Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Félvakon az Év erdei kerékpárútjának alagútjában

2021. október 11. - 10czi

Kalandok kerékpárral és gyalog Európa legnagyobb bazaltplatóján, a Medves-fennsíkon. Sötét alagút, várromok, misztikus bazaltcsúcsok, bazaltzuhatag, fanyúl: hibrid túraajánló az ország északi zugából.

1632498739-temp-mloklp-20210924-1920-1280-90-zc.jpg

„Ne kapcsold be a lámpát, csak nézd egyenesen a fényt az alagút végén, tekerj bátran, és bízz benne, hogy nem mész neki a falnak, így a legjobb átmenni!”

- ezt a nagyszerű tanácsot kapom kísérőmtől a medvesi bringatúrán, amikor az egykori somoskői kőszállító vasút épen megmaradt alagútjának sötéten ásító szája elé érünk.

Mint később kiderült, a Nógrád megyei Somoskőújfalu–Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút lett az Év Erdei Kerékpárútja az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán.

Folytatás erre >>

Kilátóról kilátóra: 12 óra alatt átszelni a Pilist

45 kilométer hossz, 1600 méter szintkülönbség, 12 órás szintidő, 8 kilátópont, 5 hegycsúcs – ez a Telex teljesítménytúra, ami lényegében a délkeleti csücskétől az északnyugatiig végigszeli hosszában a Pilis hegységet, nagyjából annak gerincén haladva. A Telex TT átlagos túrázóknak komoly kihívás, de gyakorlott teljesítménytúrázóknak sem könnyű menet. Az időpont kiválasztása teljesen szabad, a teljesítésigazolás mobilon történik, az oklevelet Grafitember rajzolta. Vágjunk bele!

 

Útvonaltesztelő csapatunk a csillaghegyi HÉV-megállónál találkozott reggel 8 órakor, mert a túrát szerettük volna még világosban befejezni. A startpont gyorsan elérhető tömegközlekedéssel a belvárosból, de aki autóval jön, az is talál a környéken bőven parkolóhelyet. Mivel több bolt is van a közelben, a startnál egészítettem ki egy szendvicsből álló élelmiszerkészletemet egy feketecsokival és egy zacskó sós mogyoróval.

Folytatás erre >>

Pilis Bike: szarvasként suhanni az erdőben biciklivel

Amióta a Pilisi Parkerdő kialakította a Pilis Bike erdei kerékpáros hálózatot a Budapest feletti hegyekben, azt terveztük, hogy kipróbáljuk valamelyik útvonalat, de a bringaszállítási-logisztikai nehézségek miatt nem kerítettünk sort rá. Egészen a múlt hétvégéig, amikor is rájöttünk, hogy nem muszáj elvinni a biciklit, ha kölcsönözni is lehet, ráadásul elektromos hegyi kerékpárt.

1631040902-temp-oifmhm-20210907-1920-1280-90-zc.jpg

Pár hónappal ezelőtti megjelenésekor végignéztem a Parkerdő által javasolt kerékpáros túraútvonalakat, de a 15-25 kilométeres oda-vissza menetek nem hoztak lázba, mert egyrészt a folyamatosan változó körtúrákat szeretem inkább a túrázásban is, másrészt az elektromos rásegítés kiterjeszti a túra hatósugarát. Így találtam egy 45 kilométeres kerékpáros körtúrát a Visegrádi-hegység szívében, ami egyben csúcstúra is volt a hegység legmagasabb pontjára, a Pilis-tetőre.

Folytatás erre >>

A börzsönyi Bombatölcsér-tavak völgye

Érdekes, szabályos kör formájú tavakra talál az, aki Diósjenőből elindul a Börzsöny felé a zöld jelzésű úton. Kis kitérővel, a Kemence-patak völgyében felfedezheti az érdekes keletkezéstörténettel bíró Bombatölcsér-tavakat, de továbbhaladva a Csóványos felé egykori várak romjain, békés, szép kilátású tisztásokon halad az út.

1630015467-temp-kgibfi-20210827-1440-0-90-cr.jpg

A Börzsöny legmagasabb pontjára, a Csóványosra több irányból is fel lehet jutni, ezekből az Országos Kéktúra vonala a legnépszerűbb és legismertebb, de legalább annyira érdekes megmászni a csúcsot Diósjenő felől, a zöld túrautat használva. A Bombatölcsér-tavakat véletlenül fedeztük fel, amikor Diósjenőről indultunk neki a Csóványosnak, és lefele jövet kis változatosságot keresve a Gál-rétnél lekanyarodtunk a zöld jelzésről a diósjenői tanösvényen a régi hadi út és a Závoz-nyereg irányába.

