Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

Videó az osztrák "Grand Canyon"-ról

2021. augusztus 30. - 10czi

Az osztrák Grand Kanyonnak is kinevezett Ötschergräbenben kétszer jártunk, először négy éve, majd most nyáron, két különböző irányból bejárva a völgyszorost. Az elmúlt négy évben érdekes változás történt, de ez rögtön kiderül abból a vidám kisvideóból, amit a legutóbbi túra anyagából vágtam össze:

 

Az Ötschergraben lényegében egy 5 kilométer hosszú, szurdokszerű völgy, kristálytiszta, zöld vizű patakkal, zúgókkal, vízesésekkel, kis fahidakkal, magas sziklafalon vezetett fapallókkal.

Maga a derűs, változatos szurdokvölgy gyerekekkel is kényelmesen megjárható, egy ilyen utat írtam le a 2017-es túra alkalmából. Idén az Ötschergrabent is magában foglaló, combosabb Ötscher-kört jártuk meg.

A szurdoktúra egyébként 2011-ben egy szakmai szavazáson elnyerte a legszebb ausztriai túra címét, ami az osztrák felhozatalt tekintve tekintélyes elismerés.

Menedékház a Karbunkulus-torony alatt, a Zöld-tó partján

Vörös, Fehér, Zöld és Háromszög: ezek azoknak a hegyi tavaknak, tengerszemeknek a nevei, amelyeket a Magas-Tátra egyik legszebb túraútvonala fűz fel. Játszik még: a hegység leghangulatosabb hegyi menedékháza és a legkeletibb csúcs a hozzá tartozó királyi kilátással. 

1625767191-temp-hlbooc-20210708-1630-1086-90-zc.jpg

Míg régebben a teszkógazdaságos, rapid túrák voltak divatban (hajnalban ki Szlovákiába, fel a csúcsra, le a hegyről, éjfélre haza), addig ma már inkább úgy gondolom, hogy a több-, de legalább 2-3 napos túrák adják vissza leginkább a Magas-Tátra hangulatát. Ehhez pedig szükség van egy jó bázisra, amiből az egyik legjobb a Zöld-tavi menedékház. Mesebeli környezetben fekszik 1551 méter magasan fenn a hegyen a Karbunkulus-sziklatorony tövében, egy smaragdzöld színű tó partján, és több, különböző nehézségű túra kiindulópontja is lehet.

Folytatás erre >>

Az osztrák Fujiról az osztrák Grand Canyonba: az Ötscher-kör

Múlik a járvány, nyílnak a határok, lassan lehet menni külföldre is túrázni. A napokban Ausztriában próbáltuk ki, hogy tolerálja az ország az orosz és kínai oltást. Ehhez olyan helyet választottunk, ami aránylag közel van Magyarországhoz, és 2011-ben egy szakmai szavazáson elnyerte a legszebb ausztriai túra címét: az Ötschergräbent és környékét.

1624027409-temp-debibp-20210618-1630-1086-90-zc.jpg

Az osztrák Grand Kanyonnak is kinevezett Ötschergräben lényegében egy 7 kilométer hosszú, szurdokszerű völgy, kristálytiszta, zöld vizű patakkal, zúgókkal, vízesésekkel, kis fahidakkal, magas sziklafalon vezetett fapallókkal. Maga a derűs, változatos szurdokvölgy gyerekekkel is kényelmesen megjárható, de beillesztettem egy nagyobb túrába. Ha ugyanis kiutazunk a Budapesttől 375 kilométerre (kb 5 órányi autózásra) fekvő nemzeti parkba, akkor két-három napot érdemes ott eltölteni.

Folytatás erre >>

Rám-kör: a túra a Visegrádi-hegységben, amivel nem lehet befürödni

A misztikus Rám-hegyet, az izgalmas Rám-szakadékot és látványos dobogó-kői kilátóteraszt összefűző Rám-körút az a 12 kilométeres túraút, amivel egy szülő se fog befürödni, ha meg akarja ismertetni 10 év körüli gyerekével a túrázást. Egy 11 éves autista kisfiú volt a vendégem, akiről hamar kiderült, több van a fejében a túráról, mint nekem.

1622653836-temp-faijjn-20210602-1630-1086-90-zc.jpgEnergiagyűjtés - Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor

A napokban „főtúrásbácsi” minőségemben kaptam emailt egy 11 éves budapesti kisfiú mamájától, aki leírta, hogy kisfia, aki szintén Gábor, imád túrázni, és nagyon kedveli a telexes túracikkeket. A levél szerint „Gábor autista kisfiú (a spektrum szinte alig észrevehető részén, de az igazsághoz hozzátartozik), agya egy komplett lexikon, a környező hegyek minden adatát kívülről fújja, és biztosan imádna egy közös túrát, mert végre olyasvalakivel túrázhatna, aki szintén ennyire otthon van a témában”. (Gábor mamája hozzájárult az idézethez.)

Folytatás erre >>

Gyalogszafari az inotai sztyeppfennsíkon

Ilyenkor tavasz vége felé a legszebb az Inota feletti Baglyas-hegy, amikor a hullámzó árvalányhajtenger szinte életre kelti a mellette fekvő, szélesen elhúzódó sztyepprétes fennsíkot. A felföld az utóbbi időkig katonai lőtérként szolgált, ezért kiránduló vagy földműves nem tehette be a lábát – igaz, ennek köszönheti, hogy értékes flórája és faunája nagyjából megmaradt. Jelzett túraút nem visz rajta keresztül, ezért bejártunk egy saját verziót, ami érinti a legjobb részeket.

1620318403-temp-caflmg-20210506-1630-1086-90-zc.jpg

A járvány ideje alatt szoktunk rá Várpalota környékére, a Keleti-Bakony Palotai-Bakonynak is nevezett csücskébe, ahol amilyen kevesen túráznak, annyi a felfedezni való, érdekes hely. A terület délkeleti részét uraló, 349 méter magas Baglyas-hegyen többször is megfordultunk, mire kialakult a túraútvonal, amit vázolni fogok. A 21 km hosszú út nagyjából háromszög alakban köt össze három fontos kiemelkedést, békés, szavannára emlékeztető tájakon, sziklaormokon, szűk, a helyiek által horgoknak is nevezett völgyekben visz keresztül.

Folytatás erre >>

Nevadai kanyonhangulat a nógrádi Morgó-gödörben

Két rövid, de érdekes sziklaképződményekhez kapcsolódó túrát ajánlok ezen a hétvégén, egy fővárosit és egy vidékit. Véletlenül fedeztem fel terepfutás közben a napokban a Tábor-hegyi Kőtarajt, Óbuda sziklapáholyát: legalább olyan jó hely, mint amilyen kevesen ismerik. A másik úti cél, az amerikai Nevadát idéző kelet-nógrádi homokkő-kanyon, a Morgó-gödör viszont feltette a turistatérképre Nemti települést.

1619131692-temp-egehmo-20210423-1630-1086-90-zc.jpg

Mostanában a Margit-sziget helyett a Hármashatár-hegyre járok kocogni, így találtam rá terepfutás közben egy eldugott helyre, ami tökéletes hétvégi kiránduló célpont. Ez pedig a Tábor-hegyi Kőtaraj, amire ha rogyasztott lábbal felállsz, úgy érzed, mintha egy sztegoszaurusz hátán szörföznél Óbuda felett. Már csak ezért a sziklapáholyért érdemes lenne egy túraajánlót írni, de ha már itt vagyunk, tegyünk egy nagyobb kört, mert van miért.

Folytatás erre >>

A börzsönyi Eldugott Panorámák útja

Az elmúlt hetekben majdnem minden hétvégén a Börzsöny nyugati, kevésbé ismert, ritkábban látogatott részeit jártuk, és itt akadtunk rá két ideális túraútvonalra, ami egyszerre kompakt, lefölözi a térség legszebb látnivalóit, és a családoktól a hardcore túrázóig mindenki megtalálja benne, amit keres. Sőt, össze is köthető, erdei kisvasúttal körtúrává alakítható. Ez itt a hétvégi szokásos túraajánlónk.

1616789937-temp-hbcegi-20210326-1630-1086-90-zc.jpg

A fővárosból a legkönnyebben, leggyorsabban Királyrét érhető el a Börzsönyben, innen indul fel az út két sztármagaslatra: a Nagy-Hideg-hegyre, ahol az ország egyik legturistább turistaháza áll, valamint a Csóványosra, a hegység új kilátóval ellátott legmagasabb pontjára. Ezt sokan jól tudják, ennek köszönhetően a Királyréten idén folyamatosan majdnem akkora tumultus volt idén, mint a Normafán.

Folytatás erre >>

süti beállítások módosítása