Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Az egyik legjobb Dunára néző panorámapont Magyarországon: a Naszály

2022. április 24. - 10czi

Kevés olyan kilátóhely van a fővároson kívül eső részeken, ahonnan a Duna kígyózó szalagja hosszan és jól látható. Az egyik ilyen a Naszály. A 652 méter magas hegytömb magában emelkedik ki a váci part fölött, innen a különlegessége: a tetejéről jól láthatóak minden irányban a nagyobb hegységek, a Mátra, a Börzsöny vagy a Visegrádi-hegység csúcsai is. Télen, hóban még egyedibb, sikerült így elcsípni.

1644603552-temp-hcajnm_cover_1x.jpg

Az M2-esen autózva Budapestről észak felé már messziről feltűnik egy szép nagy szál hegy, aminek az oldalában sárgásfehéren virít egy működő kőbánya tájsebe: ez a Naszály. Nem véletlenül írom a nagy szál jelzős szerkezetet, a hegy neve ugyanis régen Nagyszál volt, ebből alakult ki a mostani elnevezés. Méghozzá állítólag azért, mert a Duna mellett az Alföld felől érkező, sík horizonthoz szokott kereskedők ezzel a nagy kőszállal találkoztak először, és mindig elcsodálkoztak: De szép nagy szál hegy!

A nagy hegy mérete az idők során csökkent ugyan a belsejét kitermelő sejcei mészkőbánya miatt, de a csúcsához, a festői Kopasz-tetői gerinc és a Látó-hegy kiugró sziklaorrához szerencsére nem lehet hozzányúlni. Ezeket helyeket fogjuk végiglátogatni, egy barlanggal megspékelve.

Folytatás erre >>

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1317815655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása