Codename: Escape Navigator

Szép kilátás!

Szép kilátás!

A 20 legszebb vízesés, amit valaha láttam

2020. január 24. - 10czi

Még nem igazán kezdődött el a túraszezon, múlt héten is inkább estünk-keltünk az ónos esővel súlyosbított, jeges Pilisben. A napokban véletlenül belebotlottam viszont az egyik korábbi vízeséses fotómba, és eszembe jutott, mennyi szép helyen jártam, ahol zubogtak a szebbnél szebb vízesések. A legszebbeket összeraktam nektek

Magyarország

Ördögmalom-vízesés - Visegrádi-hegység, Malomkerti-völgy, Apátkúti-patak

_mg_7832_1.JPG

Visegrádtól 2,5 km-re őrli a köveket. A Spartacus túrán találkoztunk vele.

Dömör-kapui-vízesés - Visegrádi-hegység, Bükkös-patak

img_3820_1.JPG

A hegyszoros egykori kőbányája mellett. A dömör szó oszmán török eredetű, jelentése: megerősített szoros, illetve vaskapu. Télen külön érdekesség, csak a látványért elmentünk oda.

Jegenye-völgyi-vízesés - Budai-hegység, Paprikás-patak

img_6941_1.JPG

Solymártól nem messze, az Alsó-Jegenye-völgyben csobog a 4-5 méter magas vízesés. Korláttal elkerített felső részéhez lépcső visz le a sárga jelű turistaútról, de az alsó részhez is könnyen le lehet mászni. A Budai Sárga bejárásakor találkoztunk vele.

Felső-vízesés - Mátra

p3104483.JPG

Mátrakeresztestől pár percre, egy kies völgyecskében bujkált anno a híres betyár, Vidróczki. Itt ásít a róla elnevezett barlang szája, ami pont az Alsó-vízesésre néz. A Felső-vízesést valószínűleg fürdőszobának használhatta. A Muzsla gerincén futkározva ütköztünk bele.

Római-fürdő - Bakony

img_7762.JPG

Bakonynánától két kilométeres séta a Magyarország legvadregényesebb szurdoka, ahol egy hatalmas szikláról ömlik le a Gaja-patak vize. A folytatás egy szép szurdok. A Kéktúrán bandukolva gázoltunk be alá.

Szlovákia:

Ablak-vízesés - Káposztafalvi-mészkőhegység (Szlovák paradicsom)

img_3281.JPG

A Szlovák paradicsom az Alacsony-Tátra mellett, attól kicsit keletre göngyörödik. Oldalában számos szép szurdok van, a szurdokokban szép vízesések. Ez itt a Sucha Belá szurdoka, az Okienkový vodopáddal (Ablak-vízesés). Régebben légtornáztunk arrafelé, amikor a fiúk még kisebbek voltak.

Horné diery - Kis-Fátra, Biely potok

_mg_5799.JPG

A Kis-Fátra hasonlóan a Szlovák paradicsomhoz tele van szép szurdokvölgyekkel és vízesésekkel. Az egyik legszebb a Horné diery (Magas-szakadék) vízesése. Biztonságos fémlétrákon lehet fölé hágni. Gyerekekkel jártunk arra, egy óriási természetes játszótér.

Szlovénia:

Slap Virje - Júliai-Alpok, Gljun-patak

img_9131.JPG

A Virje-vízesés Szlovénia outdoor fővárosától, Bovectől nem messze, egy eldugott zugban csorog le egy hatalmas sziklafalról egy smaragdzöld tóba. Túlságosan is mesebeli, olyan látványosság, hogy az Ausztriából érkező Alpok-Adria nemzetközi túraútvonalat is elkanyarították hozzá. A Mangart megmászása előtt ejtőztünk itt.

Slap Peričnik - Júliai-Alpok, Peričnik-patak

img_5491_1.JPG

Ez a vízesés azért nagy szám, mert egy félkör alakú, sziklába maródott folyosón mögé lehet kerülni, és hátulról nézhetjük az 52 méter magasból zubogó vizet. Mojstranából az Aljazev-házba vezető út mellett található, kis séta után. A Triglav megmászásakor zuhanyoztunk a hűvös párájában.

