb sziklakapujában

Csehországról mindenkinek Prága ugrik be először, pedig van jó pár érdekes, bizarr sziklatornyokkal szegélyezett túraterep is az országban. Ezek közül is az egyik legszebb a Cseh-Svájcnak nevezett vidék a német határnál, aminek ugyan nem sok köze van a svájci hegyekhez, de magas homokkőtornyokból álló sziklavárosa festői, mesebeli hangulatot ad neki. Itt áll Európa legnagyobb természetes homokkő boltíve is.

img_5296.JPG

Bár két hete még akadálytalanul utazhattunk Prágába, onnan pedig 110 kilométerre északra, az Elba és a Kamenice folyó találkozásánál fekvő kis városkába, Hřenskoba, a következő hetekben ez már nem lesz olyan egyszerű a járvány miatt. A cseh-német határnál fekvő Cseh-Svájc Nemzeti Park azonban megvár, tavasszal még a most zárva levő, folyóparti szurdok-útvonalak is megnyílnak.

Folytatás erre >>

Az Eldugott Kilátó a Budai-hegység napos oldalán

Az ősz legszínesebb napjait éljük, most még az is nekiindul az erdőknek-hegyeknek, akit nyáron a meleg, télen a hideg tántorít el ettől. A főváros sláger-kirándulóhelyei megtelnek, ezért ha a látvány mellett nyugalmat is keresünk, kicsit kijjebb kell menni. Ehhez tökéletes célpont a Nagy-Kopasz hegycsoport.

1635516795-temp-cnkmdg_cover_1x.jpg

Október végén, november elején a leglátványosabb, legkomfortosabb az erdő. Ilyenkor egy jó kiránduláshoz, túrázáshoz elég, ha a túraútvonal egy szép, nyugodt erdőn visz keresztül. Persze, az még jobb, ha emellett kilátópontok, egyéb érdekességek tarkítják az utat. A Kopasz-kört úgy alakítottuk ki, hogy a hosszabb erdei utakat kilátók, panorámás sziklagyepek, tisztások tarkítsák, és a startpont ne legyen messzebb fél óra buszozásnál a Széll Kálmán tértől.

Folytatás erre >>

Őrség: Az jöjjön ide túrázni, aki teljesen le akar engedni

Október 9-én, a kéktúrázás napján az Országos Kékkör túraútvonal minden egyes szakaszán túrázók csoportjai indultak el, hogy az adott részt teljesítve együttesen, egy nap alatt megtegyék az országot körbejáró túraút mind a 2550 kilométerét. Ezen a napon mi a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Őriszentpéter és Szentgyörgyvölgy közötti, 30 kilométeres szakaszának indultunk neki az Őrségben.

1634249067-temp-mjhpfm_cover_1x.jpg

Annak, aki már megjárta a Magyarország hegységeinek zömét egybefűző Országos Kéktúra 1100 kilométerét, az őrségi szakasz inkább hangulatában tud újat, érdekeset mutatni. Ezen a részen nincsenek magas csúcsok, büszke bércek, a táj inkább barátságosan hullámzik, lomberdők, fenyvesek, rétek és kaszálók váltakoznak. A 30 kilométeres túra így nem olyan hosszú, mint amilyennek elsőre tűnik. Az úton ráadásul egymás után sorakoznak a kedélyes őrségi falvak, a boltokban, kocsmákban folyamatos a frissítési lehetőség.

Folytatás erre >>

süti beállítások módosítása