Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Alpannonia: 125 kilométer videóban

2020. október 19. - 10czi

A szeptemberi blogposzt után összeraktam egy videót is az osztrák-magyar hosszútávú túráról. Off, böff, fuck és világbéke.

Lellei Sárga: a panorámás gasztrotúra

Véletlenül bukkantunk a legszebb dél-balatoni kilátásra, bónusz: hogy áll a kútgém, ha közelében rideg nő tartózkodik?

A múlt hét végét Balatonlellén töltöttük. Sokkal jobb ilyenkor, mint a kánikulai zsúfoltságban. Alapvetően nem is terveztünk túrát, de amikor észrevettem, hogy a város központjából induló sárga jelzésű túravonal egyenesen a borászatok felé halad a Kis-hegy oldalába, eldöntöttem, hogy követjük. Így született a blog első gasztrotúrás bejegyzése.

20200926_160244.jpg

A centrumból a Szövetség utcán sétáltunk ki a lakott rész határáig, majd a rendkívül céltudatos nevű Kishegyi úton folytattuk a szőlőültetvények között. Az út párszáz méter után átvitt egy közúti hídon az M7-es felett, és ismét szőlős rész következett. Nem volt meleg, de a nap olyan szépen sütötte a tőkéket, hogy megkívántunk egy kis innivalót. Az út mellett egy tábla irányított be a földre az első helyre, a Késa birtok - Mimi borteraszhoz.

Tovább

A budai Erzsébet-kilátó titka

A 110 éves torony első verziója látványosabb volt, de kilátónak kevésbé alkalmas. Kiderül az is, miért lehetett a tetőről fordítva látni a pozsonyi várat.

A napokban volt 110 éves az Erzsébet-kilátó, amit 1910. szeptember 8-án adtak át a közönségnek. Ez így önmagában nem érne egy posztot, viszont két nagyon érdekes dolgot találtam a kilátóval kapcsolatban, amiről viszonylag kevesen tudnak. Az egyik, hogy az eredeti terv szerint a kilátó egyáltalán nem úgy nézett volna ki, mint ahogy most, hanem így:

118953483_3268087626613554_2739013518781766153_n_1.jpg Fotó: Lőcsei József, a kilátó legutóbbi helyreállításában és restaulásában részt vevő szakember jóvoltából

A fenti (első) tervet Klunzinger Pál fővárosi mérnök készítette, és mutatta be 1906-ban. A kicsit templomra hajazó, és a Vajdahunyad várára emlékeztető torony kétségkívül nagyon látványos, de kilátónak valószínűleg kevésbé lett volna alkalmas, mint második verziója. A jelenlegi, végső változat Schulek Frigyes műegyetemi tanár közreműködésével készült, aki nyitott teraszokká alakította a kúpban záródó tornyot. Így több ember szabadabb kilátást élvezhetett az épületről:

Tovább

Alpannonia, az Osztrák-Magyar Túramonarchia

A 125 kilométer hosszú osztrák-magyar alpannonia az alpesi hegyekből indul, és a magasdombos vidéken át a pannon síkságra vezet. Leteszteltük, végigjártuk.

_mg_1024.jpg

Már a Kéktúra befejezésénél feltűnt egy furcsa piros túrajelzés, ami több ponton végigkísérte az utolsó, Kőszegi-hegységben kígyózó szakaszt. Mint később kiderült, a piros jel a 125 kilométer hosszú, osztrák-magyar alpannonia túrautat mutatja, ami Kőszegtől az Írott-kőn, Burgenlandon és Alsó-Ausztrián át egészen a stájerföldi alpesi részekig megy. A neve is az Alpok és a Pannon-síkság összeolvasztásából keletkezett. A Kéktúra után biztos voltam benne, hogy erre fogom folytatni az utat. Erre bő egy év múlva került sor.

Tovább

Túra az égben, SUP-ozás a smaragd folyón

Csúcsmászás, kanyoning, vadvízi SUP: pulzuspolgárok voltunk Szlovénia adrenalin-fővárosában.

A 2679 méter magas Mangart az a hegy, amit egyszer mindenkinek meg kell másznia, aki valamennyire is érdeklődik a magashegyi túrázás iránt. Magassága meggyőző, mégiscsak Szlovénia harmadik legmagasabb csúcsa, panorámája pazar, nehézsége nem vészes. Ezért választottam újra úti célul, ezúttal legkisebb fiammal (aki amúgy már 10 centivel nagyobb nálam).

image00086.jpg

A Mangart egy fél nap autózással érhető el, ha elmegyünk odáig, akkor jobb maradni pár napig, hogy fenékig kiélvezhessük a Szlovén-Alpok legszebb térségét. Ehhez a legjobb lehetőséget a közeli Bovec, az ország adrenalin-fővárosa nyújtja, ahol a kötelező kanyoning kör mellett belekóstoltunk a vadvízi SUP-ozás síkvízi bevezetőjébe.

Tovább

Ma van a Meztelen Túrázás Napja

A túrázók szerte a világon így ünneplik a leghosszabb nyári napot. Egy magyar túravezető lány szerint a meztelenség egyszerűen csak jó.

A Meztelen Túrázás Napját (Nude Hiking Day) talán egy évtizede tartják meg a világon június 21-én. A szokás Amerikából indult, egyesek szerint a Pacific Crest Trail-en, mások szerint az Appalache Trail-en jelentek meg először a nyár első napját meztelenül ünneplő túrázók. Bár a hatóság nem minden amerikai államban nézi jó szemmel, ezen a napon nem ritka, hogy több tucat meztelen túrázó jön szembe a két híres amerikai túraútvonal egy-két kitüntetett szakaszán.

dsc_1164.jpg

A szokás szétterjedt a világban, ma már Európában is (Németországban vagy az Egyesült Királyságban) is találkozni ezen a napon meztelen túrázókkal. Na de mi a jó ebben, kérdeztem Anikót, korábbi túravezetőmet és hegyi mentoromat, aki nagyon szereti néha ruha nélkül élvezni a természetet, és küldött is a blognak pár naturális fotót a szlovén erdőkből, ahol épp mostanában túrázik.

Tovább

Sajátos teljesítménytúra temetővel és légkondival

A TranszBudai 70 saját találmányom, egyszerre öleli fel a zöldben Budapest legszebb panorámáit, hatol be az urbánus környezetbe, és szolgál meglepetésekkel.

Már az előző poszt, a Kis budai csúcskalauz megírásakor felvetődött, hogy ha választani kellene, melyik csúcsot választanám leginkább az ajánlott tíz legszebből. Rájöttem, hogy minek is választani, amikor egyhuzamban, egy nap alatt az összeset be lehet járni?

img_4272.JPG

Budai-hegység gerinctúra? Hmm, nem is hangzik rosszul. Csakhogy a Budai-hegységnek több fontos gerince is van, leginkább egy fonott kiflihez hasonlítanám, ráadásul a csúcsok sem egyvonalban sorjáznak, hanem össze-vissza helyezkednek el.

Tovább

Kis budai csúcskalauz fotelalpinistáknak és túlmozgásos családoknak

A túrázóvá válás útja tíz lépésben a földszinti kanapétól a Budai-hegység legmagasabb pontján éjszakázásig. Kis budai csúcskalauz a tíz legcsúcsabb csúccsal.

A Budai-hegységnek sok csúcsa van. De csak az a csúcs számít, ami teljesít legalább két alapkritériumot: kiugró a magassága, és nem takarja a kilátást semmi - ezt kisgyerekes apaként hamar megtanultam. Sokat dob még a hitelességen, ha a csúcs természetvédelmi területen van, és jelölt turistaösvény visz fel rá. Az önálló kilátó már csak gyertya a tortán.

_mg_6870_2.JPGKészen állsz rá?

A fentiek hiányában a csúcstúra gyerekfejjel unalmas. Ha viszont egy gyereknek már tetszik a túra, akkor arra mérget lehet venni, hogy a felnőtteknek is fog, legyen "első bálozó" túrázó valaki, vagy napi köröket lenyomó terepfutó. Ezért kidolgoztam egy 10 csillagos szisztémát fiaimnak, ami 7-8 éves korukban nem eltaszította őket a kaptatókkal járó, sokszor fárasztó hegymászástól, hanem megszerettette velük.

Tovább

Boszorkányos túra a Medves-fennsíkon

Látványos, szaggatott bazaltcsúcsok, várak, zölden hullámzó füves fennsík, hegyi tó és folyóforrás - erre mondták régen azt, hogy minden szinten szinte minden.

_mg_0588.JPG

Az elmúlt hetekben csupa olyan helyen jártunk, ahol pazar kilátású szirtek sziklagyepes tisztásokban, tágas-füves fennsíkokban folytatódtak, és ez a formáció a kedvencünkké vált. Ilyet kerestem az elmúlt hétvégére is, amikor eszembe jutott a szlovák határon is átnyúló Medves-fennsík Salgótarján mellett. Szirtek, sőt a szirteken várak: pipa, nyugodt, tágas magasfennsík: pipa. Ha úgy vesszük, ide már amúgy is elköteleződtem, hiszen nyolc éve, amikor a fiaimmal megmásztuk a szomszédos Karancsot, megfogadtam, hogy visszajövünk.

Tovább

Öreg-szirt, az egyik legjobb pilisi kilátóhely

A Kétágú-hegy nyugatra néző fehér bérceit még a sziklamászók és a siklóernyősök is megbecsülik.

_mg_0147.JPG

A Kémény-sziklán tett túránkon kezdtem el messziről nézegetni a Kétágú-hegy két csúcsát, a Fehér-szirtet és az Öreg-szirtet. Fehérlő mészkősziklái jó kilátást ígértek az egész Dorogi-medencére. A hétvégén megvizsgáltuk őket közelebbről, és nagyon enyhe kifejezés lenne, ha azt mondanám, hogy nem csalódtunk. A szirteket több irányból is meg lehet közelíteni, de a koronavírus-járvány miatt bezárkózó Kesztölcöt és Pilisszentléleket egyelőre jobbnak láttuk elkerülni. Ezért az esztergomi Strázsa-hegy felől indult a becserkészés.

Tovább