Boka-vízesés - Júliai-Alpok, Boka-patak

p6221637.JPG

A vízesés Bovectől nyugatra 3 km-re ömlik, egyenesen egy magas sziklafalból. Legnagyobb magassága 144 méter, szélessége 18 méter, ez Szlovénia legmagasabb vízesése. Tavasszal dől belőle a víz, másodpercenként akár 100 köbméter. Ahányszor Bovecben jártunk, mindig elmentünk megnézni.

Ausztria:

Groppensteinfall - Hohe Tauern, Mallnitzbach

img_8888_1.JPG

A Groppenstein-vízesés a hasonló nevű szurdokvölgy egyik legszebb látnivalója. A szurdok 2,5 km hosszú, 230 méter esésű, amiben kiépített fahidakon és -lépcsőkön lehet végigmenni, gyakran 20-30 méterrel a száguldó víz felett (7 euró a beugró). Az Alpok-Adria túrán jártunk erre.

Bärenschützklamm - Grazer Bergland, Mixnitzbach

img_5962_1.JPG

A Medve-szurdok Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. Csak ennyit mondok: 150 fahíd és létra, 2900 lépcsőfok, 24 vízesés. A képen az egyik legszebb és legjellegzetesebb vízesése. Az Ötschergrabennel együtt látogattuk meg.

Fallbach-vízesés - Hohe Tauern, Perschitzbach

p8153105.JPG

Ausztria legmagasabb szabadon eső vízesése, 200 méter magasról zúdul le, hóolvadáskor különösen drámai zúdulással. Egy kőkemény via ferrata útvonal kígyózik fel közvetlenül mellette a sziklafalon, onnan, testközelből a legigazibb megtapasztalni. A Königsjodler előtt másztunk ott, sosem felejtem el.

Ausztrália:

Bridal Veil Falls - Blue Mountains, Leura Falls Creek

img_0296.JPG

A Menyasszonyi-fátyol-vízesés Sydneytől nem messze, a Kék hegységben ömlik le a sziklafalról. Egy szép sétaút vezet hozzá a Jamison-völgyre néző magas sziklafal peremén. Tavaly év elején jártunk arra.

Izland:

Sunset falls - Skóga River

img_2212_1.JPG

A 30 méter magas, lépcsős Naplemente-vízesés Izland déli részén, a Fimmvörðuháls (Öt kőhalom ösvény) útvonalán van, ami egyébként tucatnyi gyönyörű vízeséssel büszkélkedhet. 2016 végén mentünk el mellette.

Skógafoss - Skóga River

img_2234_1.JPG

Az Izland egyik legszebb vízesésének tartott Skógafoss a Fimmvörðuháls útvonal végén, közel a tengerhez látható. Zúgását messziről hallani. Klasszikus, álló téglalap formájú vízfala 60 méter magas, 25 méter széles. Nem messze tőle sátraztunk.

Törökország:

Muradiye-vízesés - Bend-iMahi River

20150823_100906_1.jpg

A 20 méter magas vízesés az ország keleti részében, a Van-tó mellett omlik alá egy hatalmas szikláról. Szélesen terül el, szó szerint festői környezetben. A Nemrut-vulkán meghódításakor leltünk rá.

Tortum-vízesés - Kelet-Anatólia, Tortum-folyó

20150824_160700.jpg

Törökország legnagyobb vízesése 48 méter magasról zubog le a mélybe. A felduzzasztott Tortum-folyó táplálja. A Török-Alpokba igyekezve csodáltuk meg.
https://photos.app.goo.gl/aUXcgy3Xw3kPhLNu6

+1: A Vörös-kő-forrás zubogója - Bükk

18357333_f402c0aa129cd009069acea6136d0a14_l_1.jpg

Kilóg a sorból kissé a gejzírszerű időszakos karsztvízi szökőkút, ami tavasszal nagyon látványosan spriccel ki a földből, mert nem lefelé, hanem felfelé jön belőle a víz, azaz egy fordított vízesés. A kilövellést az okozza, hogy a hegy karsztos bendőjében tavasszal megnő a karsztvízszint, és a szintje alatti forrásnyíláson nagy nyomással jön ki a víz. Többször is jártunk arrafelé, de teljes szépségében csak egyszer sikerült elkapni.