Videó az osztrák "Grand Canyon"-ról

Az osztrák Grand Kanyonnak is kinevezett Ötschergräbenben kétszer jártunk, először négy éve, majd most nyáron, két különböző irányból bejárva a völgyszorost. Az elmúlt négy évben érdekes változás történt, de ez rögtön kiderül abból a vidám kisvideóból, amit a legutóbbi túra anyagából vágtam össze:

 

Az Ötschergraben lényegében egy 5 kilométer hosszú, szurdokszerű völgy, kristálytiszta, zöld vizű patakkal, zúgókkal, vízesésekkel, kis fahidakkal, magas sziklafalon vezetett fapallókkal.

Maga a derűs, változatos szurdokvölgy gyerekekkel is kényelmesen megjárható, egy ilyen utat írtam le a 2017-es túra alkalmából. Idén az Ötschergrabent is magában foglaló, combosabb Ötscher-kört jártuk meg.

A szurdoktúra egyébként 2011-ben egy szakmai szavazáson elnyerte a legszebb ausztriai túra címét, ami az osztrák felhozatalt tekintve tekintélyes elismerés.

Menedékház a Karbunkulus-torony alatt, a Zöld-tó partján

Vörös, Fehér, Zöld és Háromszög: ezek azoknak a hegyi tavaknak, tengerszemeknek a nevei, amelyeket a Magas-Tátra egyik legszebb túraútvonala fűz fel. Játszik még: a hegység leghangulatosabb hegyi menedékháza és a legkeletibb csúcs a hozzá tartozó királyi kilátással. 

1625767191-temp-hlbooc-20210708-1630-1086-90-zc.jpg

Míg régebben a teszkógazdaságos, rapid túrák voltak divatban (hajnalban ki Szlovákiába, fel a csúcsra, le a hegyről, éjfélre haza), addig ma már inkább úgy gondolom, hogy a több-, de legalább 2-3 napos túrák adják vissza leginkább a Magas-Tátra hangulatát. Ehhez pedig szükség van egy jó bázisra, amiből az egyik legjobb a Zöld-tavi menedékház. Mesebeli környezetben fekszik 1551 méter magasan fenn a hegyen a Karbunkulus-sziklatorony tövében, egy smaragdzöld színű tó partján, és több, különböző nehézségű túra kiindulópontja is lehet.

Folytatás erre >>

Az osztrák Fujiról az osztrák Grand Canyonba: az Ötscher-kör

Múlik a járvány, nyílnak a határok, lassan lehet menni külföldre is túrázni. A napokban Ausztriában próbáltuk ki, hogy tolerálja az ország az orosz és kínai oltást. Ehhez olyan helyet választottunk, ami aránylag közel van Magyarországhoz, és 2011-ben egy szakmai szavazáson elnyerte a legszebb ausztriai túra címét: az Ötschergräbent és környékét.

1624027409-temp-debibp-20210618-1630-1086-90-zc.jpg

Az osztrák Grand Kanyonnak is kinevezett Ötschergräben lényegében egy 7 kilométer hosszú, szurdokszerű völgy, kristálytiszta, zöld vizű patakkal, zúgókkal, vízesésekkel, kis fahidakkal, magas sziklafalon vezetett fapallókkal. Maga a derűs, változatos szurdokvölgy gyerekekkel is kényelmesen megjárható, de beillesztettem egy nagyobb túrába. Ha ugyanis kiutazunk a Budapesttől 375 kilométerre (kb 5 órányi autózásra) fekvő nemzeti parkba, akkor két-három napot érdemes ott eltölteni.

Folytatás erre >>

Rám-kör: a túra a Visegrádi-hegységben, amivel nem lehet befürödni

A misztikus Rám-hegyet, az izgalmas Rám-szakadékot és látványos dobogó-kői kilátóteraszt összefűző Rám-körút az a 12 kilométeres túraút, amivel egy szülő se fog befürödni, ha meg akarja ismertetni 10 év körüli gyerekével a túrázást. Egy 11 éves autista kisfiú volt a vendégem, akiről hamar kiderült, több van a fejében a túráról, mint nekem.

1622653836-temp-faijjn-20210602-1630-1086-90-zc.jpgEnergiagyűjtés - Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor

A napokban „főtúrásbácsi” minőségemben kaptam emailt egy 11 éves budapesti kisfiú mamájától, aki leírta, hogy kisfia, aki szintén Gábor, imád túrázni, és nagyon kedveli a telexes túracikkeket. A levél szerint „Gábor autista kisfiú (a spektrum szinte alig észrevehető részén, de az igazsághoz hozzátartozik), agya egy komplett lexikon, a környező hegyek minden adatát kívülről fújja, és biztosan imádna egy közös túrát, mert végre olyasvalakivel túrázhatna, aki szintén ennyire otthon van a témában”. (Gábor mamája hozzájárult az idézethez.)

Folytatás erre >>

süti beállítások módosítása