Új lehetőség! Bármelyik fotóból feszített vászonkép rendelhető, igaz ez a korábbi posztok összes képére. Ha kiválasztottál egyet, csak írj erre az e-mail címre.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3715423526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.01.24. 21:15:12

Matraban az Ilona vizeses!!!

10czi 2020.01.24. 21:53:28

@Burgermeister: sajnos még nem jártam arra, így nincs fotóm se róla. de ami késik, nem múlik!

szobatars 2020.01.25. 19:09:45

Gollinger wasserfall. Salzburg mellett.

lilly67 2020.01.26. 00:48:46

Norvégiában vannak a világ legszebb vízesései, hatalmas zuhatagok, festői hegyek. Szerintem még nevük sincs, minden x-edik méteren bele lehet futni utazás közben.

mgpx 2020.01.26. 10:13:41

Az Ilona-völgyi vízesést én is tudnám ajánlani egy könnyed téli sétának , ilyenkor jéggé fagyva különösen látványos.

A Vörös-kő-forrás sajnos részben mesterséges, szándékosan lefalazták a kifolyót, hogy így a víznyomás miatt a víz szökőkútban távozzék. Aki érintetlenebbet keres, annak inkább a közeli Imó-kői időszakos forrást ajánlanám. Kicsiben olyan mint a Boka, a sziklafal aljából tör elő döbörögve a víz.

Az Alpok és Norvégia természetesen más nagyságrend, ott nem is igazi falu az, amelyiknek nincs legalább egy 50m-es házi vízesése... Érdekességként megemlíteném Bad Gasteint (Hohe Tauern, Ausztria), ahol a falu egy többlépcsős vízesés sorozat mellé épült, összességében 300 méter feletti eséssel.

ekat 2020.01.26. 10:51:45

Ha most szép tájról / látványról beszélünk, akkor mind szép, persze, de az itthoniak a rendes vízesésekhez képest olyanok, mintha valaki kinyitotta volna otthon a vízcsapot. :)
Az első lenyűgöző vízesés az életemben az osztrák Krimml volt. Utána legszebb az izlandi Gullfoss, bár a Skogafoss is egy csoda a szivárványaival. Meg az is jó volt, ami mögött át lehet menni, nem jut eszembe a neve.
Azóta jártam a Niagaránál is, az monumentális a sok részével, de továbbra is az izlandiak a kedvenceim. Bár a Cave of the winds-élmény az egy csoda volt. (A Niagara Bridal Veil-vízesés-részén fahidak, amiken nagy nejlonkabátban és gumiszandálban úgy érintőlegesen belemegy az ember a vízesésbe. A férjemnek még a pénztárcája is átázott a zsebében! )
Az ausztrál Bridal Veil nem tett rám nagy benyomást, igaz, csak messzebbről láttam.
Az Iguazu-t jó lenne még megnézni, de azt hiszem, az kimarad.

2020.01.26. 11:13:32

Plitvicei tavaknál is van jópár szép vízesés, a legszebbek a felső tavaknál vannak. Vagy onnan nem messze a bosznyák-horvát határon az Una folyón a Štrbački buk talán azoknál is szebb. Ezeket mondjuk nem főszezonban érdemes megnézni.

2020.01.26. 11:15:33

Itthon nekem a cikkben is szereplő Római-fürdő a kedvencem. Sajnos nem sok vízesésünk van, Ausztriában valószínűleg a hazai legnagyobbaknak még neve se lenne.

csakeztengedte 2020.01.26. 13:12:08

Magyarország és a vízesések...

korxi 2020.02.15. 12:44:48

Á Tenczer (más téma) , a kéktúra-sorozatban volt egy brit csávó akivel találkoztatok. Nem tudom hogy láttátok-e, is belerakott titeket a youtobevlogjába:

youtu.be/gRsq7bnclYs?t=635

10czi 2020.02.15. 16:54:43

@korxi: hú, ez tökjó, emlékszem is rá. kösz, hogy szóltál :)
süti beállítások módosítása